Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/VIDEO: Fișa biografică a lui Florian Medrea, comandantul gărzii care a asigurat paza orașului la 1 Decembrie 1918, exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Mădălina Opriș

Publicat

în

exponat-decembrie01Marți, 29 noiembrie 2016, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a fost vernisat Exponatul lunii decembrie. Cu această ocazie a fost expusă Fișa biografică a lui Florian Medrea. Exponatul propus constă în fișa biografică a căpitanului Florian Medrea, datând din anul 1934, și totodată cea mai semnificativă piesă din colecțiile muzeului albaiulian care amintește de personalitatea lui.

Tematica lunii decembrie este ocazionată de apropierea zilei naționale, dar și de proiectul recent lansat al Muzeului National al Unirii, Ținutele Istoriei V. Garda Națională de la Alba Iulia.

”Florian Medrea este un personaj deosebit, este primul comandant al Gărzii Naționale de la Alba Iulia, un personaj cu o carieră și un destin vrednic de un film hollywoodian, un destin tragic sfârșit prematur, dar la timp pentru a scăpa de suferințele regimului comunist”, precizează Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia

Exponatul face parte dintr-o colecție de astfel de fișe biografice adunate de Traian Mager care 20 de ani mai târziu pregătea o monografie, o lucrare mai amplă dedicată anilor 1918-1919. Documentul nu este datat, dar prin analogie cu celelalte ar putea fi din anul 1934 când Florian Medrea era locotenent-colonel. Fotografia atașată este din anul 1919, pe vremea când Medrea era maior.

Fișa conține câteva date esențiale legate de biografia sa. Este născut în 1888 la Țelna, județul Alba. A urmat o carieră militară, absolvind școala de cadeți în Austria în anul 1904 ca șef de promoție. A fost implicat în Primul Război Mondial din prima până în ultima sa zi, după care a preluat comanda Gărzii Naționale de la Alba Iulia în anul 1918.

În anul 1919 organizează Corpul de voluntari Horea, o primă armată regulată a Transilvaniei, dar care nu a existat mult timp, intrând în efectivul Armatei Române când aceasta a ajuns în zona munților Apuseni, trecând Tisa. A mai îndeplinit funcția de sfetnic militar al Ministrului de Resort în Transilvania. După 1918-1919 a mai fost inspector în siguranță, a lucrat și pentru Serviciul Secret al armate.

A fost împușcat în biroul său de la Sebeș în 1947.

[nggallery id=3068]

YouTube video

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani

Bera Larisa

Publicat

în

Doliu la Consiliul Județean Alba: Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani Este doliu la Consiliul Județean Alba. Camelia Lazăr, angajată a instituției, a încetat din viață la doar 49 de ani. Citește și: Mesaje de condoleanțe „Draga noastră colegă, Camelia Lazăr, ne-a părăsit astăzi de dimineaţă, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea