Holzindustrie Schweighofer prezintă, în vederea consultării publice, actualizarea planului de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului
- Protecția pădurilor virgine și cvasi-virgine este o preocupare explicită
- Consolidarea lanțului de aprovizionare cu masa lemnoasă – Holzindustrie Schweighofer contribuie la lupta împotriva tăierilor ilegale în România
- Consultare publică: Compania primește opiniile cu privire la planul de acțiune până la 22.06.2018
Holzindustrie Schweighofer, una dintre companiile de top din industria europeană a lemnului, cu 3 fabrici de cherestea și două fabrici de panouri din lemn masiv în România, prezintă planul de acțiuni actualizat pentru o industrie sustenabilă a lemnului, plan ce a fost publicat pentru prima dată în ianuarie 2017. Compania primește acum opiniile cu privire la măsurile planificate, într-un proces de consultare publică desfășurat până la data de 22 iunie 2018. Prin consolidarea planului de acțiune, compania răspunde condițiilor impuse de FSC în ceea ce privește pașii următori pentru consolidarea lanțului de aprovizionare. Prin urmare, Holzindustrie Schweighofer urmărește în mod consecvent calea pe care a urmat-o până în prezent pentru a contribui la o industrie sustenabilă a lemnului în România.
Michael Proschek-Hauptmann, responsabil pentru conformitate și sustenabilitate la Holzindustrie Schweighofer: ,,Pentru noi, optimizarea continuă a sistemului propriu de securitate asigură protecția pădurilor. Opinia organizațiilor non-guvernamentale, a partenerilor de afaceri și a altor părți interesate a fost și va fi de o importanță foarte mare pentru noi. Planul nostru de acțiune consolidat este unic în România și arată faptul că firma noastră consideră opiniile critice un stimul pentru îmbunătățire.”
Principiile de bază ale planului de acțiune consolidat sunt:
- Să asigure, pe cât posibil, că doar lemnul recoltat legal este achiziționat și prelucrat. Printre altele, aceasta se realizează prin sistemul propriu de urmărire prin GPS a livrărilor de masă lemnoasă – Timflow (timflow.com).
- Zero toleranță pentru furnizorii care nu pot demonstra proveniența legală a lemnului.
- Protecția pădurilor virgine și nicio livrare de masă lemnoasă provenită din parcurile naționale, chiar dacă legislația o permite în unele cazuri.
- Dialog structurat cu ONG-urile de mediu și alte părți interesate și angajamentul de a îmbunătăți în mod continuu sistemul propriu de securitate.
- Instruire continuă a angajaților HS pe teme de conformitate.
- Proiecte de reîmpădurire desfășurate în cooperare cu mediul academic și proprietari privați de păduri: 1 milion de puieți până în 2024.
Planul de acțiune consolidat este disponibil spre consultare pentru toate părțile interesate, timp de o lună. ,,Înainte să continuăm cu implementarea acestui plan, rugăm din nou pe toți cei interesați să consulte acest document și sperăm să primim opinii adecvate. Doar după terminarea acestei perioade de consultare planul va fi finalizat și implementat. Comentariile pe marginea acestui document pot fi trimise până pe 22 iunie 2018 la următoarea adresă de e-mail: [email protected]
Holzindustrie Schweighofer nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, dar compania dorește să își aducă o contribuție la lupta împotriva tăierilor ilegale, un fenomen încă răspândit în România. În acest sens, Holzindustrie Schweighofer a investit deja peste 1 milion de euro în măsuri și va continua să le implementeze.
Măsurile Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului:
- Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com.
- Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buștenii certificați FSC®
Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru acest bonus FSC®.
- O mai bună consultare cu părțile interesate
Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.
- Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor
În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și e în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).
- Controale stricte pentru zone cu risc
Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.
- Echipa de conformitate consolidată
Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Recent, Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.
- Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer
În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.
- Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.
- Training de conformitate și anti-corupție
Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.
- Pădurea de Mâine – 1 milion de puieți vor fi plantați pe terenuri cu dificultăți de regenerare
În parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Holzindustrie Schweighofer a lansat în septembrie 2017 un proiect multianual pentru reîmpădurirea suprafețelor degradate. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer contribuie la protecția și regenerarea pădurilor României. Compania investește 1 milion de euro în acest proiect care se va desfășura până în 2024. Mai multe informații: www.padureademaine.ro.
- Politică de deschidere față de organizațiile neguvernamentale
În conformitate cu principiul asumat de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a ușilor deschise pentru organizațiile neguvernamentale. ONG-urile interesate sunt invitate să se înregistreze la Departamentul de Conformitate și Sustenabilitate al Grupului Schweighofer și să semneze un acord de confidențialitate standard, ce vizează tehnologiile utilizate în cadrul companiei. Ulterior, organizațiile înregistrate pot vizita fabricile companiei oricând pentru a face inspecții și audituri neanunțate pe întregul lanț de aprovizionare.
- Informare transparentă pe site-ul companiei, schweighofer.ro
Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent și deschis cu publicul. Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuția companiei la dezbatere și arată eforturile companiei pentru a crește sustenabilitatea industriei lemnului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun