Rămâi conectat

Actualitate

Fumatul, interzis în apropierea şcolilor şi a staţiilor de transport în comun! Proiectul a fost adoptat tacit în Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fumatul, interzis în apropierea şcolilor şi a staţiilor de transport în comun! Proiectul a fost adoptat tacit în Senat

Un proiect legislativ inițiat de parlamentari USR, care a fost adoptat tacit în Senat în cursul zilei de luni, aduce modificări semnificative în privința fumatului în România.

Potrivit acestui proiect, fumatul va fi interzis în apropierea școlilor și unităților sanitare pe o rază de 50 de metri, la fel și în proximitatea stațiilor de transport în comun, pe o rază de 15 metri. Mai mult decât atât, aruncarea chiștoacelor de țigări și a altor deșeuri din tutun în locuri publice va fi sancționată cu amenzi contravenționale cuprinse între 100 și 500 de lei.

Inițiatorii proiectului au subliniat importanța extinderii protecției pentru nefumători, cu o atenție deosebită acordată copiilor. Prin această inițiativă, se dorește limitarea fumatului în zonele sensibile, cum ar fi școlile, parcurile, terenurile sportive și stațiile de așteptare pentru transportul public. De asemenea, se propune interzicerea fumatului în autovehiculele private în prezența minorilor.

Scopul principal al acestor modificări legislative este să protejeze sănătatea populației, în special a grupurilor vulnerabile, precum copiii, de efectele nocive ale fumatului pasiv. Un studiu efectuat de American Lung Association în 2019 a arătat că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese în rândul nefumătorilor din Statele Unite, ceea ce subliniază necesitatea unor măsuri concrete pentru reducerea acestui risc asupra populației.

Un raport citat de inițiatorii proiectului arată că un număr semnificativ de copii din România încep să fumeze la o vârstă fragedă. Astfel, 15% dintre fumătorii adulți din România au declarat că au început să fumeze înainte de vârsta de 14 ani, iar 38% înainte de 18 ani. Mai alarmant este faptul că 14,6% dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani fumează în prezent tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă ar putea deveni în curând fumători zilnici. De asemenea, 8,2% dintre acești copii au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile, iar 3,1% au utilizat dispozitive electronice de încălzit tutun.

În contextul european, țări precum Irlanda și Marea Britanie au adoptat deja legi similare cu succes, care au dus la reducerea expunerii la fumatul pasiv și îmbunătățirea sănătății publice. România, adoptând aceste modificări, ar face un pas important în alinierea la standardele Uniunii Europene privind controlul tutunului.

Proiectul va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, forul legislativ decizional în acest caz. Cu adoptarea acestor schimbări legislative, România ar putea contribui semnificativ la protejarea sănătății populației și, în special, a viitorului său, copiii.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 iulie 2024: Trafic restricționat pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională Traficul rutier este restricționat miercuri, 24 iulie 2024, pe DN 67C – Transalpina, pentru traversarea unor sectoare de către participanții la o competiție sportivă internațională. Citește și: 23-27 iulie 2024: Circulație restricționată pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea