IGSU: Doar şcolile construite după anul 1998 sau cele la care se fac lucrări trebuie să aibă autorizaţie de incendiu
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, doar clădirile construite după 1998 sau cele la care se fac diverse lucrări trebuie să aibă autorizaţii iar numărul mic de şcoli din România care deţin autorizaţie de securitate la incendii reprezintă rezultatul legislaţiei existente de-a lungul timpului.
IGSU a făcut, joi, precizări, privind şcolile care necesită avize sau autorizaţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, în condiţiile în care premierul interimar Sorin Cîmpeanu declara că doar aproape 2.000 de şcoli din România, reprezentând 7% din numărul total, au autorizaţie de la pompieri.
Conform sursei citate, în legislaţia naţională, şcolile au fost introduse, „în mod explicit, în categoriile de construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind prevenirea şi stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG. Nr.571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării, în prezent abrogată”. Ulterior, în anul 2006, au fost făcute noi reglementări în acest sens.
Anterior anului 1998, obligaţia obţinerii autorizaţiei era reglementată doar pentru construcţiile noi sau pentru cele la care se făceau lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei – H.G. nr.51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor -, în cazul unităţilor de învăţământ „obţinerea autorizaţiei fiind obligatorie, de exemplu, doar în cazul în care acestea înglobau o sală aglomerată”.
„În prezent, obligativitatea obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu este aplicabilă construcţiilor cu destinaţia de învăţământ noi sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinaţiei, şi pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislaţia prevedea această obligaţie”, precizează reprezentanţii IGSU.
Potrivit legislaţiei în vigoare, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţiile noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate în documentaţiile tehnice de proiectare.
Totodată, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri, document prin intermediul căruia se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Autorizaţia de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei de securitate la incendiu. (Z.U.)
Sursa: gandul.info
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii