Guvernul Bolojan, învestit cu 301 voturi. Premier: „Reformele vor începe cu statul și clientela politică”. AUR a părăsit ședința
Guvernul Bolojan, învestit cu 301 voturi. Premier: „Reformele vor începe cu statul și clientela politică”. AUR a părăsit ședința
Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului condus de premierul Ilie Bolojan. La ședința din Parlament, cei de la AUR s-au ridicat și au plecat.
Potrivit Constituției, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Comisiile de specialitate au dat avize favorabile tuturor miniștrilor audiați luni.
Principalele promisiuni ale noului Guvern
Acordul politic semnat între PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Minorităților prevede rotativa la funcția de prim-ministru: PNL va desemna șeful Executivului pentru perioada iunie 2025 – aprilie 2027, iar PSD va prelua conducerea guvernului din aprilie 2027 până în decembrie 2028.
Formațiunile politice semnatare convin asupra formării Coaliției politice de guvernare pro-occidentale pentru perioada 2025-2028, denumită în continuare Coaliția.
Parteneriatul are ca obiective implementarea unor reforme structurale fundamentale, stabilitatea și performanța guvernării, dezvoltarea României și consolidarea democrației.
Măsurile promovate de Coaliție urmăresc refacerea echilibrelor bugetare, prioritizarea și continuarea investițiilor, asigurarea unui climat predictibil pentru mediul de afaceri, cu menținerea coeziunii și solidarității sociale.
Partidele se angajează să promoveze o guvernare responsabilă și eficientă, pentru a construi o societate mai justă și mai echitabilă.
Un guvern cu vicepremieri
Noul guvern va avea cinci vicepremieri, dintre care unul responsabil cu reforma, în persoana lui Dragoș Anastasiu.
Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Statul înseamnă o cură de slăbire – sunt multe instituții supradimensionate, cu cheltuieli uriașe.”
La ministerele care revin PNL, doi titulari rămân neschimbați: Daniel David la Educație și Cătălin Predoiu la Interne. Finanțele vor fi preluate de Alexandru Nazare, care va renunța la mandatul din Consiliul de Administrație BNR. Iar Dragoș Pîslaru ar urma să se ocupe de Fondurile Europene.
Din partea PSD, vicepremier rămâne Marian Neacșu. La Sănătate este propus fostul secretar de stat Alexandru Rogobete.
Împărțirea ministerelor din noul guvern
La Justiție și Agricultură rămân Radu Marinescu și Florin Barbu, în timp ce la Muncă, Energie și Transporturi sunt propuși Florin Manole, Bogdan Ivan Gruia și Ciprian Șerban.
Din partea USR, la Mediu este Diana Buzoianu, în prezent vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților. Oana Țoiu ar putea conduce Ministerul de Externe. La Apărare este propus Ionuț Moșteanu. La Digitalizare și Economie este Radu Miruță, președintele Comisiei pentru IT din Camera Deputaților.
La UDMR, la Dezvoltare ar urma să rămână Cseke Attila, iar la Cultură este propus Demeter Andras.
Tensiuni în Parlament
Parlamentarii AUR s-au ridicat și au plecat. Au spus că nu vor să participe la dezbaterile care au loc înainte de votul de încredere. Asta după ce George Simion a avut un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
La începutul acestei ședințe, Ilie Bolojan, premierul desemnat, a prezentat și prioritățile pe care le are noul mandat pe care le propune, a vorbit despre ordine în finanțele publice, bună guvernare și respect pentru cetățenii țării noastre.
Ilie Bolojan a explicat că programul pe care îl propune nu este unul populist. Vor fi măsuri nepopulare pe care intenționează să le ia, însă sunt necesare pentru economia țării. De asemenea, a spus că ar trebui ca guvernanții să își ceară scuze față de români pentru situația în care a ajuns țara.
Înainte de această ședință a avut loc audierile celor propuși pentru funcțiile de miniștri. Toți cei 16 au fost audiați în aproximativ trei ore și cu toții au primit un aviz favorabil. Însă, trebuie menționat că acest aviz din partea comisiilor de specialitate este unul consultativ și ce contează este votul de încredere pe care, spuneam, îl cer viitorii miniștri viitorul cabinet, în plenul Parlamentului.
Și în această privință, coaliția nu prea are emoția asta pentru că au nevoie de jumătate plus unu dintre voturi ca să treacă viitorul Executiv, iar ei în acest moment vorbim despre PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților au două treimi din toate voturile din Parlament.
Dacă vor trece astfel de acest pas, atunci ar urma ca noii miniștrii și Ilie Bolojan să depună jurământul în fața președintelui, la Cotroceni, chiar luni seară și apoi ar urma să aibă chiar și prima ședință de guvern la Palatul Victoria.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | A început asfaltarea pe DJ 705 B, la Vințu de Jos: Lucrări pe 1,5 kilometri
A început asfaltarea pe DJ 705 B, la Vințu de Jos: Lucrări pe 1,5 kilometri A început asfaltarea pe DJ 705 B, la Vințu de Jos. Lucrările se desfășoară pe 1,5 kilometri, a anunțat Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba. ”Am început turnarea asfaltului, dintr-un total de 1,5 kilometri, la Vințu de Jos, pe DJ […]
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a picat la vot: A strâns doar 134 de voturi
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a picat la vot: A strâns doar 134 de voturi Parlamentul a respins luni, 14 iulie 2025, prin vot, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Guvernul rămâne în funcție, iar legea austerității, asupra căreia Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea, va intra în vigoare dacă va trece și testul controlului […]
FOTO | Noul bazin de înot de la Sebeș prinde contur. Primar: „Speranța noastră este ca lucrările să fie finalizate în toamnă”
Noul bazin de înot de la Sebeș prinde contur. Primar: „Speranța noastră este ca lucrările să fie finalizate în toamnă” Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor s-a aflat din nou pe șantierul noului bazin de înot. El a reiterat în context importanța acestei investiții pentru comunitatea locală. Citește și: Costuri actualizate pentru bazinul de înot de […]