Rămâi conectat

Actualitate

Fumatul, interzis în apropierea şcolilor şi a staţiilor de transport în comun! Proiectul a fost adoptat tacit în Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fumatul, interzis în apropierea şcolilor şi a staţiilor de transport în comun! Proiectul a fost adoptat tacit în Senat

Un proiect legislativ inițiat de parlamentari USR, care a fost adoptat tacit în Senat în cursul zilei de luni, aduce modificări semnificative în privința fumatului în România.

Potrivit acestui proiect, fumatul va fi interzis în apropierea școlilor și unităților sanitare pe o rază de 50 de metri, la fel și în proximitatea stațiilor de transport în comun, pe o rază de 15 metri. Mai mult decât atât, aruncarea chiștoacelor de țigări și a altor deșeuri din tutun în locuri publice va fi sancționată cu amenzi contravenționale cuprinse între 100 și 500 de lei.

Inițiatorii proiectului au subliniat importanța extinderii protecției pentru nefumători, cu o atenție deosebită acordată copiilor. Prin această inițiativă, se dorește limitarea fumatului în zonele sensibile, cum ar fi școlile, parcurile, terenurile sportive și stațiile de așteptare pentru transportul public. De asemenea, se propune interzicerea fumatului în autovehiculele private în prezența minorilor.

Scopul principal al acestor modificări legislative este să protejeze sănătatea populației, în special a grupurilor vulnerabile, precum copiii, de efectele nocive ale fumatului pasiv. Un studiu efectuat de American Lung Association în 2019 a arătat că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese în rândul nefumătorilor din Statele Unite, ceea ce subliniază necesitatea unor măsuri concrete pentru reducerea acestui risc asupra populației.

Un raport citat de inițiatorii proiectului arată că un număr semnificativ de copii din România încep să fumeze la o vârstă fragedă. Astfel, 15% dintre fumătorii adulți din România au declarat că au început să fumeze înainte de vârsta de 14 ani, iar 38% înainte de 18 ani. Mai alarmant este faptul că 14,6% dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani fumează în prezent tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă ar putea deveni în curând fumători zilnici. De asemenea, 8,2% dintre acești copii au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile, iar 3,1% au utilizat dispozitive electronice de încălzit tutun.

În contextul european, țări precum Irlanda și Marea Britanie au adoptat deja legi similare cu succes, care au dus la reducerea expunerii la fumatul pasiv și îmbunătățirea sănătății publice. România, adoptând aceste modificări, ar face un pas important în alinierea la standardele Uniunii Europene privind controlul tutunului.

Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, forul legislativ decizional în acest caz. Cu adoptarea acestor schimbări legislative, România ar putea contribui semnificativ la protejarea sănătății populației și, în special, a viitorului său, copiii.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat O noua regulă pentru șoferii care doresc să-și recupereze mai repede permisul suspendat. Nu mai este suficient testul grilă, trebuie să plătească și amenda. Legea a fost adoptată de parlament cu o condiție nouă clară: fără plata amenzii, nimeni […]

Citește mai mult

Actualitate

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2025: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, în creștere Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de Agerpres. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea