Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Istoria şi tradiţia Zilei Păcălelilor. 1 Aprilie cea mai amuzantă zi din an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de 1 Aprilie,  Ziua Păcălelilor. 1 Aprilie este ziua în care ai ocazia să te răzbuni într-un mod discret pe cei care te-au enervat în acest an, dar este şi un moment în care poţi să le arăţi prietenilor umorul tău.

Citește și: Păcăleli de 1 Aprilie pentru: iubit, iubită, prieteni, părinți, colegi, mama, bunici, profesori. Farse de de 1 Aprilie Ziua Păcălelilor.

1 Aprilie 2014…când trebuie să îţi sporeşti atenţia.

Despre sărbătoarea de 1 aprilie se cunosc multe legende, toate fiind în mod firesc la fel de haioase, pe măsura semnificaţiei ei.

Se speculează că Ziua Păcălelii datează din anii 1600, când marii astrologi citeau în stele moartea personalităţilor politice antipatice.

Francezii se consideră mai spirituali decât toţi, susţinând că sărbătoarea a apărut cel mai devreme la ei, când Carol al 9 -lea stabilise ca din 1564, prima zi a anului să aibă la pe 1 ianuarie şi nu pe 1 aprilie, conform calendarului iulian.

Conştienţi de noua legiferare, francezii au continuat să trimită tot la 1 Aprilie felicitări de Anul Nou, în glumă. Tot atunci, este inventat şi simbolul peştelui, trimis prima dată sub formă de dulciuri, din zahăr sau ciocolată.

Şi mai departe de Carol, sărbătoarea este atestată în Persia în jurul anului 536 î. Hr., când vechii perşi obişnuiau să îşi joace unii altora feste la început de an şi în semn de fertilitate.

O altă ipoteză este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute pământ uscat după ce potopul s-a retras de pe uscat pe 1 aprilie.

La noi, sărbătoarea se află sub semnul fertilităţii. Un obicei al sărbătorii era păstrat de bărbaţii care se deghizau în această zi şi se străduiau să le impresioneze pe fete. Potrivit credinţei, fetele care îşi aleg soţii în această zi vor avea parte de noroc şi fericire în viaţă.

Citeşte şi: Mesaje de 1 aprilie

Ziua Păcălelii în lume

Ziua de 1 Aprilie este sărbătorită în Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa, iar unii dintre ei au dat şi porecle victimelor din această zi.

În Anglia, păcăliţii sunt automat „nătângi”, după englezestul „noddy”, iar francezii păcăleliţi sunt numiţi „poisson d’Avril”, adică „peşte de aprilie”. în acelaşi spirit al sărbătorii, aici se oferă cadouri în această zi, precum felicitări sau bomboane de ciocolată în formă de peşte. Iar unul dintre obiceiurile care se păstrează şi astăzi este de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte de hârtie.

O poreclă şi mai ilară au scoţienii, unde victimele lui 1 Aprilie se numesc „april qowk” sau „april cuckoo”,  în traducere, „cuc de aprilie”, în timp ce în

Spiritul umorului s-a răspândit şi în ţările latine, numai că sărbătoarea se celebrează la date diferite. În Peru şi Columbia, Ziua Păcălelii are loc pe 28 decembrie şi poartă numele de „Ziua celor naivi” (Dia de los inocentes).

În Marea Britanie, cei care rămâneau pe calendarul vechi erau numiţi „april fools” (prostănacii de aprilie), iar sărbătoarea a luat numele de „April fool’s Day”.

Superstiţii de 1 aprilie

Dacă nu ştiai, farsele de 1 aprilie nu se faca aşa, la orice oră, ci trebuie să respecţi un program strict. Tradiţia spune că păcălelile trebuie făcute pănă în ora 12.00, altfel aduc ghinion celui care păcăleşte. Nici căsătoria nu este de bun augur dacă se oficiază astăzi, însă doar în cazul bărbaţilor. Conform superstiţiei, aceştia se vor afla „sub papuc” toată viaţa, dacă aleg să îşi spună pirostriile în această zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea