Rămâi conectat

Actualitate

ISU ALBA: Atenţie!!! Nu mai ardeți vegetaţia uscată! Regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale. Amenzi de până la 2.500 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada 03-05 martie 2017, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit pentru stingerea a 29 incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră pe raza localitățiilor Alba Iulia, Petrisat (Blaj), Gârbovița (Aiud), Drașov (Spring), Oiejdea (Galda de Jos), Berghin, Lupu (Blaj), Sîntimbru, Bărăbanț, Aiud, Blaj, Sebeș, Miraslău, Decea (Miraslău), Lopadea Veche (Miraslău), Cenade, Șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia, Vidolm-zona Pietrele Corbului (Cîmpeni), Poiana Gălzii (Galda de Jos), Gârbova de Sus (Aiud), Tecșești – zona Piatra Cetii (Întregalde) și Daia Română.

Pe lângă intervențiile pompierilor militari, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Teiuș, Șibot, Doștat, Ocna Mureș, Poșaga, Avram Iancu, Miraslău, Săliștea, Berghin, Pianu, Lupșa, Lunca Mureșului, Ciugud, Lopadea Nouă, Galda de Jos, Unirea, Sebeș și Șona au acționat pentru stingerea a 31 de incendii de vegetație uscată.

În total au ars aproximativ 119,5 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș și litieră. De asemenea, au mai fost distruse 2 ha puieți de brad, 100 ml parazăpezi, 60 ml gard de lemn, 10 ml de cablu electric și 1 baracă de lemn.

Această creştere semnificativă a numărului de incendii de vegetaţie uscată, litieră, mirişti şi resturi vegetale are drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea  consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.  Din  acest motiv, cunoaşterea  şi  respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare,  constituind  în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de  la  autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina  fitosanitară,  pentru  prevenirea  răspândirii  unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  1. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  2. b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  3. c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  4. d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  5. e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  6. f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  7. g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  1. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  2. b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  3. c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  4. d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  5. e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  6. f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  7. g) supravegherea permanentă a arderii;
  8. h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  9. i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

 

  • Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit vineri, la ora 14:09, în loc. Teiuș, pe str. Simion Bărnuțiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară, proprietar M.I. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Teiuș. Ca urmare a acestui incendiu a ars autoutilitara în proporție de aproximativ 80%. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit produs la un cablu electric defect.
  • Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit vineri, la ora 14:24, în cartierul Bărăbanț din municipiu, pe str. Gorunului, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu au ars adăpostul de porumbei confecționat din lemn cu învelitoare din ondulină pe o suprafață de aproximativ 3 mp și 2 mp de scândură. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc deschis în spații închise.
  • Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit duminică, la ora 19:12, în loc. Geoagiu de Sus, com. Stremț, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o afumătoare. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu au ars grinzi de lemn, 1 ușă, lațuri de lemn și 200 buc. de țiglă. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc deschis în spații închise.

Pentru perioada imediat următoare, autorităţile judeţene (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură) vor intensifica controalele privind respectarea legislaţiei în vigoare privind arderea vegetaţiei uscate şi vor sancţiona persoanele fizice şi juridice şi autorităţile locale care se fac vinovate de încălcarea acesteia.

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea