Rămâi conectat

Actualitate

Guvernul României s-a mutat pentru o zi la Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Emil Boc, însoţit de miniştri din Guvern şi de susţinători de la vârful partidului, a sosit vineri seara în campanie de alegeri la Alba Iulia, declarat fief al contracandidatului Vasile Blaga. El a solicitat o întrevedere cu cei circa 100 de membri ai Consiliului Director al PDL Alba, din rândul cărora vor fi desemnaţi şi cei 36 de delegaţi la alegerile de sâmbătă, 14 mai, de la Bucureşti. Democrat-liberalii au fost convocaţi de conducerea judeţeană la Traseul celor Trei Fortificaţii, în incinta Cetăţii Alba Carolina, spaţiu cu administrator privat unde au avut acces doar cei agreaţi. Boc şi însoţitorii săi, printre care Elena Udrea (ministrul Dezvoltării şi Tursimului), Anca Boagiu (ministrul Transporturilor), Traian Igaş (ministrul Administraţiei şi Internelor), Daniel Funeriu (ministrul Educaţiei), Roberta Anastase (preşedintele Camerei Deputaţilor), deputata Raluca Ţurcan, Gheorghe Flutur (preşedintele CJ Suceava) şi Gheorghe Falcă (primarul Aradului) au ajuns la Alba Iulia vineri seara, în jurul orei 20.00, cu deja celebrul microbuz care i-a plimbat în toate judeţele ţării unde s-au aflat în campanie pentru alegerile din PDL. Aceştia au ales ca traseu până la spaţiile unde s-a desfăşurat întâlnirea şanţul sudic al Cetăţii, punct în care au fost întâmpinaţi de primarul Mircea Hava, împreună cu mai mulţi lideri ai organizaţiei judeţene. Întrucât în şanţuri accesul maşinilor este permis doar până la un anumit punct, Boc şi susţinătorii săi au fost nevoiţi să parcurgă pe jos circa 800 de metri pe un drum pavat cu piatră cubică, lucru care a dat ceva bătăi de cap doamnelor ce îl însoţeau, din cauza tocurilor foarte înalte. Odată ajunşi la Traseu, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu salve de tun şi au primit onorul Gărzii celor Trei Fortificaţii.
Boc şi suita sa au înnoptat în aceeaşi locaţie, la Hotelul Medieval de 5 stele, încă neinaugurat oficial. Detaliile privind locul sosirii şi traseul lui Emil Boc prin Alba Iulia a fost ţinute la secret de democrat-liberalii din judeţ, astfel că presa nu a avut “acces” la importanţii invitaţi decât pentru câteva minute, într-un cadru stabilit de organizatori.
*Boc a promis susţinere guvernamentală pentru proiectele din Alba. Pe primul loc – centura de ocolire a Sebeşului.
Emil Boc a dat o scurtă declaraţie presei în jurul orei 21.00, înainte de începerea discuţiilor cu pedeliştii din Alba care fuseseră “încălziţi” în prealabil de Theodor Paleologu, venit în campanie la Alba Iulia în aceeaşi zi cu premierul, numai cu o oră şi jumătate mai devreme. “Avem plăcerea să fim la Alba Iulia să prezentăm moţiunea <<România dreaptă, România puternică>> în cadrul competiţiei interne din PDL, şi subliniez competiţie, şi nu confruntare pentru că în PDL nu există confruntări, doar competiţie loială pentru stabilirea conducerii partidului. În esenţă, în cadrul moţiunii doresc să subliniez consolidarea PDL că partid de dreapta, în al doilea rând consolidarea comisiilor de specialitate ale PDL ca factor de modernizare a partidului şi nu în ultimul rând conservarea lucrurilor bune care de-a lungul timpului s-au validat în PDL, şi anume partidul, parteneriatul şi victoria – sunt căile prin care am câştigat (…) În privinţa municipiului Alba Iulia am constatat încă o dată ce înseamnă să ai un primar desăvârşit, un primar hotărât, un primar care ştie pe de o parte interesele comunităţii şi ştie să atragă fondurile europene, ştie să aibă o viziune cu privire la potenţialul comunităţii. Nu pot decât să-l felicit şi să-l asigur în continuare de sprijinul Guvernului pentru tot ce înseamnă implementarea proiectelor în Alba Iulia şi în judeţul Alba pentru că, din perspectiva noastră, în acest moment sunt în implementare în Alba proiecte europene de 400 de milioane de euro, atât pe fonduri structurale cât şi pe fonduri europene pe agricultură, la care se mai adaugă, începând cu luna mai, deschiderea înspre licitaţie a unor programe în valoare de 100 de milioane de euro în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii. În iulie aceste programe practic