ÎPS Irineu: Întreruperea cursului normal al sarcinii este întreruperea vieții unei ființe existente, deci o crimă
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia, transmite, în mesajul cu ocazia desfășurării Marșului pentru viață, că întreruperea cursului normal al sarcinii, este întreruperea vieții unei ființe existente, deci o crimă.
Redăm, integral, mesajul transmis de ÎPS Irineu:
Iubiți fii și fiice duhovnicești,
După modelul trinitar al comuniunii și al iubirii depline, omul trăiește pe acest pământ bucuria părtășiei cu semenii săi, prin taina Bisericii și a familiei. Încă de la începutul creației, acesta a fost binecuvântat de către Creatorul său, primind porunca de a crește în virtute, de a înmulți neamul omenesc și de a stăpâni peste darurile pământului (cf. Fac. 1, 28). În acest fel, omul este chemat de către Dumnezeu să participe împreună cu El la munca Sa procreatoare, prin care umanitatea răspunde chemării divine de a se asemăna Chipului Treimii, din care se reflectă modelul desăvârșit al comuniunii interpersonale eu-tu-el.
În întreaga istorie a Vechiului Testament, Dumnezeu a arătat că El este Stăpânul vieții și al morții și că fără voința divină nu poate exista viață pe acest pământ. Astfel, vedem cum prin intervenția divină este ,,deschis” pântecele Sarrei, soția patriarhului Avraam (cf. Fac. 18, 9-14), pântecele Rahelei, soția patriarhului Iacob (cf. Fac. 30, 22), cum sunt binecuvântate femei precum Ana, mama profetului Samuel (cf. I Rg. 11, 20), mama lui Samson (cf. Jd. 13, 2-24), Elisabeta, mama Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (cf. Lc. 1, 24) sau chiar Ana, mama Sfintei Fecioare Maria. Rodul pântecelui le-a adus bucurie și sens vieții lor, iar după cuvântul Apostolului neamurilor chiar și mântuirea este mai aproape de ele: ,,Dar ea (femeia n.n.) se va mântui prin naștere de fii, dacă va stărui cu înțelepciune, în credință, în iubire și în sfințenie” (I Tim. 2, 15).
Mai mult decât atât, Însuși Dumnezeul nostru, prin Fiul Mântuitor, Persoana a doua a Trinității Sfinte, a hotărât să se nască din femeie, din pururea Fecioara Maria și să Își asume identitatea de om, asemenea nouă, pentru ca simțind slăbiciunile firii, să ne poată oferi ,,tratamentul” Noii Legi, pentru veșnica viață fericită și să ne înalțe în sânurile Tatălui, devenind fiii Săi adoptivi. Nașterea Izbăvitorului nostru a fost prevestită de către Sfântul Ioan Botezătorul încă de pe când se afla în pântecele mamei sale Elisabeta. Simțind prezența lui Hristos, prin venirea Fecioarei Maria în vizită la verișoara sa, Proorocul Ioan a ,,săltat de bucurie în pântece” (Lc. 1, 44).
Viața este un dar sacru pe care îl primește fiecare de la Dumnezeu încă din momentul conceperii, atunci când în sarcina providenței divine apare încă o nouă și unică persoană chemată la îndumnezeire. Marele medic profesor Mina Minovici, prezentând concluziile medicinei, antropologiei și biochimiei, care confirmă faptul că embrionul este viață cu existență și identitate de sine, cu toate drepturile, inclusiv cel la viață, din momentul conceperii, adăuga: ,,Pentru a chezășui soliditatea structurii bazate pe trăinicia nucleului familial, se acordă ființei rodului (qui in utera est) nu o cvasi-personalitate, ci o personalitate legală și o capacitate legală totală”. În consecință, întreruperea cursului normal al sarcinii, este întreruperea vieții unei ființe existente, deci o crimă. Sfântul Ioan Gură de Aur, adresându-se bărbatului femeii care purcede la avort, îi zice: ,,Și sălașul nașterii îl faci sălaș al uciderii. De ce o înarmezi pentru vărsare de sânge pe femeia care a fost menită să nască prunci?”.
Dincolo de implicațiile spirituale și psihologice ale pruncuciderii, societatea românească și cea europeană au intrat într-o ,,iarnă demografică”, care atrage după sine probleme majore de ordin sociologic, economic și politic. Nevoia bătrânului continent de a fi populat ne-a adus, în ultimul deceniu, în fața unor valuri masive de imigranți, care suplinesc deficitul populației creștin-europene, dar care, își impun propria cultură, religie și stil de viață, ostil, uneori, identității europene și naționale. În tradiția seculară a românilor, căsătoria și nașterea pruncilor reprezintă două evenimente capitale din viața unei familii, ce constituiau prilejuri de bucurie deplină pentru întreaga comunitate. Avem nădejde că prin rugăciune și milostivire divină, vom fi părtașii unei ,,primăveri spirituale”, prin care sufletele noastre vor învia întru o conștiință trează și responsabilă față de darurile sfinte pe care le primim, neîncetat, de la Dumnezeu.
† IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana