Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul sigurantei alimentelor de origine nonanimală
Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul sigurantei alimentelor de origine nonanimală
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au organizat, în 4-5 septembrie, o întâlnire de lucru pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală.
La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanți din cadrul ANSVSA – Direcția Generală Siguranța Alimentelor, Directia Generala Control Oficial și DSVSA Alba, inspectori din cadrul DSVSA Cluj, DSVSA Tmiș, DSVSA Arad, DSVSA Bihor, DSVSA Hunedoara, DSVSA Caraș-Severin și DSVSA Sibiu.
Tematicile abordate au fost de actualitate, relevante și au acoperit aspecte esențiale precum aplicarea flexibilă a cerințelor de igienă și a procedurilor bazate pe principiile analizei de risc (HACCP) în domeniul alimentelor de origine nonanimală. De asemenea, s-a pus accent pe controlul oficial privind criteriile microbiologice la produsele de origine nonanimală, implicarea în cazurile de toxiinfecții alimentare și gestionarea notificărilor aferente prin sistemele de alertă și cooperare administrativă.
Un alt subiect important discutat a fost înregistrarea unităților din domeniul alimentelor de origine nonanimală, aspect esențial pentru asigurarea unei monitorizări eficiente a siguranței alimentelor.
Citește și: DSVSA Alba: Măsuri obligatorii pentru protecția animalelor în perioadele caniculare
În cadrul întâlnirii au fost analizate documente relevante pe tematica aleasă, care au reflectat modalitatea de implementare de către structurile județene a cerințelor specifice. De asemenea, au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale pentru a permite o mai bună înțelegere și abordare unitară privind realizarea controalelor oficiale pe segmentele aferente acestei tematici.
S-au pus în discuție aspecte legate de legislatia si procedurile de lucru specifice domeniului care trebuie respectate în procesul de producție, transport și comercializare a alimentelor de origine nonanimală. Au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale, cu scopul de a facilita o mai bună înțelegere și abordare unitară și în mod eficient a problemelor legate de siguranța alimentară.
Totodată, a fost organizată o deplasare la o unitate de obținere a produselor prelucrate din legume și fructe unde s-a realizat observarea și evidențierea aspectelor referitoare la flexibilitatea în aplicarea flexibilă a cerințelor generale de igienă și a procedurilor care au la baza principiilor HACCP.
Întâlnirea de lucru a facilitat realizarea unui schimb util de bune practici care să permită îmbunătățirea activitații de control oficial la nivel judetean si adaptarea, acolo unde este cazul, a legislatiei și procedurilor de lucru în acest domeniu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
AGA de la UM Cugir a aprobat majorarea capitalului social cu 100 de milioane de lei: Banii, utilizați pentru „producția de armament, muniție și material de război”
AGA de la UM Cugir a aprobat majorarea capitalului social cu 100 de milioane de lei: Banii, utilizați pentru „producția de armament, muniție și material de război” Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Uzina Mecanică Cugir SA a aprobat, în 20 iunie 2025, majorarea capitalului social al societății cu 100 de milioane de lei. […]
FOTO | Tabăra de creație „Satul copilăriei mele” 2025 a luat startul la Strungari: „Urmează alte serii, alte povești și alți copii”
Tabăra de creație „Satul copilăriei mele” 2025 a luat startul la Strungari: „Urmează alte serii, alte povești și alți copii” Prima serie a taberei de creație „Satul copilăriei mele” 2025 a avut loc în perioada 7-11 iulie la Strungari. Citește și: Concursul „Satul copilăriei mele”, adresat elevilor din 66 de comune din Alba, va continua […]
Tânăr de 27 de ani, din Alba Iulia, la volan cu alcool „la bord”, la „adăpostul” nopții: Ce alcoolemie avea
Tânăr de 27 de ani, din Alba Iulia, la volan cu alcool „la bord”, la „adăpostul” nopții: Ce alcoolemie avea Un tânăr din Alba Iulia a fost surprins de polițiști, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce conducea un autoturism sub influența alcoolului pe o stradă din municipiu. Citește și: Bărbat de 42 […]