INS: A crescut cifra de afaceri în industrie cu 13,8%

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

În semestrul I 2018 față de semestrul I 2017, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 13,8%, iar comenzile noi de produse industriale au fost cu 18,2% mai mari. În iunie, însă, au scăzut și afacerile, și comenzile, arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică – INS, conform Mediafax.

„Cifra de afaceri din industrie, în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, a crescut pe ansamblu cu 13,8% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14,1%) şi industriei extractive (+5%)”, arată un comunicat al INS.

ELIT

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+17,6%), industria energetică (+17,3%), industria bunurilor intermediare (+13%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,6%).

Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în semestrul I 2018, comparativ cu semestrul I 2017, au crescut pe ansamblu cu 18,2%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+21,4%), industria bunurilor intermediare (+16,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,4%).

În luna iunie 2018, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,4%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 14,9%. Iar comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au scăzut faţă de luna precedentă cu 2%; faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile au crescut cu 17,9%, mai arată datele INS.

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”.

Comenzile noi din industrie reprezintă „valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate”. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Sursa: stiripesurse.ro

Facebook 

3 Comentarii

apoliticolistul 12 august 2018 at 13:01

VAI,cifrele contrazic previziunile propagandei pdl pnl usr securistoiohannisteoprocuroristednaiste!

Nicu 12 august 2018 at 16:20

@apoliticul bei intelighentule, cifra de afaceri nu are treaba cu guvernul pzd ci cu faptul ca cei care inca produc ceva in tara asta au lucrat mai mult.
La cat s-a imprumutat tara in ultimii doi ani, mai mult ca boc in timp de criza, va fii jale pentru urmasii nostrii.
Dar ce-ti pasa tie daca azi mananci doi mici si bei un pet de bere in plus. Nu te duce capu’ stimabile

ion,,, 13 august 2018 at 15:22

Probabil nu trebuie sa-si faca probleme urmasii tai ,traiesc bine, di pensia nesimtita pe care noi ti-o platim.

Comentariile sunt oprite