Legea Asociației de Proprietari 2024: Ce drepturi și obligații au proprietarii de apartamente
Legea Asociației de Proprietari 2024: Ce drepturi și obligații au proprietarii de apartamente
Legea Asociației de Proprietari 2024 clarifică o serie de aspecte importante legate de drepturile și obligațiile proprietarilor de apartamente.
Potrivit legii, proprietarii au dreptul să participe la adunările generale ale asociației, să-și exprime opiniile și să voteze în deciziile care privesc condominiul. De asemenea, au dreptul să fie informați cu privire la toate aspectele care privesc activitatea asociației, să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației și să solicite în scris și să primească informații cu privire la orice aspect ce privește condominiul.
În același timp, proprietarii au obligația să plătească lunar cheltuielile asociației, care includ întreținerea, administrarea spațiilor comune și alte cheltuieli stabilite de adunarea generală a asociației. De asemenea, au obligația să respecte regulile condominiului, cum ar fi programul de liniște și regulile de folosire a spațiilor comune.
Legea prevede, de asemenea, că proprietarii au dreptul să sesizeze neregulile constatate în activitatea asociației, fie către consiliul de administrație, fie către autoritățile competente.
În cazul în care proprietarii au neînțelegeri cu asociația de proprietari, pot solicita sprijinul unui avocat specializat în dreptul asociațiilor de proprietari.
CITEȘTE ȘI: Austria, cea mai fericită țară din UE. România, Polonia și Finlanda, la egalitate
Iată câteva dintre principalele modificări aduse de Legea Asociației de Proprietari 2024:
Proprietarii au dreptul să participe la adunările generale online, dacă se decide astfel de către adunarea generală.
Suma plătită lunar de către proprietari pentru întreținere și administrare este stabilită în funcție de suprafața apartamentului, numărul persoanelor care locuiesc în apartament și alte criterii stabilite de asociația de proprietari.
Proprietarii au dreptul să solicite în scris și să primească informații cu privire la orice aspect ce privește condominiul.
Proprietarii au dreptul să sesizeze neregulile constatate în activitatea asociației către consiliul de administrație sau către autoritățile competente.
Legea Asociației de Proprietari 2024 este un instrument important care contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre proprietari și asociațiile de proprietari.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]