Rămâi conectat

Politică Administrație

Germania ne vrea în Schengen. Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu, susține anunțul cancelarului Olaf Scholz: „Este un mesaj extrem de important pentru România”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Germania ne vrea în Schengen. Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu, susține anunțul cancelarului Olaf Scholz: „Este un mesaj extrem de important pentru România”

România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen, a declarat luni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care s-a angajat să susțină demersul de a deveni membre cu drepturi depline a celor trei țări.

Vestea a fost primită cu mult entuziasm de liderii politici ai acestor state, printre care și reprezentanții țării noastre.

CITEȘTE ȘI: Campanie de informare derulată de europarlamentarul Victor Negrescu în toate localitățile din județul Alba

Europarlamentarul PSD de Alba, Victor Negrescu, unul dintre cei mai vocali promotori ai aderării țării noastre în acest spațiu, a transmis, pentru ziarulunirea.ro, o serie de informații referitoare la anunțul semnificativ al cancelarului german.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Este un mesaj extrem de important pentru România. Prin acest mesaj transmis de cancelarul social-democrat din Germania, se confirmă faptul că România a depășit toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen și practic, țara noastră beneficiază de un sprijin consistent din partea uneia dintre țările cele mai semnificative și de încredere din Uniunea Europeană.

Este un mesaj de mult timp așteptat, ne-am fi dorit poate să vină de mai mult timp din partea Germaniei, dar iată, acum avem un nou cancelar care susține România în această direcție. Acest mesaj creează premizele unei posibile aderări la spațiul Schengen într-un timp relativ scurt. În toamna acestui an, vor avea loc doua consilii de Justiție și Afaceri Interne, unde se poate discuta acest aspect.”, a transmis europarlamentarul.

Ultimele state din Europa care se împotrivesc aderării noastre la Spațiul Schengen

Europarlamentarul social-democrat a vorbit de asemenea și despre demersurile sale în promovarea unei decizii favorabile la nivelul statelor UE în ceea ce privește aderarea noastră la Spațiul Schengen. De asemenea, Victor Negrescu a precizat și care sunt ultimele state din Uniune care încă au o atitudine rezervată în a vedea o Românie prezentă în acest spațiu.

CITEȘTE ȘI: Europarlamentarul Victor Negrescu a susținut la Bruxelles alocarea unor fonduri europene suplimentare pentru ITI Moții, Țara de Piatră, în cadrul unui eveniment organizat la Parlamentul European

„Am avut mai multe demersuri în acest sens. În trecut am strâns 50 000 de semnături, iar recent am început această campanie, „Românii merită în Schengen”, care a constat în mai multe tipuri de acțiuni. În prima parte a anului, i-am contactat pe toți cei care pot influența decizia, toate statele membre, toți decidenții europeni și am primit multe mesaje de suport pentru țara noastră. Am avut discuții la Berlin, inclusiv cu președintele Marcel Ciolacu, împreună cu Olaf Scholz în această privință, încă de dinainte de preluarea mandatului său, dar și ulterior, despre acest deziderat al României și cred sincer că demersurile noastre din această campanie, au jucat un rol central în a arăta partenerilor noștri și prietenilor noștri social-democrați din Germania că România merită în Schengen, românii merită în Schengen și că familia noastră politică europeană trebuie să transmită un semnal foarte clar. De altfel, în momentul de față, singurele state care au exprimat reticențe sunt conduse de guvernele de dreapta. Guvernele social-democrate din toată Europa susțin România, acum vom vedea dacă ceilalți vor reuși să facă la fel pentru țara noastră.”, a declarat europarlamentarul PSD.

Fără drept de veto în luarea deciziilor

Șeful guvernului de la Berlin a spus că susține și eliminarea dreptului de veto în luarea deciziilor la nivelul Consiliului European, lucru privit cu optimism de către eurodeputat Victor Negrescu.

În privința declarațiilor cancelarului german despre această posibilă decizie la nivelul Uniunii Europene, europarlamentarul de Alba a transmis următoarele:

„Este un subiect care a fost discutat în dezbaterile privind viitorul Europei. Este clar că sunt zone în care trebuie să avem perspective statelor membre, dar trebuie să avem și zone unde dreptul de veto nu s-a dovedit a fi eficient și util pentru Uniunea Europeană. A se vedea aici aderarea la Spațiul Schengen unde este nevoie de unanimitate, sau când a fost vorba de sancțiunile impuse Federației Ruse au fost state care au amendat și chiar redus puterea acelor sancțiuni, folosind inclusiv acest posibil drept de veto. Este clar că trebuie să avem un echilibru în această privință. Tratatul de la Lisabona permite o oarecare flexibilitate.

Dacă nu există dreptul de votă, asta nu înseamnă că vor decide doar anumite state, adică putem avea un sistem de vot de tip majoritar pe anumite decizii, unde este nevoie de exemplu de votul a 90% din statele membre sau 75%. Adică, putem să gândim o pondere semnificativă pentru Europa, fără să rămânem blocați de anumite state, care au avut alte activități, care sunt împotriva principiilor și valorilor noastre comune.”

Cancelarul german Olaf Scholz spune că este „angajat” în favoarea extinderii Uniunii Europene pentru a include cele șase țări din Balcanii de Vest, precum și Ucraina, Moldova și, mai apoi, Georgia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o încărcătură simbolică profundă pentru Alba Iulia

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Comisarul Elisa Ferreira, premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai guvernului se vor afla la Alba Iulia, pentru o ceremonie desfășurată, la fel ca de atâtea alte ori în trecut, în Sala Unirii. Un moment cu adevărat important pentru România, semnarea Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, se va întâmpla exact în inima ei, în orașul care, pot spune, a avut întotdeauna un cuvânt greu în privința fondurilor europene. Și asta pentru că am avut de partea noastră seriozitatea, echipa și știința de a face lucrurile să se întâmple!

Nu cred că exista un loc mai bun pentru semnarea acestui acord de parteneriat. Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o încărcătură simbolică profundă. În toți anii în care am fost primarul acestui oraș am repetat, la nesfârșit, că banii europeni sunt cheia cu care vom deschide uși, că vom face pionierat și că realizările vor rămâne pentru generații, de-acum încolo. Și, după cum bine se vede, am avut dreptate! Atenție la ce voi spune, pentru că pe unii plutași i-a luat, din nou, valul promisiunilor și fac pomenire la „noul val de finanțări” când ei erau, de fapt, oamenii de veto ai consiliului local și se opuneau oricărui prilej de finanțare propus de echipa de facto. O echipă care a adus și lăsat noii administrații proiecte de peste 87 de milioane de euro. Aveți aici, Contracte Finanțare Alba Iulia, cea mai credibilă sursă de informare, sub monitorizarea pertinentă a Directoratului General pentru Politici Urbane și Regionale, care confirmă data și sumele la care zecile de milioane de euro au fost pregătite și pentru ce.

Elit - Gustul Desăvârșit

Revenind la evenimentul de la Alba Iulia, sunt optimist-rezervat și îmi doresc ca lucrurile să meargă în direcția potrivită, după gestul semnării acordului, cu proiecte europene de care e atâta nevoie. O mai spun, încă o dată: Europa ne dă, însă nu ne bagă și-n traistă. Pentru a avea rezultate și a folosi, așa cum trebuie, banii UE avem mare nevoie de resursă umană valoroasă și seriozitate dusă la extrem. Suntem într-un moment în care avem un singur „glonț” și o singură șansă de a ne atinge ținta. Iar un eșec echivalează cu un dezastru. Cadrul politicii de coeziune ce vizează România, unul dintre cele mai vechi și mai importante sisteme de finanțare din UE, include domenii de unde românii au așteptări mari. Sănătate, transport sustenabil, piața muncii și incluziunea socială, economie verde, digitalizare sunt câteva dintre liniile ce aduc țării noastre peste 31 de miliarde de euro.

Alba Iulia are, la rândul ei șansa de a profita de acest sistem multianual de finanțare. Dacă lucrurile vor fi privite ca o șansă de a aduce și mai mulți bani, nu ca o plasă de siguranță pentru a refinanța ceea ce nu s-a făcut în actuala alocare, cu finalizare în 2023. Personal, nu sunt obișnuit și nici nu mai e cazul să se aștepte cineva că mă voi consola cu o mentalitate de genul „nu se poate”. Da, simbolic, e important că acest acord se semnează la Alba Iulia, dar Alba Iulia trebuie să rămână, pe mai departe, un simbol al acestei țări și mai ales a dezvoltării cu bani europeni. Asta îmi doresc și asta aștept să se întâmple, prin muncă și rezultate nu baliverne sfruntate!

Mircea Hava europarlamentar PNL

Membru EPP


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

România are GAZ pentru iarnă: Prețul este unul exorbitant în comparație cu anii anteriori

Culda Ionică

Publicat

în

România are GAZ pentru iarnă: Prețul este unul exorbitant în comparație cu anii anteriori

Țara noastră și-a asigurat stocul de gaze de până la 85% din capacitatea totală. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat cifrele de achiziție care sunt de aproape 10 ori mai mari față de cele de anul trecut.

La finalul săptămânii trecute, România avea depozitele de gaze pline în proporţie de 85%, la nivelul întregii UE fiind atins un grad de umplere de 88%.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vestea mai puţin bună este că goana după alimentarea cu gaze pentru iarna aceasta s-a făcut cu cel mai mare preţ din istorie, lucru care se va vedea în facturi, scrie Ziarul Financiar, informează Mediafax.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna iulie importurile de gaze s-au făcut la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi. Doar pentru comparaţie, în aceeaşi lună a anului trecut importurile s-au realizat la 169 de dolari pe mia de metri cubi. Mai departe, datele de la CEGH, bursa de gaze de la Viena, unde se stabileşte de fapt cotaţia gazului la nivel european, gazul pentru această iarnă a ajuns la peste 2.400 de dolari pe mia de metri cubi.

„O iarnă cu temperaturi mai scăzute poate agrava deficitul de energie, problemele de aprovizionare şi poate conduce la întreruperi de energie, precum şi preţuri şi mai mari“, spune Szabolcs Nemes, managing partner, Roland Berger România.

Pe de altă parte, la finalul săptămânii trecute, Virgil Popescu, ministrul energiei, a precizat după reuniunea extraordinară a Consiliului European că România încă îşi doreşte decuplarea preţului gazului de cel al producţiei de energie, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea designului pieţei de energie. Până la redesignul pieţei, între 1 decembrie şi finalul lunii martie 2023 România trebuie să reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf.

„România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de noi. În schimb, am obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional“, a anunţat ministrul. În general, orele de vârf sunt seara, în intervalul 18-20 si dimineata, intervalul 8-10. Până la închiderea ediţiei, nu era clar cum se va aplica această măsură şi dacă România este oricum obligată să o aplice în contextul în care în primul semetru al anului consumul naţional de energie a scăzut cu 5%. Nici de la nivel european şi nici pe plan local nu s-a comunicat care este referinţa faţă de care se va calcula reducerea de 5% a consumului de energie în orele de vârf.

O altă decizie prevede impunerea unui plafon de 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie din surse regenerabile, nucleare, cărbune sau hidro, excepţie făcând producătorii de energie pe bază de gaz natural.

„Veniturile producătorilor de energie vor fi plafonate la 180 de euro/MWh de la 1 decembrie până la 30 iunie 2023, sumele care depăşesc acest plafon urmând să fie utilizate pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică“, a mai precizat Virgil Popescu. Printre noile măsuri se urmăreşte instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

Sursă: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| „Cancerul de sân nu ţine cont de naţionalitate, de vârstă, de statut social sau de culoarea politică”: Evenimente de amploare ale OFL din judeţul Alba, dedicate luptei împotriva cancerului de sân

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Comunicat de presă| „Cancerul de sân nu ţine cont de naţionalitate, de vârstă, de statut social sau de culoarea politică”: Evenimente de amploare ale OFL din judeţul Alba, dedicate luptei împotriva cancerului de sân

Luna octombrie a debutat printr-o serie de evenimente organizate simultan în nouă oraşe şi municipii din judeţul Alba cu ocazia luptei împotriva cancerului de sân. Sub sloganul campaniei „Fiecare femeie este de fapt o SUPREFEMEIE, însă chiar şi superfemeile trebuie să bifeze controlul anual”, s-a tras un puternic semnal de alarmă de la Alba Iulia, Abrud, Aiud, Câmpeni şi Cugir, din Ocna Mureş şi Sebeş, de la Teiuş şi Zlatna şi din tot judeţul Alba, unde doamne liberale, psihologi şi medicii specialişti implicaţi în proiect s-au alăturat tuturor celor care luptă împotriva acestei boli şi au aprins lumina roz pe clădirile emblematice ale fiecărei comunităţi.

Dr. Raluca Stanciu, medic oncologie generală Spitalul Muncipal Aiud: „Avem toate resursele pentru a lupta împotriva acestei boli. Din fericire, depistat la timp, cancerul de sân este vindecabil pentru că beneficiem de echipamente de ultimă generaţie şi de medici foarte bine pregătiţi.”

Prezent la Cugir, dr. Ţibea Cristian, medic specialist obstetrică-ginecologie Spitalul Judeţean Alba a subliniat încă o dată importanţa prevenţiei, a diagnosticului şi a tratamentului personalizat: „Acordăm importanţă inspecţiei periodice pe care o facem maşinii personale, dar nu facem acelaşi lucru şi cu sănătatea noastră. Ne bazăm pe tincturi şi leacuri, atunci când, în acest diagnostic timpul şi tratamentele potrivite sunt extrem de importante și fac diferența între viață și moarte.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Dr. Sorina Morar, medic specialist anatomo-patologie, Spitalul Judeţean Alba: „Autoexaminarea lunară este cel mai important pas pe care trebuie să îl faceţi. Este gratuit şi vă poate salva viaţa.”

„Am organizat acest eveniment în mai multe oraşe şi municipii din judeţul Alba tocmai pentru a sublinia că această maladie, nu ţine cont de naţionalitate, de vârstă, de statutul social sau de culoarea politică. Trebuie să fim unite şi conştiente că doar cu ajutorul prevenţiei şi al medicinei putem încetini creşterea îngrijorătoare a cazurilor. Le mulţumim tuturor celor care s-au implicat şi au sprijinit implementarea acestei campanii.”, a declarat Alina Hărăguş, preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale Alba.

Mulţumiri:

dr. Sorina Morar – anatomo-patologie Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba
dr. Stanciu Raluca, oncologie generală, Spitalul Municipal Aiud
dr. Karsai Gita, medic de familie şi preşedinte al Asociaţei „Să trăim ca înainte” Aiud
dr. Ţibea Cristian, medic specialist obstetrică-ginecologie Spitalul Judeţean Alba
Theodora Teban – student anul V, facultatea de medicină Victor Papillian, Sibiu
Adriana Todorean, preşedinte Asociaţia AS 2001
dr. Onac Margareta, Ocna Mures
dr. Groza Carmen- medicină de familie Ocna Mureș
dr. Paina Gabriela – obstetrică-ginecologie, Spitalul Orăşenesc Abrud
dr. Morar Lăcrămioara – medic primar obstetrică-ginecologie Câmpeni
psiholog Mandru Mihaela, Câmpeni
dr. Miclea Gabriela – medic primar medicină de urgenţă şi specialist medicină internă -Câmpeni
psiholog David-Cenariu Mariana, Abrud
dr. Caia Nicoleta – medic specialist radiologie-imagistică medicală, Spitalul Municipal Sebeş
asistent medical, Silvia Bulgaria, Teiuș
dr. Varmaga Voichița – medic de familie Zlatna

Transmitem un mesaj special de mulţumire doamnelor din organizaţia femeilor UDMR Aiud, în frunte cu doamna Helga Lorincz, care s-au alăturat campaniei Organizației Femeilor Liberale Aiud, dând dovadă de solidaritate şi de unitate pentru comunitatea aiudeană şi nu numai.
Mai multe imagini pe pagina de Facebook a Organizației Femeilor Liberale Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea