Rămâi conectat

Editorial

Goana după bani

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ştim care este explicaţia oficială a deciziilor care ne vor afecta buzunarele şi implicit nivelul de trai încă de la 1 ianuarie 2013: ineficienţa guvernelor Boc şi jaful patronat de acestea (cu menţiunea că jafurile, prejudiciile aduse economiei naţionale, bugetului se stat trebuie dovedite nu doar clamate şi n-am auzit deocamdată nici măcar ideea vreunui dosar pe astfel de teme). Deşi ani la rând s-au lăudat că au soluţii economice, că populaţia nu trebuie să treacă prin constrângeri prea mari datorate crizei pentru că şi aşa suntem unul dintre popoarele cele mai sărace ale Europei, liderii USL tac acum chitic în timp ce strategii lor economici ne anunţă apocalipsa fiscală. Păi, da să luăm de la cei mulţi şi corecţi, să mărim taxele pentru cei conştiincioşi. Spun asta pentru că este un lucru extrem de adevărat că în România cei mai săraci sunt şi cei care-şi plătesc dările către stat cu cea mai mare conştiinciozitate. Şi ce dări au ei? Păi în general impozitul asupra muncii – dacă sunt angajaţi şi de asta se ocupă firma, sau mai direct impozitele pe case, terenuri sau maşini. Ne amintim cu toţii cum la fiecare început de martie, când se dă startul colectării acestor impozite, se fac cozi la direcţiile de venituri ale primăriilor.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, a pus la cale majorarea impozitelor asupra proprietăţii. El pune accentul pe plata de către cei bogaţi a unor impozite majorate pentru a doua, a treia sau a „N”-a proprietate, dar şi pe piscine. Ne explică cu calm că aşa este corect, cei bogaţi să fie solidari cu cei săraci. Poate că are dreptate dacă măsurile pregătite de MF ar fi numai astea. Dar s-a gândit şi taxarea caselor şi terenurilor primite moştenire la acelaşi nivel cu a doua proprietate. Dar dacă moştenitorul este un sărman, vai de viaţa lui, care nu are nicio altă propietate? Nu are? Păi e treaba lui, noi, statul care are grijă de cetăţeni, ne-am gândit să-l taxăm alături de cei bogaţi! Se propune şi taxarea ca a doua proprietate a deţinerilor în afara celor de domiciliu. Dar dacă din raţiuni familiale, sau de serviciu sau cine ştie din ce motive pentru care nu trebuie să dăm socoteală Ministerului de Finanţe avem doar o singură proprietate, care însă nu este domiciliul nostru, tot în rândul bogaţilor intrăm? Vom fi taxaţi ca atare? Se pare că da! Ne mai propune Ministerul de Finanţe şi schimbarea metodei de impozitare a imobilelor şi în ceea ce priveste condiţiile de începere a impozitării. Dacă până acum impozitul se plătea din momentul în care imobilul era declarat finalizat, statul, în goana lui după bani, s-a gândit să declanşeze perceperea impozitului de la data plăţii primei facturi la utilităţi. Argumentul MF este acela că există evaziune în acest domeniu şi că oamenii deliberat îşi lasă proprietăţile neterminate pentru a evita acest impozit. Nu spun că nu există astfel de cazuri, dar nu este o nedreptate mai mare făcută tot celor din clasa medie sau sub ea? Bogaţii în niciun caz nu se sinchisesc de valoarea impozitului pe casă şi-n mod cert, vanitoşi cum sunt românii, nu vor lăsa neterminată o construcţie. Dacă sunt neterminate dar se plătesc utilităţi este pentru că de multe ori, familii cu venituri medii sau mici se mută oricum ca să nu mai plătească chirie şi văd ei cum vor finaliza construcţia. Şi desigur plătesc utilităţi!. Dar astea se pot plăti chiar când şantierul este abia „la firul ierbii” pentru că pe un şantier este nevoie şi de apă şi de curent electric! Dar nu-i nimic, din punctul de vedere al Ministerului de Finanţe toţi cei aflaţi în astfel de situaţii sunt nişte evazionişti.
Dar dacă toate astea nu v-au convins că foamea de bani a guvernului este imensă şi goana după ei acerbă, păi atunci ce spuneţi de ideea de a vă turna vecinii la Fisc contra unei recompense, desigur. Bolnavă idee, iar faptul că ea se aplică în Suedia sau SUA nu ne schimbă părerea. Dacă tot are nevoie de mai mulţi bani, de ce guvernul Ponta nu face el ceea ce i-a criticat pe alţii că nu pot, să colecteze mai bine impozitele existente?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea