FOTO/VIDEO: Astăzi, confruntarea dintre legionarii lui Domițian și războinicii lui Decebal s-a purtat la Apulum
Un episod din viața tumultoasă a strămoșilor noștri a fost prezentat vineri, la Alba Iulia, de trupele de reenactment ale Muzeului Național al Unirii – Legiunea XIII Gemina și Lupii de Fier ai Apoulonului – care de această dată au pus în scenă confruntarea dintre daci și romani, oferind ”pe viu” o nouă lecție de istorie sutelor de spectatori prezenți pe platoul din fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina.
”Preluarea puterii politice în Dacia de către Decebal, reconstituirea de către acesta a statului dac unitar a reacutizat conflictele dintre Imperiul roman şi Daci. Incursiunile dacilor la nord de Dunăre din iarna anilor 85/86 au pus în pericol taberele legiunilor şi liniştea provinciilor romane. În urma acestor incursiuni asupra Moesiei, guvernatorul Oppius Sabinus moare în lupă. Impunându-se o ripostă la adresa dacilor, împăratul Domiţian părăseşte Roma îndreptându-se spre Dacia. Decebal trimite soli la împăratul roman promiţând pace însă oferta este respinsă. Decebal trimite o a doua solie, de această dată sfidându-l pe împărat: va încheia pace dacă Domiţian îi va da anual câte doi oboli de la fiecare roman. Dacă împăratul nu primeşte propunerea, Decebal spune că va duce mai departe războiul iar pe romani îi aşteaptă mari nenorociri. Îndrăzneala dacilor lovește grav în orgoliul roman; în primăvara anului 87 armata romană condusă de Fuscus trece Dunărea pe un pod de vase. Retrăgându-se, Decebal le pregăteşte romanilor o cursă şi îi atacă pe neaşteptate. Armata imperială este înfrântă, Fuscus ucis, stindardele armatei romane rămân în Dacia – un eșec ce produce o puternică impresie la Roma. În anul următor, romanii preiau ofensiva, sub comanda generalului Tettius Iulianus, fost consul, veteran al războaielor de la Dunăre, care va înainta prin Banat, câştigând lupta de la Tapae. Domiţian îi propune lui Decebal un tratat de pace pe care acesta îl acceptă. Condiţiile avantajoase pentru daci au făcut ca această pace să fie ulterior considerată ca ruşinoasă pentru romani: Decebal a primit sume importante de bani, meşteri constructori de cetăţi şi multe alte avantaje. În schimb, Domiţian s-a considerat singurul biruitor şi a trimis la Roma“aşa zişi soli ai lui Decebal şi o preţioasă scrisoare de-a acestuia” pentru a anunţa senatului triumful său asupra dacilor…”, spun vechile scrieri.
Desigur, ”povestea” a fost spusă de istoricii de la Muzeul Unirii mult mai romanțat și cu mult umor, într-un stil foarte apreciat de public. Împăratul Domițian a fost descris ca fiind ”puțin sociabil, încrezut și fără măsură, egoist și autoritar, gelos pe gloria altora, prefăcut și răutăcios, când amabil, când viclean…”. De altfel, Domițian însuși a arătat că preferă să împartă cetățenilor pâine și circ decât să se avânte în fruntea războinicilor, preferând să-i trimită în locul său pe alții. De asemenea, el este foarte cheltuitor, fiind nevoit să-și vândă sclavii ca să-și poată plăti armata.
De această dată prima bătălie a fost câștigată de daci iar apoi aceștia au suferit o înfrângere din care au ieșit în câștig, însă tăvălugul confruntărilor continuă aducând zorile formării unui nou popor, lucru pe care îl vom învăța dacă vom asista la următoarele spectacole ce vor fi prezentate de războinicii vechiului Apulum pe parcursul lunii august.
Reamintim că evenimentul organizat în fiecare zi de vineri, începând cu luna iulie, este oferit de Societatea de Transport Public Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Asociației Culturale Apulum Reenactment.
Mai multe imagini puteti găsi AICI
[nggallery id=67]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan