Inspectorii ANPC au suspendat activitatea a 76 de centre de îngrijire a vârstnicilor din țară. Ce nereguli au depistat inspectorii
Inspectorii ANPC au suspendat activitatea a 76 de centre de îngrijire a vârstnicilor din țară. Ce nereguli au depistat inspectorii
În urma a 605 controale efectuate în centre de îngrijire a vârstnicilor, din întreaga țară, inspectorii ANPC au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor în 76 de unități. O parte dintre neregulile depistate au fost mucegai în spații de cazare, mobilier deteriorat, supraaglomerare sau medicamente expirate.
Potrivit unui comunicat al ANPC, au fost făcute 605 acțiuni de control, în urma cărora, pentru neregulile descoperite, au fost date 459 de amenzi contravenționale, în valoare de peste 3,6 milioane de lei și 433 de avertismente.
De asemenea, s-a dispus oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme, în valoare de peste 90.000 lei, și oprirea temporară a prestării serviciilor în 76 de unități.
Ce au găsit inspectorii
Printre neregulile constatate se numără existența mucegaiului în spațiile de cazare, folosirea mobilierului deteriorat, a unor perne vechi, uzate, pătate, fără huse de protecție, funcționarea în spații insalubră și deteriorate, neafișarea programului de vizită, a procedurii de admitere, a tarifelor, a pliantelor informative privind activitățile derulate și serviciile oferite sau folosirea unor medicamente cu termen de valabilitate depășit.
Inspectorii au mai constatat supraaglomerarea spațiilor de cazare sau cazare în spații improprii, utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare, produse desigilate păstrate la temperatura mediului ambiant, folosirea unor produse alimentare cu data durabilității minimale depășită, folosirea unor vitrine frigorifice pentru depozitarea produselor și preparatelor insalubre, cu praf în exces, rugină și chedere cu mucegai, gheață în exces, lipsa unora dintre autorizațiile de funcționare, utilizarea unor lenjerii de pat și saltele neconforme, neigienizate, cu pete, lipsa unor robineți la baie sau a altor elemente din baie, existența unor uși deformate, existența igienei precare în băi și spațiile de cazare.
„Vom continua controalele în acest domeniu de activitate, tocmai pentru a verifica periodic modul în care este respectată legea, în centrele de îngrijire din toată țara. Drepturile consumatorilor, cu atât mai mult cu cât sunt vulnerabili, sunt principala obligație a operatorilor economici care aleg să desfășoare acest tip de activitate”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.
FOTO: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică?
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică? Hidroelectrica a stornat facturile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, provocând multă confuzie printre clienții. Aceștia au fost anunțați de stornarea facturilor aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, însă au primit facturi cu valori negative. Hidroelectrica a informat că facturile emise […]