FOTO/VIDEO Întrebarea la Referendum: Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?
“Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni? sau ”Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni, prin redeschiderea noului proiect de la Roșia Montană?” Acestea sunt cele două versiuni ale întrebării pentru referendum, asupra căreia primarii din Apuseni și liderii grupurilor politice din cadrul Consiliul Județean Alba au discutat astăzi, fără a ajunge însă la un consens.
Dacă prima variantă este susținută de consilierii PD-L și PP-DD, cea de a doua variantă, în care este specificat clar proiectul de la Roșia Montană, este susținută de consilierii USL și cei 20 de primari prezenți astăzi la întâlnire.
Consilerii județeni trebuie să stabilească, până la ședința de CJ de joi, 16 noiembrie, care din cele două întrebări va fi tipărită pe buletinele de la referendumul ce ar putea fi organizat de Consiliul Județean Alba în data de 9 decembrie. Pentru a putea avea loc consultarea publică, așa cum au solicitat cei 35 de primari din Apuseni, consilierii județeni trebuie să adopte o Hotărâre în acest sens, în ședința de joi. Proiectul de Hotărâre trebuie inițiat de cel puțin 1/3 din numărul total al consilierilor.
La întâlnirea de astăzi au participat 20 din cei 35 de primari semnatari ai Memoriului, prin care se solicită Consiliului Județean Alba organizarea a unui referendum privind repornirea mineritului în munții Apuseni. Aceștia și-au reconfirmat poziția în legătură cu acest subiect și au susținut ca întrebarea la care localnicii din cele 35 de localități ar trebui să răspundă în data de 9 decembrie, este cea care specifică clar proiectul de la Roșia Montană.
Este vorba de reprezentanții administrațiilor locale din Roșia Montană, Zlatna, Câmpeni, Lupșa, Stremț, Vadu Moților, Bucium, Ciuruleasa, Râmeț, Vidra, Sohodol, Ponor, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Poșaga, Rîmetea, Întregalde, Galda, Cricău și Meteș. Din diferite motive legate de activitatea administrativă în localitățile pe care le conduc, au lipsit de la această întâlnire primarii din Abrud, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Livezile, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Sălciua și Scărişoara.
Cele 35 de primării, dintr-un total de 78 care compun județul Alba, reprezintă peste 150.000 de cetățeni, aproape jumătate din locuitorii județului.
În urma discuțiilor prezidate de Florin Roman, vicepreședintele Consiliului, Maria Hurubean secretarul general al instituției, Marcel Simion liderul grupului PDL din CJ, Angelica Mocan președintele comisiei juridice și reprezentantul grupului PNL, Virgil Narița reprezentantul grupului PNL și Ioan Marincaș liderul grupului PP-DD, toți cei 22 de primari și liderii grupurilor parlamentare din CJ Alba, au fost de acord ca ziua de 9 decembrie să fie data organizării referendumului.
Ioan Marincaș, liderul grupului PP-DD și Marcel Simion, liderul grupului PDL din CJau susținut că întrebarea trebuie să se refere la o chestiune de principiu, fără a fi menționată nicio societate comercială, pentru a nu se lăsa loc interpretărilor.
Angelica Mocan a explicat faptul că art. 13 din Legea care reglementează situațiile și condițiile în care se pot organiza astfel de consultări publice, prevede că problemele de interes public pot fi supuse consultărilor publice, dar ele, fiind făcute din bani publici, nu pot lua forma unor acțiuni de lobby sau partizanat
Până la ședința de Consiliu Județean de joi, 16 noiembrie, mai pot însă apărea mici modificări la forma întrebării stabilită azi de primari la sediul CJ Alba.
Silviu Ponoran, primarul din Zlatna, a declarat că a avut solicitări din partea unei societăți suedeze să repornească mineritul la Zlatna și dacă va reuși să realizeze un parteneriat cu aceștia, va reîncepe mineritul indiferent de voința altora. “Să stăm pe zăcăminte și să murim de foame, numai niște tâmpiți o fac ( ..). Oamenii din Zlatna susțin în proporție de 99% acest subiect”, a mai spus Ponoran în timpul discuțiilor.
Vezi mai jos declarațiile primarilor din Roșia Montană, Lupșa, Stremț, Vadu Moților, Bucium, Câmpeni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta A treia zi de Paști este supranumită Marțea Albă, zi foarte importantă și notată tot cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce se întâmplă în această zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate […]
Ziua Planetei Pământ – Ziua Internaţională a Mamei-Pământ, sărbătorită an de an la 22 aprilie
Ziua Planetei Pământ – Ziua Internaţională a Mamei-Pământ, sărbătorită an de an la 22 aprilie Pământul este sărbătorit anual la data de 22 aprilie, prin marcarea Zilei Planetei Pământ, dar şi a Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ (ONU). „Trebuie să acţionăm decisiv pentru a ne proteja planeta de ameninţările venite din partea coronavirusului, cât şi a […]
Sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai? Credința populară că în această săptâmână ușile Raiului sunt deschise
Sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată ajung în Rai? Credința populară că în această săptâmână ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale Iadului închise Săptămâna care urmează după Paște este o perioadă de împlinire sufletească, cea mai curată și mai frumoasă perioadă a calendarului bisericest, numită de către preoți și „Raiul anului bisericesc”, pentru […]