Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Gheorghe Feneșer: ”Nu mai este nevoie de un referendum pentru Roșia Montană. Moții și-au spus deja punctul de vedere”

Sfarlea Ioana Raluca

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un nou referendum legat de proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană nu este necesar deoarece ”moții și-au spus punctul de vedere” în luna decembrie 2012, consideră prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer și primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui. Aceștia au mai vorbit marți, în cadrul unei conferințe de presă despre beneficiile (la nivel național și local) demarării proiectului RMGC și despre garanțiile pe care acesta le oferă în privința respectării legislației de mediu.

Toată lumea este îngrijorată de mediu și are perfectă dreptate, dar eu cred că în momentul de față, prin ceea ce s-au angajat cei de la Gold Corporation noi nu mai trebuie să ne facem probleme vis-a-vis de protecția mediului în acea zonă. În urma negocierilor purtate cu Guvernul s-a dublat fondul de mediu de la 70 de milioane de euro la 140 de milioane de euro, bani care trebuie depuși de companie pentru protecția și refacerea mediului în zonă”, a spus Gheorghe Feneșer.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Acesta a mai precizat că RMGC mai are obligația de a împăduri 1.000 de hectare de teren din zonă și de reda circuitului agricol circa 800 de hectare de pășune măsuri prin care vor fi create aproximativ 500 de noi locuri de muncă. De asemenea, încă 70 de milioane de euro sunt alocați pentru patrimoniu și amenajări turistice în zonă.

În momentul de față avem turiști care au început să vină pentru că ceea ce au făcut cei de la Gold Corporation vis-a-vis de protecția mediului merită să fie văzut. Am rămas și eu impresionat de acel iaz de decantare care în urmă cu câțiva ani avea o culoare roșiatică și îți era groază să te apropii de el iar în momentul acesta este un frumos lac cu apă limpede în care sunt și peste 300 de crapi”, a spus prefectul de Alba.

Gheorghe Feneșer a mai amintit și de faptul că a solicitat Ministerului Agriculturii ca între condițiile aprobării proiectului să fie incluse înființarea a 3 obiective de industrie alimentară: un abator, o fabrică de procesare a laptelui și un centru de recoltare și procesare a fructelor de pădure, o altă investiție de 7 milioane de euro pe care RMGC și-a asumat-o.

Legat de protestele care au avut loc în ultimele zile în unele orașe din țară și în special în București prefectul de Alba a declarat: ”Eu sunt curios câți dintre cei care au fost acolo în piață știu să arate cu degetul pe hartă unde este Roșia Montană și câți dintre aceștia au fost la Roșia Montană. Se dorește un mediu curat, se vorbește despre protecția mediului, sunt de acord, dar cred că ar trebui să se țină cont și de ceea ce își doresc locuitorii din zonă”, reamintind faptul că la referendumul de anul trecut peste 70% dintre localnici au fost pentru demararea exploatării.

Personal, nu cred că mai este nevoie de un referendum la nivel național atâta vreme cât cei din zonă și-au spus punctul de vedere”, a concluzionat prefectul de Alba care și-a exprimat încrederea că Parlamentul va analiza foarte bine proiectul și va lua o decizie finală favorabilă demarării exploatării aurului de la Roșia Montană

*Eugen Furdui: ”În momentul de față, dacă se ajunge din nou la organizarea unui referendum, pierderea ar fi doar a noastră”

Primarul comunei Roșia Montană a amintit, la rândul său, despre cele patru mari beneficii pe care demararea exploatării le-ar aduce la nivel local: rezolvarea problemei sociale prin crearea a  peste 3000 de locuri de muncă, punerea în valoare a patrimoniului local, sporirea veniturilor la bugetul local și național și rezolvarea problemelor de mediu existente în acest moment în zonă.

Acei ecologiști care protestează acum nu au fost la Roșia Montană să vadă ce probleme de mediu avem în momentul de față, iar aceste probleme nu sunt de 15 ani, de când a venit investitorul, sunt poluări istorice care au rămas de la exploatarea de către Stat. Eu am încredere în tehnologiile moderne și am încredere că dacă se va respecta legislația românească și europeană nu vor mai fi probleme de mediu de la Roșia Montană”, a spus Furdui.

Referitor la propunerea făcută de președintele Traian Băsescu și acceptată de șeful Guvernului, Victor Ponta, de a se organiza un nou referendum, la nivel național, privind demararea exploatării primarul Roșiei Montane a declarat:

S-a organizat un referendum, procentul l-am văzut cu toții, marea majoritate a fost pentru demararea proiectului. Cred că în momentul de față, dacă se ajunge din nou la organizarea unui referendum pierderea ar fi doar a noastră, a celor din zonă, pentru că sunt deja 15 ani de când autoritățile abilitate evită să se pronunțe pe acest proiect. Cu cât amânăm de la un an la altul ne-am putea trezi că acești investitori să spună: ne oprim! Nu știu ce s-ar întâmpla în acest caz cu zona Munților Apuseni, și nu mă refer doar la Roșia Montană, pentru că de această investiție depind foarte mulți oameni. În acest moment la RMGC sunt 500 de angajați cu contracte de muncă pe perioadă determinată care, în cazul prelungirii duratei de așteptare odată cu organizarea unui referendum, au toate șansele să ajungă în șomaj”.

*RMGC nu poate extrage alte metale în afară de aur sau argint

Prefectul Gheorghe Feneșer a declarat că informația potrivit căreia orice alte metale sau minereuri aflate la Roșia Montană vor fi ale companiei fără ca aceasta să plătească redevențe, este eronată: ”Licența s-a obținut pentru aur și argint. Nu există licență obținută pentru exploatarea altor metale. Utilajele care vor fi folosite sunt în așa fel concepute pentru a procesa doar aur și argint. Pe de altă parte au fost făcute foarte multe studii în zonă și nimeni nu a anunțat faptul că au fost găsite cantități importante de alte metale. Absolut tot ce rămâne în urma extracției aurului și argintului va fi introdus în iazul de decantare, iar acesta este al Statului Român”.

*Dacă exploatarea nu demarează, Statul Român ar putea plăti despăgubiri de până la 2 miliarde de dolari

Prefectul de Alba a confirmat faptul că Statul Român ar putea fi obligat să plătească despăgubiri în cazul unui eșec privind proiectul RMGC:

În cazul în care nu ar începe această exploatare și mai tergiversăm mult acest proces, compania poate să ceară despăgubiri de până la 2 miliarde de dolari. Nu cred că ne-am dori niciunul dintre noi așa ceva!”.

De altfel, potrivit premierului Victor Ponta, acesta este chiar unul dintre motivele pentru care Guvernul a aprobat proiectul de exploatare și l-a trimis spre vot în Parlament deoarece, conform legislației actuale, ministerele trebuiau să emită, începând cu Ministerul Mediului, autorizațiile pentru proiect, în caz contrar compania poate acționa statul în judecată și poate să ceară despăgubiri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii

Ziarul Unirea

Published

on

Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii O fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea