Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul sigurantei alimentelor de origine nonanimală
Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul sigurantei alimentelor de origine nonanimală
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au organizat, în 4-5 septembrie, o întâlnire de lucru pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală.
La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanți din cadrul ANSVSA – Direcția Generală Siguranța Alimentelor, Directia Generala Control Oficial și DSVSA Alba, inspectori din cadrul DSVSA Cluj, DSVSA Tmiș, DSVSA Arad, DSVSA Bihor, DSVSA Hunedoara, DSVSA Caraș-Severin și DSVSA Sibiu.
Tematicile abordate au fost de actualitate, relevante și au acoperit aspecte esențiale precum aplicarea flexibilă a cerințelor de igienă și a procedurilor bazate pe principiile analizei de risc (HACCP) în domeniul alimentelor de origine nonanimală. De asemenea, s-a pus accent pe controlul oficial privind criteriile microbiologice la produsele de origine nonanimală, implicarea în cazurile de toxiinfecții alimentare și gestionarea notificărilor aferente prin sistemele de alertă și cooperare administrativă.
Un alt subiect important discutat a fost înregistrarea unităților din domeniul alimentelor de origine nonanimală, aspect esențial pentru asigurarea unei monitorizări eficiente a siguranței alimentelor.
Citește și: DSVSA Alba: Măsuri obligatorii pentru protecția animalelor în perioadele caniculare
În cadrul întâlnirii au fost analizate documente relevante pe tematica aleasă, care au reflectat modalitatea de implementare de către structurile județene a cerințelor specifice. De asemenea, au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale pentru a permite o mai bună înțelegere și abordare unitară privind realizarea controalelor oficiale pe segmentele aferente acestei tematici.
S-au pus în discuție aspecte legate de legislatia si procedurile de lucru specifice domeniului care trebuie respectate în procesul de producție, transport și comercializare a alimentelor de origine nonanimală. Au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale, cu scopul de a facilita o mai bună înțelegere și abordare unitară și în mod eficient a problemelor legate de siguranța alimentară.
Totodată, a fost organizată o deplasare la o unitate de obținere a produselor prelucrate din legume și fructe unde s-a realizat observarea și evidențierea aspectelor referitoare la flexibilitatea în aplicarea flexibilă a cerințelor generale de igienă și a procedurilor care au la baza principiilor HACCP.
Întâlnirea de lucru a facilitat realizarea unui schimb util de bune practici care să permită îmbunătățirea activitații de control oficial la nivel judetean si adaptarea, acolo unde este cazul, a legislatiei și procedurilor de lucru în acest domeniu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Ziua Pompierilor sărbătorită prin activități educative și interactive în Alba Iulia În cursul săptămânii trecute, pompierii din cadrul ISU Alba au desfășurat o serie de activități educativ-interactive dedicate comunității, cu prilejul Zilei Pompierilor din România, sărbătorită pe 13 septembrie. Reprezentanții ISU au prezentat copiilor tehnici esențiale de prim-ajutor și modalități corecte de comportament în cazul […]
O amendă de 20.000 de lei a fost aplicată unei PRIMĂRII din Alba pentru lipsa semnalizării rutiere pe drumurile aflate în administrarea sa!
O amendă de 20.000 de lei a fost aplicată unei PRIMĂRII din Alba pentru lipsa semnalizării rutiere pe drumurile aflate în administrarea sa! Primăria Comunei Horea a fost amendată cu suma de 20.000 de lei de către Serviciul Rutier Alba. Asta ca urmare a neindeplinirii obligațiilor legale referitoare la semnalizarea și menținerea drumurilor din administrare […]
Într-o comună din Alba, prima fabrică de procesare a legumelor finanțată din fonduri europene își deschide porțile
SE DESCHIDE unitatea pentru procesarea legumelor și a fructelor de la Rădești Recent, la Rădești s-au făcut noi probe la fabrica de procesare a legumelor și fructelor, investiție realizată cu fonduri europene, unitatea urmând să-și înceapă activitatea în scurt timp. Finanțarea în valoare de 85.000 de euro este asigurată prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor […]