În timp ce funcţionarii sistemului stau la căldurică, asistenţii maternali profesionişti sunt batjocoriţi şi daţi afară!
Nu mi-ar fi venit această idee de anchetă dacă nu am fi primit din partea DGASPC Alba un comunicat prin care ni se cere sprijinul în promovarea adopţiei naţionale, ca formă permanentă şi definitivă a protecţiei copilului. Adică se caută cu tot dinadinsul cea mai ieftină şi mai avantajoasă formă de protecţie a copilului, deşi mă îndoiesc că există atâţia virtuali părinţi, dispuşi să îşi asume creşterea şi educaţia unui copil, în condiţiile de pauperizare actuală, care pe alţii îi îndeamnă să se gândească de două ori înainte de a procrea… Dar căutarea soluţiei definitive e doar ideea de pornire a anchetei, pentru că instituţiile acestea intitulate direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului au devenit pepiniere locale îndopate cu funcţionari incompetenţi, în cele mai multe cazuri rude ale potentaţilor de partid. Şi, am mai spus asta şi altădată, sunt de nenumărate ori mai mulţi banii care se cheltuie pentru „protecţia rudelor din sistem”, decât pentru protecţia copiilor, a vârstnicilor şi a persoanelor cu handicap. Aici trebuie căutat golul din fundul sacului, respectiv risipa bugetară. Nu că la modul individual cei din sistem ar câştiga mult, dar sunt prea mulţi, chiar mai mulţi decât copiii pe care-i protejează!
lPrima măsură de „relaxare” a cheltuielilor este disponibilizarea celor ce lucrează direct cu copiii, respectiv asistenţii maternali profesionişti!
Încă de acum doi ani a început să se reducă „personalul” angajat al acestor direcţii uriaşe, bugetifore, ce au devenit stat în stat. Prin cine? Păi prin asistenţii maternali profesionişti (AMP), adică cei ce îngrijesc copiii la propriul lor domiciliu, care lucrează direct cu copiii, douăzeci şi patru de ore pe zi, fără week-end, sărbători sau concedii, în schimbul unui salariu de mizerie şi al unor drepturi pe care aceşti copii le primesc de la statul român. După ce vreo 60 de astfel de asistenţi maternali au fost disponibilizaţi prin luarea copiilor înapoi în centre sau redistribuirea în reţeaua AMP, au mai rămas vreo 120. În tot judeţul. Dar cifra este comparabilă (aproape egală!!!) cu numărul de funcţionari care abia duc câte o hârtie dintr-un birou în altul, în maiestuoasa DGASPC Alba.
participarea la cursuri, seminarii, formări şi formări de formatori, la simpozioane şi comunicări naţionale şi internaţionale. Dar rezultatul acestor eforturi bugetare colosale este… reîntoarcerea de unde s-a pornit la momentul demarării reformei în domeniul protecţiei copilului. Pentru că, iată, după atâtea „perfecţionări” soluţia este ori adopţia naţională, ori… reîntoarcerea în sistem. Adică în numeroasele centre apărute ca ciupercile după ploaie, de stat şi semi-private, în care costurile cu copiii le bat de la distanţă pe cele din centrele similare, de tip orfelinat, mastodontice, de pe vremea lui Ceauşescu! Din datele apărute în presa centrală reiese că se cheltuie cam 20 de milioane de lei/lună/copil în întregul sistem de protecţie dar, din nefericire, nimeni nu spune cât se cheltuie cu aceste centre, cu angajaţii şi cu structurile care le coordonează, în comparaţie cu reţeaua de asistenţi maternali profesionişti.
Păi, ce-aţi făcut fraţilor? De mai bine de zece ani aţi lucrat la desfiinţarea centrelor, la dezinstituţionalizarea copiilor şi la crearea unor alternative, precum reţeaua de asistenţi maternali profesionişti, unde se lucrează cu copiii în cadru familial, aţi pregătit armate de oameni care să lucreze la această „reformă”, iar acum îi trimiteţi pe copii la loc, în alte centre? De unde nu se clinteşte niciun angajat! Că de angajaţii de la DGASPC-ul „tutelar” nici vorbă…
lDirecţia „pentru protecţia problemei” este o realitate costisitoare, de sub ochii noştri
Revenind la megalomanele DGASPC-uri judeţene, ele sunt conduse în general de oameni precum directorul Sorin Chirilă, care s-au avut şi se au bine cu toate puterile, începând de la PSD, trecând prin PNL şi ajungând, fireşte, la PDL. Oameni care şi-au schimbat cel puţin de trei ori cravata politică şi care au „servit” pe toată lumea. Că, deh, sistemul a putut să încapă pe toţi protejaţii de partid, printre care adevăraţii profesionişti sunt doar o mână de oameni înglodaţi în treburi până peste cap. Ceilalţi, cei mulţi, nici nu mai lucrează cu persoane vii, cu copii sau cu handicapaţi în carne şi oase, ci cu… dosare. Cu cazuri! Pe care le păzesc ca pe ochii din cap şi le tezaurizează, fac fişe şi baze de date (cred că au o arhivă comparabilă cu cea a securităţii!), că doar asta-i pâinea lor zilnică. Nu cumva să iasă vreun copil din „sistem” pe vreo cale, decât pe cale naturală, adică aruncat într-o societate în care nu se pricepe să se integreze, pentru că nu ştie face nimic, că altfel rămân armatele astea de conţopişti fără „obiectul muncii”! Aşadar, musai să protejăm problema, domnilor, să fie cât mai mulţi copii şi persoane cu handicap în sistem, ca să putem lua banii plângându-le de milă ca bocitoarele, că refoma, după cum spusei, se întoarce de unde a plecat acum mai bine de zece ani!
lAlocaţie de hrană pentru angajaţi, în timp ce familiile AMP abia o duc de la o zi la alta
Până în data de 15 octombrie 2011 sistemul ăsta monstruos a intrat într-o evaluare la nivel naţional, pe care o aşteptăm cu nerăbdare. Deşi sunt şanse minime să plece piloşii, ca în toate sistemele româneşti: vor pleca profesioniştii fără sprijin politic şi… ăia cu gura mare. În acest context al evaluării naţionale, la care e bine să ia aminte şi DGASPC Alba, în ciuda directorului său uns cu toate alifiile, trebuie să facem o comparaţie. În timp ce asistenţii maternali profesionişti îşi cheltuie salariile chiar cu obiectul muncii lor, copiii, salarii diminuate cu 25% iar drepturi ale copiilor diminuate cu 20%, angajaţii de la DGASPC Alba iau masa zilnică la cantina lor, bine mersi, având o alocaţie de hrană zilnică de vreo 5 lei (că unde-s mulţi se poate face cu bani puţini, ştie el părintele Wagner cum!), iar cei ce nu iau masa la cantina DGASPC, pot opta pentru… încasarea sumei! Bineînţeles că aceşti angajaţi ai direcţiei, performeri ai teoriei şi simpozioanelor, sunt chiar cei care-i controlează pe asistenţii maternali şi pe angajaţii centrelor deşi, între noi fie vorba, „controlorii” au văzut copii numai în fotografii şi pe la vecini… Ei vin şi controlează frigiderele, curăţenia etc., dar habar nu au ce înseamnă cheltuială de timp şi energie zilnică cu un copil. Fără pauze!
Apropo, pentru că aceşti copii nu prea perfomează la învăţătură din pricina traumelor pe care le-au suferit şi a mediului în care au venit în viaţă, ce credeţi că recomandă prof. Sorin Chirilă şi angajaţii săi? Să li se plătească ore de meditaţie! Păi, din ce, măria-ta? Din salariile diminuate şi din banii încasaţi cu ţârâita lunar, semestrial şi lunar? Iar asta ziceţi că-i o practică legală? Eu am aflat despre această recomandare de la o AMP, pe care mă aştept s-o văd pe drumuri după apariţia articolului, deşi nu-i voi face niciodată cunoscută identitatea. Nu mai intru în detalii cu privire la cheltuielile mult diminuate cu copiii din reţeaua AMP, dar o comparaţie între acestea şi cele din centre ar fi necesară. Iar în condiţiile astea, tocmai AMP-ul este supus reformei? Aş putea da cifre, pentru că le am la îndemână, dar aştept replica „statistică” a prof. Sorin Chirilă, din care probabil va reieşi că e mai bine să îngrijeşti copiii în centre decât în familiile substitut, reconstituindu-se sistemul instituţional aproape ca pe vremea lui Ceauşescu, dar mai costisitor. Tot aşa cum dânsul, anul trecut, la chemarea prefectului Bardan şi la recomandarea ca „totul să iasă bine” în aşezămintele Congregaţiei Sf. Iosif, după ce a declarat că poate lua bătrânii aceia omorâţi cu zile în 24 de ore, s-a răzgândit peste noapte. Deşi erau în sfera sa de atribuţii, adică vârstnici bolnavi, singuri, cu handicap etc., i-a lăsat pe mai departe acolo, unde sunt şi acum, că doar şi congregaţia aia trebuie (!?) să aibă un obiect de activitate, ca şi direcţia lui…
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Efectele aderării României la Schengen. Economist: „Libera circulație a bunurilor și a oamenilor este benefică din punct de vedere economic doar pentru țările care exportă mai mult decât importă”
Efectele aderării României la Schengen. Economist: „Libera circulație a bunurilor și a oamenilor este benefică din punct de vedere economic doar pentru țările care exportă mai mult decât importă” Aderarea României la Schengen a generat un val de entuziasm, dar și dezbateri cu privire la efectele economice ale acestui eveniment. Economistul Radu Georgescu susține că […]