ar trebui să fie în lucru, începând cu drumurile judeţene şi de interes local. La acestea se adăugă un proiect extrem de important care ţine de judeţul Alba şi la care Ministerul Transporturilor are un rol deosebit în promovare. E vorba de autostradă Orăştie-Sibiu, în care includem şi centura Sebeşului, un lucru extrem de important pentru cei din zonă. Blocajul pe care îl avem la Sebeş e unul care nu mai poate fi acceptat, în sfârşit această lucrare a fost licitată, în valoare de aproximativ 492 de milioane de euro şi care va scoate traficul greu din această zonă iar aglomeraţia va deveni istorie”, a promis Emil Boc vineri seara, la Alba Iulia.
*Mircea Hava nu schimba tabăra
Toate aceste vorbe dulci se pare că nu l-au convins pe preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, să treacă în tabăra susţinătorilor lui Emil Boc, el declarând public în mai multe rânduri, inclusiv vineri dimineaţa în conferinţa de presă a partidului, că va vota pentru Vasile Blaga. “Îl susţin pe Blaga până la capăt. Nu am resimţit nicio repercusiune din partea colegilor care îl susţin pe Emil Boc şi nici nu cred că se va întâmpla acest lucru. Dacă totuşi s-ar întâmpla, înseamnă că ăsta nu mai e partidul pe care-l cunosc eu”, a declarat Mircea Hava vineri dimineaţă, în chiar ziua sosirii lui Boc la Alba Iulia. De altfel, întrebat dacă intenţionează să-i schimbe părerea lui Mircea Hava şi să-l atragă de partea sa, Boc a părut resemnat şi s-a rezumat să spună: “Fiecare în cabina de vot va şti cel mai bine ce să facă pentru PDL”.
Din întâlnirea care s-a terminat târziu în noapte nu au lipsit totuşi, spun sursele noastre, unele reproşuri voalate ale vicepreşedintelui PDL Ioan Oltean la adresa colegului său Mircea Hava privind susţinerea lui Vasile Blaga şi situarea astfel în tabăra greşită, el încercând astfel să întoarcă spre Emil Boc cât mai mulţi dintre delegaţii din Alba. I-au răspuns câţiva membri ai PDL Alba care l-au informat pe Ioan Oltean că Mircea Hava nu a semnat moţiunea lui Vasile Blaga fără să se fi consultat cu colegii săi şi că are toată susţinerea organizaţiei pe care o conduce. De altfel, din câte am aflat de la participanţi, pentru că presa nu a avut acces în sală, acest dialog pare să fi fost momentul cel mai plin de dinamism al unei întâlniri care a lăsat impresia că s-a întâmplat doar pentru că trebuia bifată.
Sâmbătă dimineaţa lui Emil Boc i-a fost prezentată o expoziţie de fotografii înfăţişând realizările municipiului Alba Iulia în ceea ce priveşte implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. El a parcurs prin şanţierul din interiorul Cetăţii distanţa până la microbuzul cu care a plecat spre Deva. „Mă bucur că aici avem un om de ispravă a cărui deviză «Fapte nu vorbe!» are deplină acoperire”, a declarat Emil Boc înainte să părăsească Alba Iulia.
„Aseară (vineri seara – n. red.) a fost un fapt al democraţiei”, a declarat Mircea Hava care a mai adăugat că: „Niciodată nu vei putea creşte împroşcându-i pe alţii şi căţărându-te pe cadavre politice.. Aseară nu s-au întâmplat astfel de lucruri, ci au fost discursuri ponderate. (…) Nimeni nu vrea să execute pe nimeni. Preşedintele (Emil Boc – n. red.) nu a încercat să mă convingă de nimic:” Dar „şi la noi în partid sunt oameni care vobesc mult şi de multe ori vorbesc degeaba”. La rândul său, Ion Dumitrel, prim- vicepreşedintele PDL Alba a declarat că speră ca noile foruri de conducere ale partidului să plece mai mult urechea la opiniile membrilor de rând ai partidului şi să se implice mai mult în conducerea partidului. „Viitoarea conducere a partidului trebuie să înţeleagă că lucrurile trebuie conduse altfel”.
Ioana PITICARIU
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Primele DECIZII au ajuns la pensionari prin poștă

Bera Larisa

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Primele DECIZII au ajuns la pensionari prin poștă Peste jumătate de milion de decizii de recalculare a pensiilor au fost înmânate beneficiarilor de către Poşta Română, vineri, în prima zi de distribuire, informează compania printr-un comunicat, potrivit Agerpres. Citește și: PENSII 2024 | Poșta Română începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea