INS: A crescut cifra de afaceri în industrie cu 13,8%
În semestrul I 2018 față de semestrul I 2017, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 13,8%, iar comenzile noi de produse industriale au fost cu 18,2% mai mari. În iunie, însă, au scăzut și afacerile, și comenzile, arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică – INS, conform Mediafax.
„Cifra de afaceri din industrie, în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, a crescut pe ansamblu cu 13,8% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14,1%) şi industriei extractive (+5%)”, arată un comunicat al INS.
Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+17,6%), industria energetică (+17,3%), industria bunurilor intermediare (+13%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,6%).
Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, au crescut pe ansamblu cu 18,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+21,4%), industria bunurilor intermediare (+16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,4%).
În luna iunie 2018, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,4%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 14,9%. Iar comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut faţă de luna precedentă cu 2%; faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile au crescut cu 17,9%, mai arată datele INS.
În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”.
Comenzile noi din industrie reprezintă „valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate”. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan