Rămâi conectat

Curier Județean

Justiția Pro Cetățean: Interviu cu Schiau Airinei Andreea Maria, o tânără avocat în cadrul Baroului Alba

Ioana Oprean

Publicat

în

Asociația ”Justiția Pro Cetățean” a deschis seria de articole dedicate doamnelor din justiție cu un interviu alături de Schiau Airinei Andreea Maria, o tânără avocat în cadrul Baroului Alba. În cadrul acestuia, Andreea Airinei vorbește despre profesia pe care a ales-o, care sunt provocările de azi ale acesteia și  despre cum este să fii femeie într-o societate care nu de puține ori a dat dovadă de misoginism.

JPC: În decursul carierei faptul că sunteți femeie a fost un avantaj sau nu ? Reușiți să le transmiteți clienților faptul că munca dumneavoastră din punct de vedere calitativ este aceiași cu a unui bărbat?

Airinei Andreea: Din punctul meu de vedere, imaginea sistemului judiciar dominat de bărbați a căzut în desuetudine.  În acest moment există un echilibru între numărul bărbaților și al femeilor care activează în acest domeniu. Ba chiar aș îndrăzni să spun că numărul doamnelor avocat este sensibil mai ridicat față de cel al domnilor avocat. În aceste condiții, nu am simțit niciodată ca un dezavantaj faptul că sunt femeie. Pe de altă parte, nici nu mi-a fost întins vreodată covorul roșu pentru  același considerent.

Cred că, fiind femeie, clienților le este mai ușor să se deschidă în fața mea. Nu de puține ori, pe lângă rolul de avocat, am avut și rolul de psiholog.  Sunt situații in care, de la problemele legate de dosar se ajunge la ofurile personale.

Nu mi-am pus niciodată problema că trebuie să le transmit clienților faptul că, din punct de vedere calitativ, munca mea este aceeași cu a unui bărbat. Mă axez pe a transmite clientului faptul că voi depune toate eforturile necesare pentru a-i apăra interesele, astfel ca acesta să plece liniștit din biroul meu.

JPC: Cum este să fii femeie într-o societate care nu de puține ori a dat dovadă de misoginism?

Airinei Andreea: Odată cu trecerea timpului, a evoluat atât societatea cât și, implicit, femeia, ajungând astfel într-un punct în care nu mai este nevoie să se discute de un loc al acesteia în societate.  Clasa feminină se impune astăzi în societate, ajungând un pilon puternic al comunității. Consider că a fi femeie în această perioadă nu mai ridică problemele de odinioară. Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare o reprezintă imbinarea armonioasă a rolurilor de soție și de mamă cu cel de femeie de carieră.

JPC: Ce le spuneți tinerilor care doresc să urmeze această profesie? Cu ce să se înarmeze?

Airinei Andreea: În primul rând, trebuie să fie siguri că își doresc să activeze în această profesie. Atât pregătirea din timpul facultății cât, mai ales, pregătirea pentru examenul de Barou, presupune multe luni de studiu intens, stres, sacrificii, uneori chiar frustrări. În aceste condiții, din punctul meu de vedere, doar cei care își doresc cu adevărat să fie avocați vor trece cu bine peste această perioadă.

Răbdarea este o virtute esențială. Chiar dacă e frumos, începutul este și foarte greu. În perioada celor 2 ani de stagiu trebuie să faci față volumului mare de lucru, ritmului alert iar, mai apoi, de a atrage și păstra clientela.  Este foarte important să te dedici trup și suflet fiecărui dosar în parte pentru că un client mulțumit generează alți clienți. Nu în ultimul rând, este important să asculți sfaturile colegilor care au în spate ani buni de experiență în avocatură.

JPC: Dacă ar fi să vă întoarceți în timp ați alege aceiași profesie?

Airinei Andreea: Da, cu siguranță! Îmi place foarte mult ceea ce fac. Chiar dacă apropiaților mei li se pare cel puțin ciudat, îmi place foarte mult să îmi petrec timpul în sala de judecată, printre infractori, cu audieri în penitenciare, secții de poliție sau parchete, pregătind apărarea acestora.

JPC: Care sunt provocările de azi ale acestei profesii?

Airinei Andreea: Cred că prima și cea mai mare provocare o reprezintă chiar legile. Nu vreau să aduc în discuție cât de bune sau nu sunt unele dintre ele. Acest domeniu este foarte dinamic, iar pentru a supraviețui este nevoie de foarte multă flexibilitate în fața schimbărilor frecvente. Totodată, este nevoie de o ”updatare” continuă a reglementărilor.

În al doilea rând, chiar dacă avocatura este o profesie cu potențial financiar însemnat, nu înseamnă ca banii că vin automat, fără un minimum de efort. Dimpotrivă, atragerea și păstrarea clientelei este o provocare continuă, care poate fi atinsă doar printr-o dedicare trup și suflet profesiei.  Mai mult, ținând cont și de situația economică din țara noastră, care nu permite oamenilor să apeleze la asistență juridică profesionistă, provocarea este cu atât mai mare.

Oricum, consider că nu pot fi expuse exhaustiv, întrucât provocările sunt nelimitate. Când crezi că ai trecut cu bine peste una, observi cu stupoare că apare alta. Însă cred că acesta este și farmecul acestei profesii. Avocatura este un mod de viață, cu bune și cu rele.

Asociația “JUSTIȚIA PRO CETĂȚEAN” este o organizație profesională nonguvernamentală ce își desfășoară activitatea autonom și funcționează în conformitate cu legislația în vigoare. Asociația a fost înființată în anul 2017, nu are scop lucrativ și urmărește activități specifice de aparare a drepturilor și intereselor sociale, contribuie la progresul social prin promovarea culturii democrației, susține solidarizarea cetățenilor cu privire la drepturi și îndatoriri, apărarea libertății de exprimare, susținerea statului de drept, prin acțiuni civice, juridice, educative, cultural sociale și adoptarea de proiecte și programe specifice.

Asociația “JUSTIȚIA PRO CETĂȚEAN” va supune atenției decidenților, opiniei publice, fapte, acțiuni sau proiecții de evoluție a fenomenelor sesizate prin identificarea slăbiciunilor și neregulilor sistemului democratic, spune Panu Cristian Nicolae, președintele asociației.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Lucrările la podul din Teiuș avansează: Primăria anunță etapele finale ale proiectului

Publicat

în

Lucrările la podul din Teiuș avansează: Primăria anunță etapele finale ale proiectului Primăria orașului Teiuș a transmis, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook, că lucrările la podul din zona de la „Maria lui Mitru” se află într-un stadiu avansat. Potrivit administrației locale, au fost finalizate mai multe etape esențiale ale proiectului: cursul apei a […]

Citește mai mult

Curier Județean

DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru 28.07.2025-03.08.2025 și suplimentar pentru intervalul 21.07.2025-27.07.2025

Ioana Oprean

Publicat

în

DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru 28.07.2025-03.08.2025 și suplimentar pentru intervalul 21.07.2025-27.07.2025 Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba anunță întreruperea în alimentarea cu energie electrică. Intreruperile programate pentru intervalul 28.07.2025-03.08.2025 Nr.crt. ADRESA INTERVAL 1. SEBES, PETRESTI, Str. VALEA SEBESULUI 29/07/2025 08:00 – 29/07/2025 14:00 2. VINTU DE JOS, VALEA […]

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Polițiștii din Alba, acțiune preventivă pe DN 67 C – Transalpina: Șoferii au aflat care sunt riscurile generate de viteza excesivă sau neadaptată condițiilor de drum

Ioana Oprean

Publicat

în

Polițiștii din Alba, acțiune preventivă pe DN 67 C – Transalpina: Șoferii au aflat care sunt riscurile generate de viteza excesivă sau neadaptată condițiilor de drum Joi, 17 iulie 2025, polițiștii Biroului Rutier Sebeș și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, au desfășurat o activitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea