800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud
800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud
Bărbatul care a organizat într-un bar din orașul Abrud activităţi de jocuri de noroc, fără a deţine licenţă sau autorizaţie, a fost obligat, definitiv, să achite suma de 800.000 de lei la bugetul de stat. Singura modificare survenită la Curtea de Apel Alba Iulia este faptul că acesta nu va mai avea poprire pe conturi, dispusă de instanța de fond în scopul recuperării prejudiciului.
Șandor S. nu s-a gândit probabil că decizia de a pune ilegal 4 aparate de jocuri de noroc într-un bar din orașul unde locuiește îl va afecta toată viața. S-a întâmplat în 2014, în perioada lunilor mai – iunie. Fapta reprezintă infracțiune, care a fost descoperită, cercetată și a rezultat un dosar penal ce a fost trimis în judecată în 2019.
Dosarul se află la a doua rejudecare, pentru că magistrații de la Judecătoria Câmpeni nu au stabilit corect, inițial, prejudiciul. Ulterior, pentru că niciun judecător de aici nu a mai putut prelua dosarul, cauza a fost strămutată la Judecătoria Alba Iulia. Bărbatul a scăpat de fapta penală, care s-a prescris de mai bine de 3 ani. Nu și de achitarea sumei datorate statului.
Potrivit practicii judiciare, în cazul exploatării jocurilor de noroc fără autorizaţie şi fără licenţă de funcţionare de către o persoană fizică sau o persoană juridică, prejudiciul cauzat statului pentru încălcarea dreptului său de monopol îl reprezintă contravaloarea tuturor taxelor pentru obţinerea licenţei şi autorizaţiei de exploatare – şi nu doar taxa anuală achitată pentru licenţă, precum şi taxa de exploatare raportată la numărul efectiv de aparate exploatate.
Citește și: Un bărbat din Alba a pus ilegal patru aparate de păcănele într-un bar. Daunele uriașe pe care trebuie să le plătească după 10 ani
Astfel, instanțele au admis acțiunea ANAF și l-au obligat pe bărbatul din Alba să achite suma de 800.000 de lei, reprezentând contravaloarea taxei anuale de licenţă de organizator de jocuri de noroc şi a taxei anuale minimale de exploatare a jocurilor de noroc. Fiecare dintre cele două taxe sunt în sumă de 400.000 de lei.
„Depozițiile martorilor (…) sunt unanime în sensul, contestat de altfel de către inculpat, că acesta a adus în spațiul aparținând (…) cele 4 aparate de joc, le-a conectat la rețeaua de internet, după care a încheiat un contract de prestări servicii și de închiriere spațiu cu această societate.
Declarația furnizată de către martorul (…) este de asemenea edificatoare în sensul că inculpatul deținea aparate de jocuri de noroc, încasând sumele provenite din exploatarea acestora, sume virate în contul său personal.
Citește și: Fără păcănele în orașe: Proiectul care mută agențiile de pariuri la marginea localităților
Nu în ultimul rând, se impune a fi evidențiată declarația martorei (…) care, întrebându-l pe inculpat despre necesitatea existenței registrelor sau autorizațiilor la locul de amplasare a aparatelor, a primit răspunsul că acest tip de aparate nu necesită niciun registru sau autorizație, întrucât toate operațiunile vor putea fi controlate de la sediul central al firmei, prin intermediul internetului”, se precizează în hotărârea definitivă.
Magistrații de la Curtea de Apel au mai stabilit că „toate probele testimoniale și scriptice administrate în proces atestă fără echivoc faptul că inculpatul a acționat ca un adevărat proprietar al celor patru aparate de joc, explicațiile sale în sensul că acestea ar fi aparținut unei alte persoane fiind neverosimile și infirmate de însăși persoana în cauză, potrivit procesului verbal de identificare și discuție telefonică cu pretinsul proprietar”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Expoziția „Alba Iulia – piatră cu piatră, calea spre prezent”, la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”: Imaginile ilustrează etape importante ale transformării orașului
FOTO | Expoziția „Alba Iulia – piatră cu piatră, calea spre prezent”, la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”: Imaginile ilustrează etape importante ale transformării orașului Cu ocazia Zilei Naționale a României, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a fost vernisată expoziția de fotografii intitulată „Alba Iulia – piatră cu piatră, calea spre prezent”. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 3 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia