Rămâi conectat

Actualitate

Înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2014-2015: Calendar, acte necesare și la ce școală se pot înscrie copiii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe din această lună potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației Naționale. Părinții vor putea sa completeze cererile pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în perioada 23 februarie – 13 martie.

calendarul inscrierii in clasa pregatitoare 2015 si in clasa I-aAtat calendarul, cat si metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar, pentru anul scolar 2015-2016, sunt incluse in Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice nr. 3171/2015, care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 103 din 9 februarie si a intrat in vigoare la aceeasi data.

In scopul informarii parintilor, se arata in metodologia de inscriere, fiecare scoala va oferi informatii referitoare la locul de desfasurare a activitatii clasei pregatitoare (in spatiul scolii sau al unei gradinite), la posibilitatea organizarii programului „Scoala dupa scoala”, la organizarea si dotarea spatiului scolar.

Invatamantul primar – care este obligatoriu – include clasa pregatitoare si clasele I-IV.

Cele mai importante date din calendar sunt:

  • 16 februarie 2015: Afisarea circumscriptiilor scolare, a programului de completare a cererilor de inscriere, a programului de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copiilor (solicitata de parinti) si a unitatilor/institutiilor in care se realizeaza evaluarea;
  • 18-26 februarie: Organizarea in scoli a zilei portilor deschise;
  • 17 februarie – 11 martie: Realizarea evaluarii nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor pentru care aceasta este necesara;
  • 17 februarie – 12 martie: Comunicarea rezultatului evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului;
  • 23 februarie – 13 martie: Completarea de catre parinti a cererilor de inscriere;
  • 16-20 martie: Procesarea cererilor de inscriere si repartizarea copiilor in scoli;
  • 20-21 martie: Afisarea candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa de inscriere;
  • 23 martie: Incepe a doua etapa de inscriere in invatamantul primar – pentru copiii care n-au fost repartizati in scoli sau n-au participat in prima etapa.

Actele necesare pentru inscriere

Parintii vor putea sa completeze cererile pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare in perioada 23 februarie – 13 martie, conform calendarului publicat de MECS. Acest lucru va putea fi facut online sau la secretariatul scolii la care parintele vrea sa-si inscrie copilul, iar validarea cererilor va fi obligatorie.

„Validarea cererii-tip de inscriere este obligatorie si se face la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea, in prezenta parintelui si a cel putin unui membru din comisia de inscriere, conform programarii realizate de catre unitatea de invatamant, zilnic, in intervalul orar 8:00-20:00 (luni-vineri), respectiv 9:00-13:00 (sambata)”, se arata in proiectul de metodologie.

In cazul cererilor completate online, parintii vor trebui sa se deplaseze personal la scoala la care vor sa-si inscrie copiii, pentru validarea acesteia.

La scoala, la momentul completarii cererii sau la momentul validarii acesteia, parintii trebuie sa aiba o copie a actului de identitate propriu si o copie a certificatului de nastere al copilului. Acestea vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariat.

Daca este cazul, parintii mai trebuie sa aiba si o copie a documentului cu rezultatul pozitiv al evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului.

„In cazul in care solicita inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe langa documentele mentionate (…), parintii depun si documente care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare„, se mai arata in metodologie.

Dupa incheierea perioadei de completare si validare a cererilor de inscriere, copiii vor fi repartizati in clasa pregatitoare in doua etape, astfel:

  • prima etapa: repartizarea copiilor se face pe baza informatiilor din cererile de inscriere si din documentele depuse de parinti, folosind aplicatia informatica si pe baza deciziilor consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant, luate in urma aplicarii criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscriptii scolare;
  • a doua etapa: este asigurata inscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapa sau nu au fost distribuiti, din diferite motive.

In ce clasa se poate face inscrierea

Copiii care implinesc varsta de sase ani pana pe 31 august 2015 vor fi inscrisi in clasa pregatitoare, conform metodologiei.

Totusi, in cazul copiilor care implinesc sapte ani pana pe 31 august – dar care n-au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2014-2015 –, parintii vor putea opta pentru clasa I.

In clasa pregatitoare vor mai putea fi inscrisi si copiii care implinesc varsta de sase ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie, insa numai daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

„Inscrierea (…) in clasa pregatitoare se face la solicitarea scrisa a parintilor, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora, facuta de specialisti, atesta pregatirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare”, este explicat in metodologia de inscriere.

Referitor la copiii care implinesc sase ani in aceeasi perioada, pentru care parintii nu vor opta pentru clasa pregatitoare sau a caror dezvoltare psihosomatica nu permite parcurgerea acestei clase, acestia vor putea fi inscrisi la gradinita, in grupa mare.

La ce scoala pot fi inscrisi copiii

In principiu, copiii sunt inscrisi la scolile de circumscriptie, insa parintii pot opta si pentru o alta unitate de invatamant.

„Fiecare locuinta este arondata unei unitati de invatamant aflata in proximitatea sa, numita (…) scoala de circumscriptie. Totalitatea strazilor arondate unitatii de invatamant formeaza circumscriptia scolara a unitatii de invatamant respective”, se arata in metodologie.

Astfel, copiii pentru care se solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati in respectiva unitate de invatamant.

Parintii vor putea alege sa-si inscrie copiii si in alta scoala decat cea de circumscriptie, insa doar in limita locurilor disponibile si, daca e cazul, dupa ce se vor aplica anumite criterii de departajare.

„In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere primite de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere (…), vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice”, prevede actul mentionat.

Mai exact, criteriile generale de departajare vor fi:

  • existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
  • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
  • existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva.

Totodata, in afara de aplicarea criteriilor generale, fiecare scoala poate sa elaboreze criterii specifice de departajare, pe care trebuie sa le afiseze la propriul sediu pana pe 16 februarie.

Important! In perioada 16 februarie – 17 aprilie va functiona un telverde prin intermediul caruia parintii vor putea sa obtina gratuit informatii referitoare la inscrierea copiilor in invatamantul primar. Numarul este 0 800 816 xyz (unde „xyz” este indicativul fiecarui judet).

Sursa Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea