Legea Banilor Cash 2024: Ce modificări aduce și cum sunt afectate tranzacțiile cu numerar
Legea Banilor Cash 2024: Ce modificări aduce și cum sunt afectate tranzacțiile cu numerar
Începând cu data de 16 iunie 2024, intră în vigoare prevederi importante ale Legii 406/2023, cunoscută și sub numele de Legea Banilor Cash, împreună cu Ordonanțele de Urgență 98/2023 și 115/2023.
Aceste reglementări aduc schimbări majore, inclusiv instituirea unei limite zilnice de 10.000 de lei pentru tranzacțiile în numerar între entități juridice și persoane fizice, alături de reguli referitoare la soldul de casierie și avansurile de decontare.
Tranzacțiile între persoane juridice și fizice, inclusiv împrumuturile sau finanțările, vor trebui să se desfășoare exclusiv prin mijloace de plată non-cash, iar limita zilnică pentru astfel de tranzacții va fi de 10.000 de lei per persoană.
Această limită se aplică oricărui tip de tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, inclusiv PFA-uri sau alte forme similare de organizație juridică. Schimbările legislative au fost confirmate prin Ordonanța de Urgență 115/2023, publicată deja în Monitorul Oficial, având ca scop principal reducerea evaziunii fiscale.
Citește și: PENSII 2024: Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Femeile care adoptă copii beneficiază și ele de această prevedere din noua lege
Modificările fiscale aduse de Ordonanța de Urgență nr. 98/2023 includ reguli, acestea fiind limitarea soldului de casierie la 50.000 de lei, restricționarea avansurilor pentru decontări la 1.000 de lei pe zi și interzicerea împrumuturilor în numerar pentru administratori sau asociați.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie De la 1 iulie 2025, românii cu venituri reduse vor continua să primească sprijin pentru plata facturilor, printr-un nou program cu vouchere sau carduri de energie. Măsura se aplică după ce actualul sistem de plafonare a prețurilor […]
Bogdan Glăvan, despre taxele vamale americane: „Popoarele suferă mereu, căci doar ele plătesc taxele, nu guvernanții”
Bogdan Glăvan, despre taxele vamale americane: „Popoarele suferă mereu, căci doar ele plătesc taxele, nu guvernanții” Profesorul de economie Bogdan Glăvan expune problema tragică a taxelor vamale americane, spunând că în acest moment cea mai bună mișcare a țărilor Uniuni Europene este de a scădea propria fiscalitate. Acesta este de părere că „obiceiurile socialiste mor […]