Lansare de carte, joi, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. „Asta-i viața!”, memoriile cunoscutului actor şi regizor Grigore Gonța, Doctor Honoris Causa al Universității de Teatru din București
Evenimentul editorial de la Alba Iulia va avea loc la sala de lectură a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba în data de 9 august 2018, începând cu orele 18:00. Activitatea va fi însoțită de o mica expoziție de carte de teatru și divertisment, aflată în colecțiile bibliotecii.
Actorul Grigore Gonța, Doctor Honoris Causa al Universității de Teatru din București, cu 50 de ani de pedagogie universitară, fost decan al Universității de Teatru și fost director adjunct al Teatrului Național București, lansează la Alba Iulia cartea de memorii „Asta-i viața”.
La propunerea primarului orașului Zlatna, domnul Silviu Ponoran, în acest an Festivalul Internațional al Filmului Etnografic – FIFE Zlatna 2018 își deschide porțile cu o avanpremieră ce va avea loc la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba. Este vorba despre lansarea cărții „Asta-i viața!”, scrisă de Grigore Gonța, cunoscutul regizor, actor, care a făcut ani de zile o bună echipă managerială cu marele actor Radu Beligan.
Romanul „Asta-i viața!” se vrea a fi o incursiune în memoria personajului principal, Cristi, în care sunt țesute istoria, dragostea, cariera și emoțiile lui puternice. Este povestea a doi prieteni, unul dirijor iar celălalt plastician, a căror prietenie durează de peste 70 de ani, în contextul istoric al Bucureștiului anilor 1940 – 2010. Cartea a fost lansată public în marile orașe din țară avându-i ca invitați speciali pe marii actori ai României printre care enumerăm pe Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, Claudiu Bleonț, Eugenia Maci, etc și în afara țării la Copenhaga și Tel Aviv.
Autorul Grigore Gonța a avut o carieră împlinită atât ca actor și regizor cât și ca fost profesor universitar, fost director general al mai multe teatre din România și director-adjunct și societar de onoare al Teatrului Național din București. De-a lungul carierei de actor, a jucat în nenumărate roluri în piese de comedie și în seriale TV, iar ca regizor a pus în scenă numeroase piese de teatru în țară și străinătate. De curând a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică – București.
Grigore Gonța este prezent în luna august în județul Alba în calitate de membru al juriului Festivalului Internațional de Film Etnografic de la Zlatna.
”După ce am scris scenarii de radio și televiziune, nenumărate variante scenice ale unor piese de teatru, după dramatizări de romane, iată-mă acum autor al unei cărți – roman, frescă, dar plină de viață. Nu știu ce m-a făcut să scriu această carte! Poate tinerețea! Sau a doua tinerețe! Sau curajul libertății lăuntrice al bucuriei de viață pe care o aveam în prima tinerețe și care acum mă surprinde cu vigoarea fanteziei, la fel de nestăvilit ca atunci”- a declarant Grigore Gonța.
Acest proiect este rodul primei colaborări pe care Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba o are cu Primăria orașului Zlatna și este pentru prima dată când biblioteca este partener al Festivalului Internațional de Film Etnografic ce se desfășoară anual în orașul Zlatna.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii