Rămâi conectat

Editorial

Haos

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Privind evoluţiile politice ale lunii august, o lună în alţi ani liniştită, dedicată concediilor, în care Justiţia este în vacanţă, Parlamentul este în vacanţă şi mai toate instituţiile funcţionează cu motoarele la minimum, nu pot să nu remarc că este complet diferită de imaginea cu care ne-am obişnuit. Şi-mi amintesc cu neplăcere, de fapt, de o anecdotă în care câţiva prieteni, la un pahar de vorbă, ajunseseră să-şi dispute, cu argumente, prioritatea (în sensul vechimii) propriei meserii. A spus unul una, a spus altul alta, a spus la un moment dat un inginer constructor că meseria lui este cea mai veche pentru că şi Dumnezeu însuşi a fost un ziditor care din Haos a creat lumea. Unul singur din grupul de prieteni nu spusese nimic până atunci. Zâmbind el a replicat: „Dar Haosul, Haosul cine l-a creat? Noi, politicienii!” Câtă dreptate avea!
Zilele astea, când nimeni nu mai înţelege nimic din ce înseamnă dreptul de vot şi cum se calculează cvorumul pentru referendum, la Bucureşti, se află într-o vizită de evaluare, care va lua sfârşit la începutul săptămânii viitoare, delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene. De când au venit, oficialii FMI, CE şi BM au avut timp nu numai să discute cu reprezentanţii guvernului, chiar cu preşedintele interimar Crin Antonescu, dar şi-au putut forma şi o părere despre capabilităţile politicienilor noştri, despre cum înţeleg ei că trebuie guvernată o ţară. Prin urmare şeful delegaţiei, Erik de Vrijer a simţit nevoia să lase deoparte limbajul diplomatic, plin de sugestii şi subînţelesuri şi ne-a spus în termeni cât se poate de clari că ei, creditorii noştri,”sunt îngrijoraţi de impactul situaţiei politice asupra economiei”. Asta în condiţiile în care guvernul României îşi doreşte încheierea unui nou acord de tip preventiv cu instituţiile financiare în cauză întrucât cel existent expiră în curând. Neîncrederea creditorilor ar fi încă o lovitură, aproape mortală, dată unei economii pentru care acelaşi FMI a dat publicităţii o revizuire negativă a creşterii. „În ultimii ani, România a făcut progrese în a-şi reveni din criza financiară de acum câţiva ani şi economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflaţiei, situaţiei bugetare dar agitaţia politică curentă din ţară şi-a spus cuvântul asupra economiei şi a afectat totodată încrederea, iar acest lucru poate fi observat în comportamentul ratei de schimb valutar – deprecierea leului, cu efecte asupra finanţării economice şi, într-un final, asupra creşterii economice. Credem că este important ca guvernul să se concentreze asupra priorităţilor macroeconomice şi să implementeze politici bugetare solide şi reforme care vor permite economiei să crească mai repede decât acum”, a precizat Erik de Vrijer. Ieri leul s-a apreciat uşor, parcă vrând să-l contrazică. Dar imediat după ce BNR a anunţat cursul oficial a venit o nouă ştire bombă menită să relanseze agitaţia politică: o persoană fizică a sesizat parchetul că CCR a emis documente false. Sesizarea se referă la precizările venite cu o zi înainte de la Curtea Constituţională prin care se lămurea cum se calculează cvorumul. Sesizarea a relansat speculaţiile şi a aruncat suspiciunea şi asupra unei instituţii chemată să arbitreze disputele politicienilor.
Pare că politicienii şi persoanele fizice pasionate nu înţeleg să pună capăt disputei, ba dimpotrivă, ea se amplifică de la o zi la alta. Cum vremurile mitice, când zeii sau Dumnezeu, după caz, interveneau întru repararea gafelor oamenilor, au apus de mult, poate că e cazul să ne gândim serios înainte de a dărâma ceva ce anume punem în loc, cum reconstruim. Cine ne scoate acum din Haos?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea