Rămâi conectat

Economie

Guvernul înăsprește măsurile pentru cei care își închiriază locuințele, turiștilor: Proprietarii nu vor mai putea publica anunțuri fără licență

Bera Larisa

Publicat

în

Guvernul înăsprește măsurile pentru cei care își închiriază locuințele, turiștilor: Proprietarii nu vor mai putea publica anunțuri fără licență

Ministerul Economiei vizează acum veniturile obținute de românii care închiriază locuințe prin platforme online precum Airbnb, dar și pe cei care își promovează apartamentele prin anunțuri pe litoral. În prezent, se află în lucru propuneri legislative menite să reglementeze închirierea structurilor de cazare neclasificate. Astfel, persoanele care postează anunțuri pentru închirierea locuințelor pe aceste platforme nu vor mai putea face acest lucru fără a deține o licență de turism.

Citește și: Câți turiști au vizitat Alba în MAI 2024: Doar 15% din total au fost străini. Unde au preferat să se cazeze

Consultantul fiscal Veronica Duțu, a vorbit luni, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu, despre noul proiect de ordonanță care reglementează închirierile în sistem Airbnb și pe alte platforme online.

Potrivit documentelor suspuse spre dezbatere publică, aproximativ 20.000 de locuințe închiriate în sistem airbnb – 9% din piața închirierilor la nivel național se duce pe aceste platforme online de închiriere, asupra cărora Ministerul Finanțelor și Ministerul Turismului nu au încă o bună gestiune. „Persoanele care dețin locații care nu sunt hoteluri sau nu sunt declarate la ANAF încasează bani fără să îi declare”, a explicat Veronica Duțu.

„Persoanele fizice care desfășoară activitate de cazare turistică în camere situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe și locul în care sunt situate acestea, vor solicita certificat/certificate de clasificare pentru un număr cumulat de maximum 7 spații de cazare, cu maximum 14 locuri”, se precizează în proiectul de lege suspus dezbaterii.

„În acest moment, dacă ai un apartament de închiriat, poți să promovezi un anunț pe aceste platforme online de închiriere, fără să fii obligat să obții această licență. În Germania de exemplu nu poți posta un astfel de anunț până ce nu obțin aceasta licență“, a explicat consultantul fiscal pentru B1 TV.

O altă măsură importantă este că, pentru închirierea în blocuri, proprietarii vor trebui să obțină acordul vecinilor. De asemenea, se va impune obținerea certificatului de clasificare și pentru activitățile de alimentație. Reglementările vor interzice promovarea serviciilor turistice online înainte de obținerea licenței, impunând obținerea acesteia ca o condiție prealabilă pentru publicitate.

De asemenea, „operatorul economic este obligat să prezinte în materialele de promovare, de publicitate, în oferte, pe firmă, pe indicatoare și/sau pe paginile de internet, informații reale și corecte cu privire la denumirea, tipul structurii turistice, categoria de clasificare și/sau serviciile prestate, capacitatea de cazare și/sau alimentație publică, conform certificatului/certificatelor de clasificare obținut/obținute”.

O altă reglementare este închirierea pe airbnb doar cu acordul vecinilor. „Dacă ai un apartament la bloc, ai nevoie de acordul vecinilor să poți închiria, probabil la el cum este acum pentru societățile comerciale. Aceste persoane fizice trebuie să obțină un certificat de clasificare atunci când vor să își închirieze apartamentul, pensiunea sau alte proprietăți (…). O altă măsură este obținerea certificatului de clasificare inclusiv pentru persoanele fizice care au activitate de alimentație (…). Este interzisă promovarea serviciilor turistice în mediul online înainte de a obține licența de turism (…). Vor să impună prima dată obținerea licenței ca ulterior să ai posibilitatea să te promovezi“, a explicat Veronica Duțu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

Încasări record pentru ANAF: A depășit cu 881 milioane de lei obiectivele planificate pentru luna iulie 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Încasări record pentru ANAF: A depășit cu 881 milioane de lei obiectivele planificate pentru luna iulie 2024 ANAF a raportat în luna iulie 2024 încasări record, recuperând astfel deficitul înregistrat în luna anterioară. În prezent, Fiscul a depășit cu 2 miliarde de lei planul stabilit pentru colectarea veniturilor. Citește și: Contabilii contestă e-TVA și solicită […]

Citește mai mult