Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizații cu 50% mai mari pentru părinții de gemeni, tripleți sau multipleți: Plățile vor începe din luna noiembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Indemnizații cu 50% mai mari pentru părinții de gemeni, tripleți sau multipleți: Plățile vor începe din luna noiembrie

Începând cu luna viitoare, indemnizația pentru creșterea copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți se va majora cu 50%.

Guvernul României a adoptat o hotărâre ce prevede că indemnizația de creștere a copilului se majorează cu 50% pentru părinții care au în îngrijire gemeni, tripleți sau multipleți.

Actul legislativ a fost pus în aplicare la sfârșitul lunii septembrie, marcând un pas important în susținerea familiilor cu mai mulți copii născuți simultan.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), aflată sub tutela Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), a adus la cunoștință publicului decizia de majorare a indemnizației pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți. Conform datelor furnizate de ANPIS, în România, există 2.188 de familii care se încadrează în această categorie, având în total 4.404 gemeni sau tripleți.

Indemnizaţia se majorează automat, fără cerere

Aceste familii vor beneficia de o majorare cu 50% a indemnizației, fără a fi nevoite să depună o nouă cerere. Majorările se vor aplica automat, iar părinții vor observa această schimbare începând cu plățile efectuate în luna noiembrie 2023, pentru luna octombrie.

O altă prevedere importantă este aceea că, în situația în care în timpul beneficiarii indemnizației pentru un copil, părinții nasc un alt copil, aceștia vor beneficia de aceeași majorare. Astfel, Guvernul României vine în sprijinul părinților și îi încurajează să nu renunțe la drepturile lor, indiferent de situație.

Decizia Guvernului României vine în contextul unei inițiative mai ample la nivel european. Prin această hotărâre se transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19, care are ca scop principal echilibrarea vieții profesionale cu cea privată a părinților și îngrijitorilor. Aceasta vizează o repartizare echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei.

În plus, prin această directivă se dorește asigurarea unui echilibru adecvat între responsabilitățile profesionale și cele familiale, dar și încurajarea părinților să beneficieze de drepturile lor. De exemplu, dacă inițial unul dintre părinți nu a solicitat concediu pentru creșterea copilului, acesta va avea posibilitatea să își exercite acest drept ulterior.

Este evident că această decizie reprezintă un pas înainte în susținerea familiilor din România și în alinierea țării noastre la standardele și valorile europene în ceea ce privește protecția și sprijinirea părinților.

Indemnizaţii mai mari cu 127% pentru gemeni

– indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, nainte de nastere.

– părinții de gemeni vor primi o indemnizație de 127,5%. Adică, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizația mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Mai mare decât salariul. Indemnizatia este acordata timp de doi ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ajutoare sociale 2025: România, țara asistaților sociali. Mulți refuză să muncească sau să își caute loc de muncă

Bera Larisa

Publicat

în

Ajutoare sociale 2025: România, țara asistaților sociali. Mulți refuză să muncească sau să își caute loc de muncă Ministerul Muncii a oferit informații privind numărul persoanelor asistate social în România, iar situația este una îngrijorătoare. În anul 2024, 259.418 de români au primit venitul minim de incluziune. Deși valoarea ajutorului financiar este mică, mulți refuză […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea