Judecător CSM, la Alba Iulia: E puțin ciudată reacția președintelui Senatului. Noi am protejat puterea legiuitoare
Reacția președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus în plenul Parlamentului că în această perioadă a existat o ingerință majoră a Consiliului Superior al Magistraturii în activitatea puterii executive, este ”puțin ciudată”, întrucât CSM ”a protejat puterea legiuitoare”, a spus, joi, judecătorul Andrea Chiș, membru al acestui for.
”Pentru mine e puțin ciudată reacția președintelui Senatului și asta o spun în nume personal, dar sunt convinsă că și colegii mei sunt de acord cu mine, pentru că noi cumva, prin atitudinea noastră, am protejat aici puterea legiuitoare. Am spus că puterea legiuitoare e cea care trebuie să adopte legi. Puterea executivă o poate face în circumstanțe excepționale și noi am spus că nu subzista acea circumstanță a urgenței. Dacă vă uitați la motivarea deciziei CCR veți observa că nu a atins acea problemă opinia majoritară”, a spus judecătorul Andrea Chiș, fiind întrebată în cadrul unei conferințe de presă cum comentează declarația președintelui Senatului, care a spus în plenul Parlamentului că în această perioadă a existat o ingerință majoră a CSM în activitatea puterii executive.
Ea a făcut referire, în mai multe rânduri, la Ordonanța 13.
Conflict între puteri înseamnă când una dintre puteri se bagă peste atribuţiile celeilalte, iar CSM a spus că s-a băgat executivul peste atribuţiile puterii legiuitoare, a adăugat Andrea Chiș.
”Cum? Pentru că nu a justificat condiţia urgenţei, deci condiţia urgenţei era şi o chestiune ce ţinea de conflict, în opinia noastră, şi o chestiune ce ţinea de neconstituţionalitate ca şi o condiţie extrinsecă, exterioară actului. Repet, nu am atins fondul, nu am spus că trebuie să fie sau nu aceasta o chestiune de politică penală felul în care se legiferează abuzul în serviciu. Ce post să vă spun, este dreptul preşedintelui Senatului şi al Parlamentului, bineînţeles, să aibă o poziţie, aşa cum am avut şi noi, şi cred că, instituţional, este corect să colaborăm în limitele Constituţiei şi să respectăm fiecare atribuţiile celeilalte”, a mai completat membrul CSM.
Andrea Chiș a fost prezentă, joi, la bilanțul Curții de Apel Alba Iulia pe 2016, iar apoi a participat la o conferință de presă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Stadiul lucrărilor pe drumurile județene din Alba: Reparații pentru asfaltare la Mănărade și în zona Vama Seacă-Fărău și așternere a ultimului strat de piatră spartă pe DJ 107 V
Stadiul lucrărilor pe drumurile județene din Alba: Reparații pentru asfaltare la Mănărade și în zona Vama Seacă-Fărău și așternere a ultimului strat de piatră spartă pe DJ 107 V Lucrările de întreținere a drumurilor județene din Alba sunt în grafic, a anunțat marți, 6 mai 2025, Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean. În prezent se fac […]
VIDEO | Anamaria Gavrilă, șefa POT, țipă și amenință jurnaliștii în Parlament: ”Abia aștept să vă văd gone!”
Anamaria Gavrilă, șefa POT, țipă și amenință jurnaliștii în Parlament: ”Abia aștept să vă văd gone!” Preşedinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a ameninţat din nou jurnaliştii, spunând că „sunteţi o specie pe cale de dispariţie”, afirmând că „de abia aştept să vă văd gone”. Citește și: VIDEO | Anamaria Gavrilă, circ în Parlament: […]
Marcel Ciolacu ia în calcul să demisioneze după rezultatele la prezidențiale 2025. Se rupe sau nu Coaliția după eșecul lui Antonescu?
Marcel Ciolacu ia în calcul să demisioneze după rezultatele la prezidențiale 2025. Se rupe sau nu Coaliția după eșecul lui Antonescu? Marcel Ciolacu ia în calcul să demisioneze din funcția de premier, în urma rezultatelor slabe obținute de candidatul coaliției la alegerile prezidențiale 2025, potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro. Discuții în acest sens au loc […]