Rămâi conectat

Actualitate

INS: A crescut cifra de afaceri în industrie cu 13,8%

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În semestrul I 2018 față de semestrul I 2017, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 13,8%, iar comenzile noi de produse industriale au fost cu 18,2% mai mari. În iunie, însă, au scăzut și afacerile, și comenzile, arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică – INS, conform Mediafax.

„Cifra de afaceri din industrie, în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, a crescut pe ansamblu cu 13,8% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14,1%) şi industriei extractive (+5%)”, arată un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+17,6%), industria energetică (+17,3%), industria bunurilor intermediare (+13%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,6%).

Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, au crescut pe ansamblu cu 18,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+21,4%), industria bunurilor intermediare (+16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,4%).

În luna iunie 2018, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,4%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 14,9%. Iar comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut faţă de luna precedentă cu 2%; faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile au crescut cu 17,9%, mai arată datele INS.

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”.

Comenzile noi din industrie reprezintă „valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate”. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea