Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026
Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026
Ilie Bolojan a oferit vineri, 11 iulie 2025, noi detalii privind modificările fiscale pregătite de Guvern, incluzând schimbarea modului de calcul al impozitului pe proprietate, introducerea unei taxe pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, în contextul în care executivul pregătește un pachet fiscal major ce urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026.
Una dintre principalele schimbări vizează modul de calcul al impozitului pe proprietăți. Potrivit premierului, acesta va fi corelat mai clar cu valoarea reală a locuinței: „Calculul acestor impozite va fi stabilit în urma unui dialog cu autoritățile publice locale. Acesta trebuie să reflecte cât mai fidel valoarea reală a proprietății, care este determinată atât de suprafața imobilului, cât și de localizarea sa. Toți acești indicatori vor fi analizați, iar în funcție de ghidul notarilor sau de evaluările făcute de primării, vor fi stabilite mecanismele de impozitare care să reflecte valoarea de piață”, a explicat Ilie Bolojan.
El a dat exemplul Capitalei: „Pentru un imobil din București ar trebui plătit un impozit mai mare decât pentru unul din alt oraș reședință de județ. Acest principiu al valorii de piață trebuie să se regăsească în viitorul sistem.”
Modelul final va fi anunțat până la 1 septembrie 2025, pentru a putea fi aplicat de la începutul anului viitor.
Taxa pe mașinile poluante, în pregătire la Transporturi
În privința unei eventuale taxe pentru autovehiculele poluante, premierul a precizat că aceasta este un jalon asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și va fi prezentată curând.
„Ministerul Transporturilor urmează să vină cu o propunere concretă în perioada următoare, după o dezbatere publică”, a spus premierul.
Reforma salarizării: „Suntem rezervați”
Întrebat despre noua lege a salarizării, Bolojan a transmis un mesaj de prudență: „Suntem rezervați în a le promova pe toate măsurile simultan. Cu cât vor fi calibrate mai atent, cu atât vor avea un impact mai echilibrat asupra bugetului.”
În legătură cu impactul financiar al întregului pachet de reforme, premierul a arătat că detaliile vor fi prezentate în perioada imediat următoare: „Există o estimare preliminară, iar domnul Năsui o va prezenta săptămâna viitoare.”
Despre vânzările R.A.-A.P.P.S.: „Transparență totală”
Premierul a dat asigurări că în mandatul său nu vor mai exista tranzacții ascunse cu bunurile statului, făcute prin instituții precum R.A.-A.P.P.S.: „În efortul de transparentizare, vă asigur că nu vom permite ca R.A.-A.P.P.S. să mai vândă proprietăți publice fără să anunțe cui. Vom asigura transparență totală și în cazul R.A.-A.P.P.S.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie
Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie Ionuț Moșteanu, Ministrul Apărării, a declarat vineri, 11 iulie 2025, că măsurile fiscale anunțate recent de premierul Ilie Bolojan reprezintă un pas necesar în reducerea deficitului bugetar. De asemenea, acesta a reiterat că USR susține demersurile luate de premierul […]
Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu
Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu Directorul unei companii de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a decis să renunțe, din proprie inițiativă, la o parte consistentă din salariul încasat lunar. Suma la care renunță este […]
Primăriile vor decide dacă și unde permit jocurile de noroc. Bolojan: „Orașele sunt invadate, fără ca administrațiile locale să le poată controla”
Primăriile vor decide dacă și unde permit jocurile de noroc. Bolojan: „Orașele sunt invadate, fără ca administrațiile locale să le poată controla” Guvernul pregătește o măsură care vizează descentralizarea industriei jocurilor de noroc în România. Ilie Bolojan a anunțat vineri, 11 iulie 2025, că autorizațiile nu vor mai fi emise la nivel central, decizia urmând […]