La Alba Iulia, toamna se cântă jazz! Concerte în weekend, cu Vera Zelenskaia, Laura Orian, Rubie, The Puzzles, Les Nuages, Big Band-ul județului și Mandinga, în Caponiera Cetăţii Alba Carolina

Alba Iulia găzduieşte la sfârşitul acestei săptămâni, în 30 septembrie şi 1 octombrie, o nouă ediţie a Festivalului Alba Jazz, unul dintre cele mai importante evenimente de jazz din România.

Evenimentul se mută în Cetatea Alba Carolina, astfel încât recitalurile de jazz vor avea loc într-un spaţiu neconvenţional respectiv Caponiera din spatele Palatului Apor (intrarea pe lângă Biblioteca Batthyaneum). Festivalul îşi propune şi la ediţia din acest an să promoveze jazz-ul românesc şi oferă iubitorilor acestui gen muzical seri speciale cu jazz de calitate.

Seara de sâmbătă, prima a Festivalului Alba Jazz, va fi deschisă, la ora 18,00, de către Vera Zelenskaia, urmând apoi recitalurile susţinute de Rubie şi Laura Orian, iar în cea de-a doua seară a festivalului, duminică, publicul va fi încântat de The Puzzles, Big Band-ul ,,Augustin Bena” al Județului Alba, Les Nuages şi nu în ultimul rând MANDINGA. În ambele seri INTRAREA VA FI LIBERĂ!

DESPRE PARTICIPANŢI:

VERA ZELENSKAIA
Pianistă de excepție, profesor universitar la Colegiul Muzical din Transnistria, coordonatoare a secției de muzică jazz. În prezent colaborează cu Centrul de

LAURA ORIAN
După 15 ani în care a trăit frumoase şi esenţiale experienţe muzicale cu trupa SENSOR, respective cu duetul The Nobodies, #LAU este proiectul muzical solo al Laurei Orian, pornit imediat după timpul petrecut la Departamentul de Jazz din cadrul Conservatorului din Amsterdam. Artista prezintă muzica nouă într-un set up simplu dar intens: solo pian şi voce, vocea apărând ca o eliberare completă, ca un murmur de dragoste către univers. Laura Orian este şi iniţiatoarea Festivalului Alba Jazz de la Alba Iulia.

RUBIE
Rubié se identifică în postura de pianistă & vocalistă de jazz. Având un palmares bogat în muzica clasica, şi-a perfecţionat stilul jazzistic alături de Darius Brubeck, talentul fiindu-i remarcat atât pe scenele româneşti cât şi în cluburile de jazz din SUA. Muzica pe care o interpretează are influenţe soul, post-bop si neo-gospel. La Alba Jazz va cânta alături de renumitul tobosar Răzvan Rotiş, cu o vastă experienţă în numeroare proiecte muzicale de success, şi alături de Holandus Jozsef , un basist renumit pe scena jazzului autohton.

THE PUZZLES
Formaţia a fost înfiinţată în anul 2011 în Alba Iulia, în scopul declarat de a cânta exclusiv cover-uri, însă chimia formată între membri trupei a dat naştere unor piese şi unui stil propriu, inimitabil şi uşor de recunoscut, abordând diverse genuri muzicale, printre care şi jazz.
Formaţia este formata din:
– Robert Gavrilaș – liderul şi solistul vocal al trupei, cel mai bun entertainer, cel care îmbină toate genurile muzicale cu succes, liantul între personalităţile şi stilurile diverse ale celorlalţi membri ai trupei.
– Ovidiu Pârjol – un pianist clasic de excepţie, un profesor, un artist complet care întotdeauna îşi lasă propria amprentă în interpretarea fiecărei piese din orice stil muzical.
– Andrei Pârjol – bassistul trupei, omul pe care se poate baza fiecare membru al trupei, un instrumentist cu o interpretare exacta, al cărui repertoriu variază între muzica comercială si muzica bună.
– Călin Paraschiv – un chitarist de o virtuozitate ieşită din comun şi dotat în acelaşi timp cu o sensibilitate muzicală pe măsură, profesor de chitară, fiind membrul trupelor de renume internaţional Necrovile şi Clitgore.
– Laur Făgădar – bateristul trupei, un adevărat metronom cu un extraordinar simţ ritmic si o sensibilitate muzicală aparte, cu o vasta experienţă muzicală pe scena naţională a muzicii rock, în prezent este si membru al legendarului grup RIFF.
– Liviu Cernat – violonistul trupei The PuZzles, are o sensibilitate aparte care o transmite oamenilor prin vioara!
– Matei Crețiu-Codreanu – saxofonistul trupei, este cel mai nou si mai tânăr membru al trupei, talentat, pasionat de jazz şi muzică uşoară. A mai studiat violoncelul, pianul, a învăţat singur să cânte la chitară şi în The PuZzles cântă la saxofon tenor.

