Rămâi conectat

Curier Județean

JOI: „Taberna De Gustibus” la Alba Iulia – mâncăruri şi băuturi romane prezentate într-o expoziţie cu degustare la Palatul Apor

Alexandra Mates

Publicat

în

Bucătăria şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum vor fi reconstituite la Alba Iulia. Joi, 7 noiembrie, începând cu ora 16.00 are loc vernisajul expoziţiei „Taberna De Gustibus”, în spaţiul expoziţional al Palatului Apor. Cei care vor lua parte la deschidere vor putea vedea cum trăiau şi ce mâncau romanii, experimentând direct acest mod de viaţă. Organizatorii vor pregăti reţete romane, preluate dintr-o carte de bucate –  “De Re Coquinaria”, ce aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr. Expoziţia va fi deschisă publicului larg, până pe 30 ianuarie, 2014.

 „Vizitatorii vor face o călătorie în trecut poposind într-un spaţiu interior antic, străvechi dar totuşi familiar, pentru a observa aspectele de viaţa cotidiană romană desfăşurate într-un cadru care va reconstitui ambianţa domestică, obiceiurile culinare şi elemente autentice de mobilier şi decor casnic. Ei vor avea ocazia să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete romane, participând astfel într-un mod interactiv la actul de reenactment istoric”, au transmis organizatorii.

 Informaţiile care stau la baza reconstituirii spaţiului propriu-zis al bucătăriei şi a reţetelelor culinare se bazează pe textele literare, descoperirile arheologice, precum şi pe studiile arheobotanice. Mai exact, reţetele  de gătit specifice lumii romane sunt luate dintr- o carte de  bucate intitualtă “De Re Coquinaria”, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius care a trăit în sec. I d.Chr, în timpul împăratului Tiberius.

 Aşadar,  cei care vor trece pragul tavernei vor putea trăi experienţa inedită a unui convivium roman – adică să ia masa împreună – şi a unui symposium – să deguste tot împreună, într-o atmosferă autentică, savoarea băuturilor romane.

 Bucatele alese şi variate, dansul, muzica, sunt doar o parte dintre surprizele care îi aşteaptă pe cei care vor poposi în ambianţa antică a tavernei romane. Invitaţii de onoare în acest spaţiu vor fi soldaţii din Garda romană de la Apulum, războinicii daci, gladiatorii, civilii romani şi daci care vor însufleţi acest loc unde istoria va prinde viaţă din nou.

 Expoziţia face parte din cadrul proiectului “DE GUSTIBUS: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic” , al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, iniţiat  în colaborare cu Institutul de Arheologie sistemică Iuliu Paul din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia. Pentru implementarea acestuia, Muzeul Unirii  a primit finanţare de la AFCN suma de 45.000 de lei.

 Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba lulia ( Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum şi Ţinutele Istoriei III – Războinicii ” Daci) între 2010 şi 2013. Prezentând o abordare nouă a activităţilor şi manifestărilor de reenactment, vine în completarea acţiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viaţa cotidiană antică: obiceiurile şi cadrul casnic al alimentaţiei la romani.

 Echipa de implementare şi organizare a proiectului este  constituită din: dr. Beatrice Ciută (IAS), coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice, dr. Anca Timofan (MNUAI), arheolog specialist în epoca romană, responsabilă în cadrul proiectului cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu (IAS) – grafică, concept, design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan (IAS) – restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu (MNUAI ) – arheolog specialist, Doru Bogdan (IAS) – arheolog specialist, Alexandra Daisa – marketing, promovare şi design expoziţie.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Membrii clubului Aiud Bikers RC au dăruit ghiozdane și rechizite unor elevi din comunitate, la început de an școlar. Copiii au vizitat clubul motocicliștilor, au primit suc și dulciuri și s-au fotografiat cu bijuteriile pe 2 roți

Ioana Oprean

Publicat

în

Membrii clubului Aiud Bikers RC au dăruit ghiozdane și rechizite unor elevi din comunitate, la început de an școlar. Copiii au vizitat clubul motocicliștilor, au primit suc și dulciuri și s-au fotografiat cu bijuteriile pe 2 roți Clubul Aiud Bikers RC a avut onoarea și bucuria la început de an școlar de a oferi ghiozdane […]

Citește mai mult

Curier Județean

Transport public auto județean în Alba: Contractele de delegare a gestiunii prelungite pentru 14 trasee, cu 3 operatori

Ioana Oprean

Publicat

în

Transport public auto județean în Alba: Contractele de delegare a gestiunii prelungite pentru 14 trasee, cu 3 operatori Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Alba de miercuri, 24 septembrie 2025, se află și un proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri de urgență pentru asigurarea continuității serviciului public de transport judeţean […]

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Minor de 16 ani REȚINUT pentru furt calificat în Bucerdea Grânoasă: Ar fi sustras 1.850 de euro și 800 de lei dintr-o locuință

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Tânăr de 16 ani REȚINUT pentru furt calificat în Bucerdea Grânoasă: Ar fi sustras bani din locuința unui bărbat Un tânăr de 16 ani din Bucerdea Grânoasă a fost reținut de polițiști, fiind cercetat pentru furt calificat din locuința unui bărbat. Potrivit IPJ Alba, la data de 22 septembrie 2025, polițiștii Secției 5 de Poliție […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea