VIDEO | Găinile ”Mii de flori” crescute de un bărbat din Alba: Pitice încălțate, care fac ouă cu conținut scăzut de colesterol și bogate în fier. Pot fi adevărate animale de companie pentru copii
Găinile ”Mii de flori” crescute de un bărbat din Alba: Pitice încălțate, care fac ouă cu conținut scăzut de colesterol și bogate în fier. Pot fi adevărate animale de companie pentru copii
Mulți proprietari de găini preferă să opteze pentru specii speciale datorită penajului deosebit sau altor trăsături speciale. Una dintre rasele de găini apreciate este Mii de flori, rasă pe care Muntean Ștefan din Alba Iulia a expus-o începând de vineri, 31 ianuarie 2025, la Expoziția columbofilă de la sala „Flamura” din Sebeș.
Bărbatul crește găini Wyandotte pitic german, iar la expoziția de la Sebeș a prezentat un cocoș rasa ”Mii de flori”, varianta Isabel, o pasăre de 95 de puncte, care a fost campion.
”Trebuie să scoți foarte multe exemplare, să faci selecție. Păsările trebuie să aibă bărbiță egală, creastă, penaj în aripă, încălțătură cât mai bună. Sunt multe comnsiderente care trebuie luate în calcul pentru a crește o rasă și să ajungi campion”, a declarat Ștefan Muntean pentru ziarulunirea.ro.
Citește și: VIDEO | Expoziția columbofilă 2025 la sala „Flamura” din Sebeș: Aproape 50 de crescători și-au expus cele mai frumoase exemplare de găini, porumbei și iepuri
Crescătorul spune că pasiunea pentru creșterea găinilor devine tot mai costisitoare din cauza prețurilor ridicate la energie: ”Trebuie scoși la incubator, au nevoie de becuri de căldură când sunt mici. Trebuie să scoți multe exemplare pentru a avea de unde alege și să poți face o selecție frumoasă. Trebuie să aduci și sânge nou”, este de părere bărbatul.
Creșterea găinilor necesită și alocarea de mult timp: ”Îți ia minim 3 ore pe zi. Trebuie să le aloci timp ca să ai un randament. Trebuie urmărite să vezi să nu facă vreo boală, e ca și cu un copil. Trebuie vitaminizate corespunzător și au nevoie de o hrană adecvată în perioada rece, apoi urmează perioada de ouat, apoi de incubat. Și puișorii au de asemenea nevoie de o atenție specială”, a concluzionat Ștefan Muntean.
Aceste păsări sunt unice în felul lor – penele lor de mahon cu pete devin din ce în ce mai frumoase după fiecare năpârlire. Mille Fleur în franceză se traduce prin „mii de flori” , își iau numele de la petele frumoase care înfloresc în flori frumoase. Picioarele lor sunt cu pene și rămân așa de-a lungul vieții.
Păsările pot fi crescute în același mod ca și găinile obișnuite, iar ouăle lor au un conținut scăzut de colesterol, bogate în Fe și Seleniu. Caracteristicile reproductive ale păsărilor din această rasă este faptul că într-o grupă de păsări pot fi întreținuți mai mulți cocoși ce nu vor fi agresivi între ei. Cu condiția că fiecărui cocoș să-i revină 5-6 găini din aceeași rasă.
În mod normal, găina începe să depună ouă după 20-24 de săptămâni sau 5-6 luni. Pe durata unui ciclu (un an) o găină depune până la 240-280 de ouă mici maro. În unele cazuri, când ouăle nu sunt strânse un timp îndelungat, găinile cu ușurință pot cădea cloști după depunerea a 8-12 ouă. Cel mai des, găinile întreținute liber, își caută ascunzișuri unde se ouă și cad cloști.
Rasa nu este capricioasă la condițiile de întreținere, dar, totuși, se iau în considerare caracteristicile rasei. Pentru o rată mai bună a fecundității un cocoș se adăpostește împreună cu 5-6 găini.
Aparținând unei rase ornamentale, găinile depun aproximativ 3 ouă pe săptămână și pot fi hrănite cu produse din comerț, adică furaje combinate sau nu, dar trebuie ținut cont și de faptul că, în condițiile în care sunt crescute în spațiu deschis, beneficiază și de hrană din natură – insecte, semințe, iarbă etc., iar un lucru care nu trebuie să îi lipsească, ca și altor păsări de altfel, este apa.
Este o rasă de găini foarte calmă și prietenoasă. Cocoșii și găinile sunt toți destul de liniștiți. Găinile vor scoate un cântec de ou, iar cântatul cocoșului este înalt. Acest lucru nu este o problemă foarte mare decât dacă ai o pasăre deosebit de vorbăreață.
Încântătoare, mozaice și cu maniere, aceste păsări sunt un plus excelent pentru a înfrumuseța curtea.
O culoare caracteristică fiecărei păsări în parte se potrivește inedit cu aspectul lor rafinat. Aceste păsări au temperamente excelente, făcându-le ușor de manevrat pentru deținătorul începători și pentru copii.
Din acest motiv, ele fac parte atât din grupul păsărilor ornamentale, dar și din cadrul animalelor de companie. Principiul în creșterea păsărilor este de a îndestula rația cu toate componentele ce stau la echilibrarea ei (concentrate, vitamine, minerale).
În caracteristica acestor păsări, un aspect important este independența de a-și găsi singure hrana din curtea casei. Acest aspect se referă și la cloșca cu puișori. Găinile sunt excelente mame, crescând uneori și pui din alte rase.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Lectură, scris și vocație cu Laura Iviniș: „Cu siguranță, cele mai frumoase experiențe sunt întâlnirile cu copiii!”
Lectură, scris și vocație cu Laura Iviniș: „Cu siguranță, cele mai frumoase experiențe sunt întâlnirile cu copiii!” Am ales de data aceasta ca „Omul de lângă noi” să fie Laura Iviniș. De ce ea? Pentru că încă de când am cunoscut-o mi-am dat seama că este o persoană despre care merită să scriu. Laura este […]