Interviu cu unul dintre ghizii Cetății Alba Carolina: Fortăreața este o bijuterie, iar vedeta este Catedrala Romano-Catolică
Unul dintre ghizii autorizați ai cetății Alba Carolina, Cristian Kalanyos, declară într-un interviu pentru viziteazaalbaiulia.ro, că ”vedeta” Cetății Alba Carolina, pentru turiști, este Catedrala Romano-Catolică, datorită istoriei ei de peste 1000 de ani, acest obiectiv fiind cel mai des vizitat.
Republicăm interviul realizat cu Cristian Kalanyos pentru viziteazaalbaiulia.ro.
Cum ai decis să devii ghid de turism?
Am dorit să mă dezvolt din punct de vedere profesional pe partea de ghidaj în Cetatea Alba Carolina, dar şi în judeţul Alba, încă de când am început Facultatea de Geografie din Cluj Napoca, însă atunci nu era momentul pentru că cetatea nu fusese încă restaurată. Visul, însă, era acolo şi mă pregăteam pentru el. De aceea am decis, câţiva ani mai târziu, să urmez în orașul natal, Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.
După acest episod inițial m-am angajat într-o multinațională, ca inginer de proiect însă, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare în cetate, am decis să îmi urmez visul, să fiu ghid de turism. Munceam în paralel la început (2012) şi în scurt timp am luat o hotărâre riscantă, dar care mi-a schimbat viaţa. Cu câteva zile înainte să se nască fiul meu am demisionat din multinaţională și am început să fac ce fac şi astăzi. Am îmbinat utilul cu plăcutul făcând ce îmi place să fac şi petrecând mai mult timp cu familia.
De ce ai ales locația Alba Iulia în care să faci ghidaj?
Știam că aici vreau să mă întorc după fiecare vizită făcută în alte orașe din România sau în afara țării. Cetatea mi-este în sânge, sunt atât de atașat de oraș și datorită faptului că aici am fost născut, aici am copilărit, aici, în Cetate am cunoscut-o pe soția mea și am trăit multe alte amintiri frumoase.
Lăsând la o parte tot ceea ce înseamnă cetatea din punct de vedere personal, profesional vorbind aceasta are un potențial colosal. Aș fi foarte încântat ca oamenii nu doar să se plimbe prin cetate, ci să înțeleagă monumentele pe lângă care trec sau cine a mai călcat prin exact același loc prin care calcă ei.
Cât durează vizita cetății?
În primul rând, scopul vizitei la Alba Iulia ar trebui să fie de culturalizare. Și de evadare și relaxare, dar există prea multă istorie între aceste ziduri, încât să nu le dai atenția pe care o merită.
Un tur ghidat în care să înțelegi ce vizitezi durează aproximativ 2 ore, dar în funcţie de dorinţa turiştilor şi de disponibilitatea acestora … nu îmi limitez niciodată tururile ghidate după cifre exprimate în ore, iar traseul urmat depinde mult de condiţia fizică a turiştilor şi de condiţiile meteorologice. Pot spune că nu am două tururi la fel pentru că de fiecare dată în faţa mea sunt alţi turişti. Pentru a vedea cetatea (în întregime, nu doar porţi, statui, obeliscuri şi clădiri şi să vizitezi Muzeul Naţional al Unirii, Muzeul Principia şi Traseul Celor Trei Fortificaţii) îți trebuie cel puțin o zi, și recomand cu tărie o înnoptare.
Care consideri că este cel mai important obiectiv turistic din cetate și de ce merită vizitat?
Cetatea este în sine o „bijuterie”, merită să o străbați la pas, pe bicicletă, cart, tricicletă electrică şi cu bus-ul electric, oricum numai să o vizitezi. Petrecându-mi zilnic mult timp prin cetate, vara şi câte 16 ore, aud involuntar discuțiile și reacțiile turiștilor. Printre cele mai dese sunt: ”Extraordinar, mă simt ca ”afară”!”, ”Data viitoare trebuie să ne alocăm mai mult timp pentru vizită”, ”Superb!”, ”Foarte frumos restaurat!” și multe altele.
Din punctul meu de vedere, ca român, cel mai important lucru este să te hotărăşti să vizitezi Capitala de Suflet a Neamului Românesc şi dacă ai ajuns în cele din urmă la Alba Iulia să întri în Sala Unirii. Este important să viziteziCatedrala Romano-Catolică şi să conştientizezi cât de veche este, cât de importantă este din punct de vedere al arhitecturii şi cât de importante au fost personalităţile înmormântate în interiorul acesteia. Un alt obiectiv, care sper că va fi în curând deschis publicului larg este Biblioteca Batthyaneum.
La care dintre obiectivele turistice din cetate vizitatorii poposesc cel mai mult timp și de ce?
„Vedeta” cetății este Catedrala Romano-Catolică, Sfântul Mihail, datorită istoriei ei de peste 1000 de ani şi tot ce decurge din acest aspect. Un alt obiectiv pentru care turiştii alocă ceva timp îl reprezintă ruinele romane de aproape 2000 de ani, vechimea lor este foarte surprinzătoare, mai ales pentru turiştii americani care îşi exprimă constant mirarea. Turiștii internaționali sunt cei care îmi pun cele mai multe întrebări, vor să cunoască mai mult decât știu deja despre istoria Europei și a locului în general.
Ce altceva merită vizitat în împrejurimile orașului Alba Iulia?
Județul Alba are 98 de rezervații naturale și peste 600 de monumente istorice, printre cele mai renumite sunt Ghețarul Peștera de la Scărișoara și Mănăstirea Râmeț. Avem însă în judeţul nostru şi instalaţii de tehnică populară (vâltoare, piuă, moară), expoziţii etno-religioase … si să nu uităm că avem un drum cultural dedicat vinului.
Haideți să le promovăm ca peisaj cultural european!
Îi invit pe toți românii să își viziteze Capitala de Suflet, îi invit pe români şi pe străini să viziteze cea mai mare cetate din România, să îi acorde timp ei, dar și întregului județ!
Pe Cristian Kalanyos îl puteți găsi în inima cetății, vara până la … ultimul turist.
Așadar, când planificați să veniți?
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun