Rămâi conectat

Editorial

Greierele românesc şi furnica europeană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

După o vară întreagă în care, în ţara noastră, zi de zi, ceas de ceas s-a… cântat şi cultivat doar războiul politic româno-român, în loc să ne ocupăm cu asiduitate de culturile de grâu şi de porumb care ne asigură, de bine de rău, păpica cea de toate zilele, ajungem, iată, în prag de iarnă, precum în celebra fabulă „Greierele şi furnica”, a lui La Fontaine. O să punem pe masă… ceea ce am cultivat, adică doar politică, dar fără pâine! Asta deoarece pe lângă faptul că au rămas zeci de mii de hectare de terenuri necultivate, a mai venit şi seceta cumplită a acestei veri, aşa cum nu a mai fost în ultimii 50 de ani, şi ne-a scăzut din hambare mai bine de jumătate din producţia de cereale şi legume a acestui an. Ca urmare, preţul grâului a urcat rapid la circa 2 lei pe kilogram, scumpind astfel pâinea, doar până acum cu circa 15 la sută, iar potrivit celor din panificaţie, până la sfârşitul anului ar mai putea creşte cu încă 15-20 la sută, ca urmare a scumpirii şi mai mult a grâului. Dar în valul scumpirilor vor mai intra în lunile următoare şi carnea, laptele, uleiul şi zahărul, tot undeva cu circa 30 la sută.
Şi acesta este doar tabloul sumbru al scumpirii alimentelor. Pe lângă acestea, după cum se ştie, a mai crescut cu 5 la sută tariful de livrare a energiei electrice pentru populaţie şi cu 10 la sută pentru firme. Apoi, potrivit memorandumului semnat de Guvern cu FMI, CE şi Banca Mondială privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale, prima etapă a liberalizării va avea loc pe 1 decembrie 2012, când preţul gazelor livrate consumatorilor industriali va creşte cu 5 la sută, iar pentru consumatorii casnici, din 1 iulie 2013, preţul gazelor va creşte cu 8 la sută. Separat de această liberalizare, potrivit ANRE, din această lună, mai precis din 15 septembrie, va avea loc o creştere de 5 la sută pentru consumatorii casnici şi de 10 la sută pentru consumatorii industriali, pe criteriul alinierii mai bune a tarifelor la gazele naturale în raport cu costurile efective de aprovizionare şi distribuţie! De­sigur, tot prin memorandum, Guvernul României s-a obligat ca până la sfârşitul lunii octombrie să elaboreze proiecte de acte normative cu privire la protecţia clienţilor vulnerabili, însă scumpirea rămâne tot scumpire pentru marea masă a românilor.
Iar bani, de unde? De unde să-şi mai majoreze românii veniturile pentru a face faţă acestui val de scumpiri, în condiţiile în care inflaţia şi devalorizarea monedei naţionale au făcut să le bată deja vântul a gol prin buzunare? În acest timp ce aflăm? Păi în loc ca guvernanţii noştri să treacă la stabilirea concretă a unor măsuri de creştere economică, care să ducă implicit la crearea de noi locuri de muncă, la creşterea veniturilor bugetare şi implicit şi ale românilor, ei continuă să facă ceea ce i-au acuzat pe cei dinainte că au făcut rău. Adică continuă să împrumute statul cu sume foarte mari de bani, la dobânzi înrobitoare, pentru a putea plăti pensiile şi salariile. Astfel, potrivit Ziarului Financiar, numai în prima jumătate a anului 2012, statul român s-a împrumutat cu circa 48 de miliarde de lei, respectiv cu 10,8 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul bugetar, precum şi pentru a plăti unele datorii mai vechi ajunse la scadenţă. Aşa se face că pentru aceste sume împrumutate, dobânda care va trebui plătită se ridică la circa 1,4 miliarde de euro. Şi uite aşa, în circa un an de zile, ceea ce vom plăti pentru dobânzile la creditele luate ar putea acoperi foarte bine, aproape în totalitate, deficitul anual al fondului de pensii, care este de 3 miliarde de euro!
Brrr! Se apropie cu paşi repezi iarna. Rău este faptul că şi „furnica” europeană este acum în criză. Şi nu ştiu, zău, cât mai este dispusă să ne împrumute cu bani pentru a ne putea cumpăra noi „grăunţele” necesare traiului. Colac peste pupăză, se anunţă chiar o criză mondială a grâului, şi astfel chiar dacă vom avea bani, n-o să avem de unde lua grâul pentru pâine! Şi atunci ce ne vom face, domnilor guvernanţi?! Mai grav este însă faptul că suferinţa va fi îndurată tot de popor, iar „greierele” politic o va duce tot bine…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea