În 21 decembrie, înainte de Crăciun, vom vedea „Steaua Magilor”: De 800 de ani fenomenul nu a fost atât de intens
În 21 decembrie va avea loc alinierea planetelor Jupiter și Saturn, cunoscută ca „marea conjuncție”. Cele două corpuri cerești nu au mai fost atât de aproape și atât de luminoase de 800 de ani.
La solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea strălucitoare, pentru că orbitele de 12 și 29 de ani ale celor două planete se aliniază. Ultima conjuncție dintre ele a avut loc în mai 2000, dar poziția sa pe cer a făcut-o dificil de văzut de pe pământ.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun
Marea conjuncție din 1623 – când Galileo Galilei era încă în viață – a fost, de asemenea, greu de observat deoarece, explică Observatorul din Perth, a apărut suficient de aproape de soare încât să se fi pierdut în strălucirea acestuia.
„Doar în 4 martie 1226 s-ar fi putut vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții”, a spus Patrick Hartigan, un astronom de la Universitatea Rice din Texas.
Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Betleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.
Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.
În 2020, fenomenul ceresc va fi vizibil de oriunde de pe Pământ, dar cele mai bune condiții vor fi în apropierea ecuatorului, spune Hartigan. „Sărutul de Crăciun” – așa cum l-a numit astronomul Brad Tucker de la Universitatea Națională Australiană va apărea pe cer în direcția vest, la aproximativ o oră după apusul soarelui.
Potrivit NASA, oamenii ar trebui să le caute în sud-vest pe cer, în ora de după apusul soarelui, când „cele două planete uriașe vor apărea la doar o zecime de grad – este vorba despre grosimea unui bănuț ținut la distanță de un braț”.
Citește și: MESAJE de Mos CRACIUN hazlii. Urări de Moș Crăciun haioase. Felicitări de Moș Crăciun amuzante care pot fi transmis prin SMS de Crăciun
Tucker a explicat că trebuie să ne uităm după „o semilună subțire și două obiecte strălucitoare chiar lângă ea”.
Dacă sunteți pasionați de astronomie, puteți să vă uitați încă de acum pe cer, deoarece planetele se apropie deja una de alta. Tot ce este necesar este o noapte cu cer senin și un punct de observație fără clădiri sau copaci în cale pentru a vedea „marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn, potrivit Cambridge Independent.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]