Între oraşele înfrăţite Aiud şi Cusset, viitoarele proiecte româno-franceze se vor derula pe principiul reciprocităţii
Sâmbătă, 29 octombrie, la Pensiunea Melinda din Aiud a avut loc o conferinţă de presă prilejuită de schimbul de experienţă la care a participat timp de 10 zile Martine Moulin, responsabilul pe cooperarea descentralizată din Primăria Cusset, localitate cu care Aiudul este înfrăţit din anul 2000. Pe lângă reprezentanta municipalităţii din Cusset, la discuţii au participat primarul Horaţiu Josan şi purtătoarea de cuvânt a Primăriei Aiud, Ada Rus, având şi calitatea de translator. Aflată pentru a treia oară în Aiud, primele în anii 2004 şi 2006, Martine Moulin a declarat că a redescoperit cu foarte multă plăcere Aiudul, care s-a schimbat foarte mult în ultimii 5 ani, fapt ce o bucură foarte mult. „Aiudul este un oraş în mişcare, cu străzi într-o mult mai bună stare, cu activitate mult mai dezvoltată pe linia comerţului. Acum 5 ani, oraşul era mai puţin activ, mai puţin plin de vitalitate”, a declarat oficialul francez. Ea a spus că până în anul 2007, Primăria Cusset a putut ajuta Aiudul pentru dezvoltarea infrastructurii, dar odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană acest lucru nu mai este posibil, deoarece Franţa contribuie deja la bugetul UE, fonduri de care poate beneficia şi România. Ea a precizat că viitoarele proiecte comune Cusset – Aiud se vor derula pe principiul reciprocităţii şi al cooperării descentralizate, menţionând discuţiile purtate cu François Panouillé, responsabilul cu cooperarea descentralizată şi programele europene din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti, aflat pentru prima dată la Aiud.
Au fost prezentate o serie de idei de proiecte ce pot fi construite pe viitor în comun, unul dintre acestea fiind proiectul privind democraţia participativă iniţiat de consilierul local Andreea Katona, care încurajează participarea tinerilor la viaţa civică aflând totul despre procesul electoral. Reprezentantul Ambasadei Franţei în România a asigurat atât partea franceză, cât şi partea română că instituţia pe care o reprezintă se va implica în proiecte, cum este şi cel care aparţine Andreei Katona, şi că le va susţine, inclusiv prin prezentarea lor la Bruxelles, în scopul obţinerii finanţării. Un alt proiect ar putea avea ca temă interconectarea generaţiilor, cum ar fi implicarea tinerilor în îngrijiirea vârstnicilor sau schimburi de experienţă între viticultorii celor două oraşe, concretizate prin expoziţii de vinuri în Cusset şi Aiud, primul prilej fiind ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional de Folclor, care va fi comasat cu Zilele Aiudului şi Oraşelor Înfăţite şi Festivalul Vinului. Reprezentanta municipalităţii franceze s-a declarat impresionată şi de vizita liceenilor la staţia de transfer al deşeurilor din Aiud şi la proiectul derulat de Agenţia Locală pentru Energie Alba.
„A fost o experienţă bogată şi indispensabilă, personalul administraţiei este muncitor şi drăguţ, având dorinţa de a lucra pentru populaţie. Aveţi o ţară frumoasă şi cu siguranţă voi reveni în România în vacanţă”, a declarat Martine Moulin. În final, ea a prezentat modul de funcţionare a administraţiei franceze, inclusiv pe linie sportivă.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]