Inspecția situației fiscale 2020: Ce drepturi noi vor avea contribuabilii verificați de Fisc
Inspecția situației fiscale 2020: Ce drepturi noi vor avea contribuabilii verificați de Fisc
Atunci când un contribuabil urmează să fie supus unei verificări a situației fiscale personale, acesta trebuie înștiințat înainte, în scris, de către organul fiscal. Potrivit legislației fiscale, întreaga perioadă de verificare, contribuabilul are dreptul la asistență juridică sau de specialitate.
Nu doar firmele și persoanele fizice autorizate sunt în vizorul Fiscului în privința veridicității situației fiscale pe care și-o declară, ci și unele persoane fizice. Verificarea situaţiei fiscale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit e tratată în Codul de procedură fiscală, în principal, dar se completează și cu alte acte normative subsidiare.
Contribuabilul trebuie să fie înștiințat despre verificarea fiscală înainte, printr-un aviz de verificare ce trebuie trimis, în scris, cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale. Acest document trebuie să conțină următoarele chestiuni, potrivit Codului de procedură fiscală:
temeiul juridic al verificării;
data de începere a verificării;
perioada ce urmează a fi supusă verificării;
posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării;
locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul;
informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare;
solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.
Potrivit listei de mai sus, contribuabilul are dreptul să ceară o amânare a datei de începere a verificării, dar doar o dată, în baza unei solicitări scrise și numai pentru motive justificate, motive de sănătate, să zicem.
Mai departe, pe perioada verificărilor persoana în cauză are dreptul să fie asistată de un avocat, de un specialist în fiscalitate sau de orice persoană consideră că-l poate ajuta cu asistență juridică sau de specialitate. De asemenea, beneficiază și de protecția pe linia secretului fiscal.
Cel verificat are dreptul să ceară, tot în scris, schimbarea locului de desfăşurare a verificării fiscale, care poate avea loc şi la domiciliu sau la sediul persoanei care acordă asistența juridică/de specialitate.
Apoi, nu doar că are dreptul, dar este chiar recomandat ca cel verificat să colaboreze cu organul fiscal la constatarea stărilor de fapt fiscale, să dea informații, să prezinte documente relevante și orice informații consideră relevante pentru stabilirea situației sale fiscale.
sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Insectele, animalele și păsările de pe stradă au nevoie de noi! La fel şi companionii necuvântători de acasă. Canicula afectează pe toată lumea
Insectele, animalele și păsările de pe stradă au nevoie de noi! La fel şi companionii necuvântători de acasă. Canicula afectează pe toată lumea În timpul zilelor caniculare, este bine să ajutăm nu doar animalele din casă și curte ci și animalele din jurul gospodăriei noastre, dându-le apă. Temperaturile extreme afectează nu doar oamenii, ci și […]
Ministrul Sănătății, mesaj pentru medicii care iau șpagă: ”Va ajunge imediat la autorităţile din justiţie”
Ministrul Sănătății, mesaj pentru medicii care iau șpagă: ”Va ajunge imediat la autorităţile din justiţie” Ministrul Sănătăţii spune că în spitalele din România mai există încă medici care primesc șpagă în plic de la pacienţi. Alexandru Rogobete are şi un mesaj pentru colegii săi medici care primesc bani de la bolnavii pe care îi tratează […]
România, în recesiune economică. Radu Georgescu: ”Când crești taxele, scade consumul și economia. În perioade dificile economice trebuie să reduci taxele pentru a ajuta populația”
România, în recesiune economică. Radu Georgescu: ”Când crești taxele, scade consumul și economia. În perioade dificile economice trebuie să reduci taxele pentru a ajuta populația” România este deja în recesiune economică, este de părere economistul Radu Georgescu. Acesta spune că atunci ”când crești taxele, scade consumul și economia, iar în perioade dificile economice trebuie să […]