Big Band-ul „Augustin Bena” al Județului Alba
Reuneşte un număr de 20 de instrumentişti profesionişti conduşi de un dirijor de excepţie – Coriolan Honcaș. Aceştia fac parte din Fanfara Județului Alba, care pentru prima dată, special pentru publicul festivalului ALBA JAZZ, vor urca pe scenă într-o formulă artistică inedită, cu un repertoriu de jazz. Calitatea tehnica a interpretării, instrumentele şi ţinuta fac din această formație un punct de atracţie nu numai pentru locuitorii judeţului Alba, ci si pentru turiştii prezenţi pe aceste meleaguri.

LES NUAGES
Les Nuages s-a născut în 2011, de-a lungul anilor producându-se modificări în ceea ce privește componența trupei, cu scopul de a se forma o echipă stabilă și solidă. Evoluția muzicală și artistică au continuat să existe, în ciuda schimbărilor, ajutându-i să își dezvolte un stil propriu și un limbaj muzical foarte bine primit de public. În prezent Les Nuages este format din cinci tineri talentați și ambițioși: Andrada Codorean – Vioară și voce, Roxana Tuță – Vioară, Bianca Comșa – Violă, Adela Moldovan – Violoncel și Ferencz Aron – Percuție. Trupa abordează piese jazz și cover-uri, folosind aranjamentele originale, la care aduc modificări personale cu scopul de a scoate în evidență versurile pieselor cântate de Andrada. Acestei unicități vocale, care îi reprezintă ca formație de o lungă perioadă i s-a adăugat percuția, exact atât cât e nevoie ca sound-ul să fie complet. Cajonul, wind chimes, rainstick-ul sunt doar câteva din elementele sonore care se regăsesc în interpretarea pieselor. Dorința de a cerceta posibilitățile instrumentale și vocale în aproape orice gen muzical îi determină să reacționeze pozitiv la diferite provocări artistice. De la folclor stilizat, la indie rock, muzică electronică, new-jazz, funk, groove și alte abordări practic diametral opuse, şi-au propus să demonstreze că există un vast teritoriu comun între muzica clasică şi muzica laică, teritoriu care merită explorat.

MANDINGA
Este o formaţie românească de muzică jazz latin, salsa, merengue, latino și cumbia, formată în anul 2002. Formația a câștigat Selecția Națională 2012 cu piesa „Zaleilah” cu 22 de puncte și a reprezentat România la Concursul Muzical Eurovision 2012, fiind pe locul 12.
Trupa a intrat în finala Eurovision 2012 în urma semifinalei de pe 22 mai. Prestația live din concurs a fost afectată de o problemă tehnică. După primele acorduri, solistei i s-a defectat casca de monitorizare prin care auzea negativul melodiei și vocile colegilor. Elena s-a redresat rapid și incidentul nu a afectat prestația Mandinga per ansamblu. Emoțiile au fost spulberate când România a fost prima țară finalistă anunțată de organizatori. În etapa finală, Mandinga s-a clasat pe locul 12 cu 71 de puncte. În 14 martie 2016, Barbara Isasi a devenit noua solistă a trupei.

Festivalul ALBA JAZZ este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultura ,,Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Ion Pop 26 septembrie 2017 at 21:54

Dacă și ouzles canta jazz, atunci Pomohaci cântă rock

Iop Pon 28 septembrie 2017 at 11:45

Puzles au mai cantat jazz si anul trecut in festival, cu Laura Orian. Mie mi-au placut cel mai mult din spectacol, restu au fost boring

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...