Întâlniri cu producătorii agricoli din Alba pe tema subvenţiilor în agricultură și noilor reglementări în domeniu

Actiune Sona agricultori fermieriÎn această perioadă, specialiştii Camerei Agricole județene Alba au avut intâlniri cu fermierii din diferite localități ale județului  conform graficului stabilit.

Potrivit Consiliului Județean Alba, “au fost abordate probleme privind ecoconditionalitatea – norme obligatorii ce trebuie respectate de agricultori pentru intreaga  ferma pentru care se solicita plata, noutati legislative din domeniul agricol, informaţii cu privire la PNDR, subvenţii în agricultură,  iar pentru fermierii care au accesat Masura 141  „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă”  li s-a expus  modalitatea de intocmire a documentatiilor pentru depunerea cererilor de plata si proceduri de modificare a planului de afaceri.

ELIT

  Cele mai multe probleme ridicate de producătorii agricoli au vizat măsurile: 141-  „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă” ,  112 „ Instalarea tinerilor fermieri „ si 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”  din PNDR.  Unii fermieri au avut  o anumită  reticență in ceea ce privește transferul exploatației de pe  persoana fizica  pe Persoana Fizica Autorizata conform cerintelor. In zona montană multi fermieri intampina dificultati in ceea ce priveste intocmirea actelor care fac dovada folosintei sau proprietatii terenurilor, intrucat nu sunt rezolvate problemele privind proprietatea, fiind astfel  defavorizati in accesarea fondurilor europene. De asemenea se intampina dificultati in ceea ce priveste rezolvarea problemelor care au generat sanctiuni in primirea  subventiilor.

In localitatea Jidvei, o  parte din cei prezenti la  intalnire si-au manifestat interesul cu privire la acordarea ajutorului de minimis pentru achizitionarea de tancuri de racire a laptelui prevazut de Hotararea  nr. 859 din 6 noiembrie 2013. Conform acestei  Hotarari, fermierii sunt obligati sa incheie contracte de livrare a laptelui cu procesatorii pe o perioada de 2 ani, incepand cu anul in care sprijinul financiar a fost acordat.”

Marea nemultumire a acestora o constituie pretul mic  pe care procesatorii il ofera la incheierea contractului,  de 0,8 -1.0 lei / litru lapte spre deosebire de piata libera unde acestia il pot valorifica cu 2.5- 3,0 lei /litru lapte si de asemenea un alt impediment il constituie si  distanta mare intre  punctul de colectare ( centrul comunei ) si satele apartinatoare unde sunt amplasate  fermele.

In perioada  urmatoare specialistii Camerei Agricole Alba   vor continua  seria  intalnirilor  cu producatorii agricoli . Acestea  se vor  organiza de comun  acord   cu reprezentantii autoritatilor  publice locale  si a formelor asociative  existente in judetul Alba  . Temele  prezentate sunt  de un  real  folos  pentru fermieri  si  prezinta   importanta  majora  deoarece  reglementeaza  diferite  activitati  si  au o legatura  directa  cu   masurile  de sprijin  acordate  in  agricultura . Revenim asupra celor mai importante  :

  • Informaţii actuale privind sprijinul guvernamental prin acordarea ajutorului de minimis  pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui si stabilirea  unor masuri de aplicare  a acesteia ( modificarea  HG nr. 859/2013)
  • Ecocondiţionalitate, care reprezintă un mecanism de legătură între acordarea plăţilor de sprijin şi respectarea de către agricultori a unor norme obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii şi al bunăstării animalelor pe întregul teren al fermei pentru care se solicită plata.
  • Bunele condiţii agricole şi de mediu – GAEC:
  • Cerinţele legale în materie de gestionare – SMR: norme de ecocondiţionalitate ce trebuie respectate de agricultori în domeniile protecţia mediului, sănătatea publică, a animalelor şi a plantelor; bunăstarea animalelor.
  •  Cerinţele minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi a produselor de protecţie a plantelor (în cazul Măsurii 214 – „Plăţi de Agro-mediu”).
  • Legea pajistilor
  • Prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020 şi fondurile europene ce vor fi derulate,
  • Recomandări privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
  •   Alte noutati in domeniul agricol

 

Grafic intâlniri

Perioada : 27-02  februarie  2014

 Nr. crt

Camera Agricola  Alba / Centrul Local

Specialist

Data

Locatia

1.

Ocna Mureş Gherasim Simona Luni ,27.01, ora 10 Primaria Noslac

2.

Teiuş Opruta Ilie Joi, 30.01 ora 10 Primarie   Stremt

3.

Crăciunel Cristea Iovuta Miercuri, 29.01 ora 10 Primaria Cergau

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Sorin Bumb: Programul IMM Invest a fot îmbunătățit pentru a include mai mulți beneficiari

Guvernul PNL a luat măsuri deosebit de importante pentru relansarea economică a României și pentru siguranța financiară și sanitară a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro