Germania a început raționalizarea apei calde. „Situația este mai mult decât dramatică”
Germania a început raționalizarea apei calde. „Situația este mai mult decât dramatică”
”Situația este mai mult decât dramatică. Pacea socială a Germaniei este în mare pericol”, a declarat Axel Gedaschko, șeful federației întreprinzătorilor germani de construcții de locuințe GdW.
Pe măsură ce tensiunile legate de războiul Rusiei din Ucraina cresc, oficialii se tem că situația s-ar putea agrava.
Luni, Rusia își închide conducta principală către Germania, Nord Stream 1, pentru 10 zile de întreținere programată. Mulți din Berlin se tem că nu se va mai redeschide niciodată.
Germania a făcut, luna trecută, un pas crucial în direcția raționalizării gazelor, când ministrul economiei, Robert Habeck, a activat a doua etapă a planului de urgență al țării.
„Situația de pe piața gazelor este tensionată și, din păcate, nu putem garanta că nu se va înrăutăți. Trebuie să fim pregătiți pentru ca situația să devină critică”, a spus el marți.
Habeck, care spune că acum face dușuri mai scurte, a făcut apel la populație să economisească energia – iar municipalitățile și proprietarii de locuințe au început să asculte apelul.
Joi, Vonovia, cel mai mare proprietar de locuințe rezidențiale din țară, a anunțat că va scădea temperatura încălzirii centrale pe gaz a chiriașilor săi la 17°C, între orele 23:00 și 6:00. Conform sursei citate, prin această măsură se va economisi 8% din costurile de încălzire.
Temerile legate de o eventuală criză energetică în această iarnă îi fac pe cetățenii germani să recurgă la măsuri de economisire la apa caldă și la energie.
Mai exact, potrivit Financial Times, Germania a început să raționalizeze apa caldă, să stingă din luminile stradale și să închidă din piscine, pe măsură ce efectele crizei energetice încep să se răspândească din industrie la birouri, centre de agrement și locuințe.
O creștere uriașă a prețurilor gazelor, declanșată de mișcarea Rusiei de luna trecută de a reduce drastic livrările către Germania, a aruncat cea mai mare economie a Europei în cea mai gravă criză energetică de la șocul prețului petrolului, din 1973 – mai notează FT.
Importatorii de gaze și furnizorii de utilități se luptă pentru supraviețuire, în timp ce facturile consumatorilor continuă să crească îngrijorător.
O asociație de locuințe din orașul săsesc Dippoldiswalde, lângă granița cu Cehia, a făcut un pas și mai în față în această săptămână, anunțând că va raționaliza furnizarea de apă caldă a chiriașilor. De acum înainte, aceștia vor putea face dușuri fierbinți doar între orele 4:00-8:00, 11:00-13:00 și 17:00-21:00.
„Așa cum am anunțat în adunarea noastră generală, trebuie să facem economie pentru la iarnă”, se arată într-un anunț din blocurile afectate.
Astfel de măsuri ar putea deveni ceva obișnuit în următoarele săptămâni. Helmut Dedy, șeful Asociației Germane a Orașelor și Orașelor, afirmă că „întreaga societate” trebuie, de acum, să-și reducă consumul de energie, economisind vara ”ca să avem apartamente calde iarna”.
„Fiecare kilowatt-oră pe care îl economisim ajută un pic la umplerea depozitul de gaz”, a spus el.
Dedy a făcut apel la consiliile locale din toată țara să ia măsuri de urgență, având câteva sugestii:
– stingerea semafoarelor noaptea
– oprirea apei calde în clădirile consiliului, muzeelor și centrelor sportive
– reglarea corespunzătoare a aparatelor de aer condiționat
– oprirea iluminării clădirilor istorice
Unii au luat deja măsuri. Cartierul Lahn-Dill, aflat lângă Frankfurt, a oprit apa caldă în cele 86 de școli și 60 de săli de sport până la jumătatea lunii septembrie. Cu această măsură se speră că va aduce o economie de 100.000 de euro în costuri cu energia.
Iar Düsseldorf a închis temporar o piscină masivă din complexul Münster-Therme.
Între timp, Berlinul a oprit termostatele în piscinele aflate în aer liber, reducându-le temperatura cu 2 grade. În vestul Germaniei, Köln își reduce iluminatul stradal la 70% din puterea maximă, începând cu ora 23:00.
Clienții rezidențiali iau, de asemenea, măsuri, reactivând sobele cu lemne și șemineele. Vânzările de lemn de foc, peleți și cărbune, precum și de canistre și cartușe de gaz au crescut.
Nu este clar în ce măsură asemenea măsuri vor atenua impactul facturilor mai mari la încălzire.
Reprezentanții GdW sunt de părere că războiul din Ucraina va duce la creșterea prețurilor la energie pentru consumatori cu între 71% și 200%, respectiv costuri suplimentare anuale cuprinse între 1.000 și 2.700 de euro pentru o gospodărie formată dintr-o singură persoană, și până la 3.800 de euro pentru patru persoane, comparativ cu nivelurile din 2021.
Costurile ar putea crește și mai mult ca urmare a unei noi legi care va trece prin parlamentul german. Acest lucru ar permite guvernului să impună o taxă de urgență tuturor consumatorilor de gaze, pentru a distribui mai uniform costul prețurilor mai mari.
Acest plan este conceput pentru a preveni insolvența importatorilor de gaze, un scenariu pe care miniștrii se tem că ar putea provoca o criză în stilul Lehman Brothers a întregului sector.
Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, este deja în discuții cu oficialii cu privire la un ajutor de stat despre care experții spun că ar putea ajunge la 9 miliarde de euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Amenzi URIAȘE pentru românii care stau la bloc și folosesc mașina de spălat în timpul programului de odihnă: Câți bani te poate costa deranjarea vecinilor
Amenzi URIAȘE pentru românii care stau la bloc și folosesc mașina de spălat în timpul programului de odihnă: Câți bani te poate costa deranjarea vecinilor Românii care stau la bloc pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de odihnă, inclusiv cei care folosesc mașina de spălat putând fi amendați pentru că deranjează vecinii. Amenzi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum 3 zile
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 4 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de SFANTUL STEFAN. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pentru rude sau prieteni care îşi sărbătoresc onomastica