Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

În judeţul Alba – Scumpirea apei potabile, impusă indirect de Uniunea Europeană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    De la 1 ianuarie 2012, preţul apei potabile furnizate de către SC Apa CTTA Alba locuitorilor judeţului Alba, societăţilor comerciale şi instituţiilor publice va creşte cu 10,6%, a anunţat conducerea operatorului judeţean. Astfel, populaţia va plăti 3,36 lei/mc (TVA inclus), iar persoanele juridice vor achita 2,71 lei, la care se adaugă TVA, de 24%. Directorul adjunct al SC Apa CTTA Alba, Ioan Dreghiciu, ne-a explicat pe larg care sunt cauzele ce stau de această dată la baza scumpirii apei potabile.
De la 1 ianuarie 2005, SC Apa CTTA Alba a devenit operator regional de apă. Pentru creşterea calităţii serviciilor prestate către beneficiari, compania a accesat programul SAMTID, prin care s-au reabilitat într-un final 122 km de reţele de apă şi s-au realizat mii de branşamente de apă pentru cele 10 consilii locale membre în Asociaţia „Apa-Alba”. Valoarea totală a proiectului SAMTID a fost de circa 7,6 milioane de euro. Pentru jumătate din sumă, SC Apa CTTA Alba a contractat un credit pe 25 de ani, cu perioadă de graţie de 5 ani, de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), urmând să ramburseze împrumutul din preţul apei potabile care se va fi furnizat beneficiarilor. Strategia de creştere a preţurilor a fost aprobată odată cu documentaţia proiectului, fiind inclusă în contractul de finanţare. Astfel, apa s-a scumpit treptat şi diferenţiat, în funcţie de tarifele practicate la acea vreme de fiecare unitate administrativ-teritorială, pentru ca de la 1 ianuarie 2010 să existe un preţ unic la apa potabilă.
La această dată, SC Apa CTTA Alba rambursează către BERD o rată anuală de 1,5 milioane de lei. Din octombrie 2008, compania furnizează apă şi municipiului Sebeş. În august 2010, operatorul unic judeţean a depus documentaţia la Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru aprobarea proiectului major ”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Alba”, în valoare de 102 milioane euro, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, cu fonduri ale Uniunii Europene. Din suma totală, 80 de milioane de euro o reprezintă asistenţa financiară nerambrusabilă a UE, 12 milioane de euro este cofinanţarea din partea Guvernului României, 1,8 milioane de euro este aportul financiar al consiliilor locale beneficiare (Aiud, Alba Iulia, Blaj, Cugir, Câmpeni – Sohodol, Ocna Mureş şi Sebeş), iar 8 milioane de euro este contribuţia proprie a SC Apa CTTA Alba.
Cele 8 milioane de euro vor fi împrumutate de furnizorul de apă tot de la BERD, în urma negocierilor care urmează să aibă loc, iar dacă pentru creditul de 3,8 milioane de euro plăteşte anual rate de 1,5 milioane de lei, se aşteaptă ca pentru noul împrumut să achite cel puţin 3 milioane de lei pe an, în total 4,5 milioane, adică aproximativ 1 milion de euro anual.
În noiembrie 2010 proiectul POS Mediu depus de SC Apa CTTA Alba a fost aprobat şi s-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, care prevede în anexă strategia de creştere a preţurilor, în caz contrar riscând să piardă finanţarea proiectului. Indicii de majorare a tarifelor sunt stabiliţi prin această strategie, la aceştia adăugându-se indicele de inflaţie. De exemplu, la Alba Iulia, pentru anul 2011 preţul a crescut de la 1 ianuarie cu 5%, pentru anul 2012 va creşte cu 7%, iar la 1 ianuarie 2013, cu 3%. Din fondul de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare se vor plăti şi ratele menţionate, iar diferenţa va fi utilizată pentru investiţii în infrastructura de apă şi canal, îndeosebi pentru reducerea pierderilor de apă pe reţele, care la nivel de operator judeţean depăşesc, în medie, 30 la sută, chiar dacă în ansamblu numărul avariilor a scăzut radical, înregistrându-se defecţiuni doar accidental (ruperi de conducte în urma unor săpături efectuate de alte fime).

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea