Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

HARTA SEISMICĂ| Cutremure similare cu cel din Gorj se pot produce mai aproape de ALBA: Zonele cele mai predispuse din țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cutremure similare cu cel din Gorj se pot produce mai aproape de ALBA: Zonele cele mai predispuse din țară

Cutremure precum cele din Oltenia au fost puține, și acum multă vreme, așa că nimeni nu le mai ține minte. Astfel explică specialiștii teama care i-a cuprins pe olteni după seismul din 14 februarie.

Vestea rea este că asemenea surprize neplăcute se pot repeta oricând și în alte zone seismice ale țării, din cauza reașezării plăcilor tectonice.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Aflăm detalii de Cosmin Stan și invitatul său, lector dr. Ioan Munteanu, profesor la Facultatea de Geologie a Universității București.

Cosmin Stan: Spuneți-ne de ce este posibil să apară oricând un cutremur, cel puțin la fel de mare precum cel din zona Gorjului, într-una din aceste regiuni.

Prof. Ioan Munteanu: ”Aceste regiuni tectonice sau regiuni seismice pe care le știm vin în contextul unei tectonici și unei neotectonici active în care sistemul acesta al Carpaților și nu numai se reorganizează. Asta înseamnă că avem în continuare scurtări, asta înseamnă că avem în continuare deformații. Perioada de revenire sau perioada de incidență, dacă vreți, este mult mai mare, adică mai mare în sensul de distanța între cutremure, semnificativ este mai mare.”

CITEȘTE ȘI: CINCI cutremure în Gorj, în decurs de trei ore: Ce magnitudine a avut cel mai puternic dintre acestea

Cosmin Stan: Revenind acum la cutremurul de la Gorj de marți, explicați-ne unde anume și cum s-a produs acest cutremur, ce înseamnă mișcarea aceasta a plăcii carpatice care ar fi produs seismul de marți.

Prof. Ioan Munteanu: ”Ca orice sistem, ca să creez un munte am nevoie să fac o convergență astfel încât 2 plăci care prima oară au fost în subducție ajung să fie una peste alta, și care, bineînțeles, după ce se dau una peste alta continentele se numește coliziune. În tot procesul ăsta de coliziune rezultă după aceea o rearanjare, dacă vrei, gen Himalaya. Da, nu avem nici Himalaya aici, deci nu ne așteptăm la cutremure de stilul celor din Himalaya, însă avem totuși o rearanjare.

Ce au reușit colegii de la INFP să calculeze este că aceste cutremure sunt produse pe sistem de falii normale, ceea ce, bineînțeles, va trebui să rafinăm puțin secțiunea asta cu informațiile mai noi, astfel încât să vedem că de fapt cutremur este generat de o, dacă vreți, oarecum, o relaxare locală, ca să punem mai simplu, în care acum o dăm de fapt o deplasare pe falie normală. Dar, iarăși, nu avem astfel de deplasări suficient de mari astfel încât să și vedem efectele directe la suprafață”.

Cosmin Stan: Au românii motive acum să se teamă că ar putea urma un cutremur mare în viitorul apropiat?

Prof. Ioan Munteanu: ”Eu aș zice să nu se teamă. Doar să se aștepte, că la un moment dat… De fapt, nu să se aștepte.. Ce trebuie să facem este doar să avem grijă, construcțiile să respecte acel normativ. Normativul pentru construcția actuală este la 8 grade.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea