IPJ Alba, dat în JUDECATĂ de un comisar șef care acuză „presiuni psihologice” la Poliția din Sebeș
Plângerea a fost înregistrată de către comisarul șef în 12 octombrie 2020, iar Tribunalul a stabilit, în 1 martie 2020, că pentru a nu se prescrie, acţiunea trebuia depusă cel mai târziu în 7 octombrie 2020. Reclamantul a contestat hotărârea Tribunalului Alba.
Controlul a fost dispus după ce, în aprilie 2019, un sindicat al poliţiştilor a reclamat la MAI conducerea Poliţiei Sebeş.
Adjunctul Poliţiei Sebeş contestă în justiţie un raport de cercetare prelabilă din ianuarie 2020 şi o decizie a inspectorului general al Poliţiei Române din 17 martie 2020, prin care a fost sancţionat cu diminuarea salariului funcţiei de bază cu 10% pe o perioadă de două luni.
În sarcina acestuia s-a reţinut săvârşirea abaterii disciplinare de „neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefi ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege”. Poliţistul a pierdut procesul la prima instanţă sesizată, Tribunalul Alba, pe motiv că acţiunea era prescrisă.
În urma activităţii de control, comisarului şef Ioan Pleşa i s-au imputat patru nereguli în activitatea desfăşurată în cursul anului 2019. Una dinte acestea se referă la faptul că nu a informat personalul din subordine şi nu a asigurat punerea în executare a Planului de activităţi pe semestrul II al anului 2019.
De asemenea, s-a susţinut că acesta nu a adus la cunoştinţa poliţiştilor a căror activitate o coordona măsurile dispuse de către conducerea Inspectoratului, nu s-a preocupat pentru ducerea la îndeplinire a acestor măsuri şi nu a realizat activităţile de îndrumare şi de coordonare.
Infracţionalitate în creştere
În plus, poliţistul nu ar fi realizat sarcinile stabilite prin planuri de analiză şi măsuri întocmite la nivelul I.P.J. Alba sau al Poliţiei Municipiului Sebeş.
O altă neregulă se referă la faptul că nu a desfăşurat activităţile din competenţa sa pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, care au inregistrat creşteri la nivelul Politiei Municipiului Sebeş în anul 2019. Rezultatul controlului a fost aplicarea sancţiunii de reducere a salariului de bază cu 10% pe o perioadă de două luni.
Poliţistul a reclamat în plângere faptul că i s-au reţinut fapte generale şi nu concrete. ”Aspectele prezentate nu conţin norma juridică încălcată, cu atât mai puţin a sancţiunii în cazul existenţei unei încălcări. În realitate nu a fost încălcată nicio normă juridică ci s-a reţinut în sarcina mea, tendenţios, cu consecinţa sancţionării disciplinare, pe bază de cutume/obiceiuri interioare. De asemenea, se poate observa că «faptele reţinute» ca abatere disciplinară nu sunt coroborate cu atribuţiile prevăzute în fisa postului”, a spus acesta
Comisarul şef a susţinut că nu a fost o dinamincă ascendentă semnificativă privind infracţiunile comise în mediul stradal. ”Sunt si factori obiectivi care au condus la creşterea uşoară a acestui indicator (ex: insuficienţa cadrelor care acţionează în stradă- o singură patrulă de siguranţă publică şi patrulare întră într-un schimb/cu o populaţie de circa 32.000 de locuitori dintre care aproximiativ 6.000 de rromi), care nu au fost menţionaţi. Aceşti indicatori prezintă infracţiunile comise în mediul stradal, inclusiv infracţiunile flagrante”, a mai susţinut poliţistul sancţionat.
Acestea doreşte anularea sancţiunii pentru că îi va rămâne la ”dosarul de cadre” şi îi va putea afecta o viitoare promovare.
”Presiuni psihologice”
Adjunctul Poliţiei Sebeş redă şi modul în care unii şefi din instituţie, inclusiv el, au fost nevoiţi să plece de pe funcţii.
”La finele lunii septembrie 2019, cu intenţia clar şi direct exprimată, conducerea inspectoratului le-a propus diferite funcţii, pentru a determina nefondat plecarea acestora de la Poliţia municipiului Sebeş.
În urma presiunilor psihologice, şeful secţiei Rurale a depus raport şi s-a mutat la cerere, pe o funcţie de execuţie la Centrul Operaţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şeful biroului Ordine Publică s-a mutat pe o funcţie echivalentă şeful poliţiei oraşului Teiuş, şeful Poliţiei municipiului Sebeş a fost delegat 6 luni pe funcţia de şef al Poliţiei oraşului Cugir, iar în ceea ce îl priveşte pe reclamant «nu am acceptat ofertele», astfel încât conducerea inspectoratului a dispus delegarea sa pe o perioadă de 2 luni la secţia rurală din cadrul Poliţiei Câmpeni.
La câteva zile a acceptat delegarea sa pe o funcţie de execuţie, pe o perioadă de 6 luni, la Serviciul de Investigarea Criminalităţii Economice, cu locul de activitate Poliţia Municipiului Sebeş”, se mai precizează în motivarea hotărârii de la Tribunalul Alba.
Între timp, însă, cei doi şefi au revenit pe funcţii şi conduc în prezent structura de Poliţie din municipiu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]