Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO/Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua  mondială a teatrului a fost celebrată de către elevii Liceului Teoretic “David Prodan”Cugir, clasele a IX-a B, a X-a C, si a XI-a C, astăzi 27 martie 2019. Activitatea s-a desfășurat în cabinetul CDI al liceului și a fost coordonată de către  prof. documentarist Alina Boboia.  Elevii au aflat că această zi a fost organizată pentru prima dată la Viena, în  1961, cu ocazia celui de-al IX-lea Congres Mondial al Institutuli Internațional de Teatru.

Această zi  a devenit din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru înființat la  la inițiativa UNESCO și reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.

Ziua Mondială a teatrului este sarbătorită prin spectacole, concerte, piese de teatru, publicul având ocazia să se întâlneascâ cu actorii preferați. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile  sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul.  Mesajul este tradus în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare si reviste, difuzat la radio ți televiziune.

Potrivit documentaristei Alina Boboia, cu această ocazie, elevii din clasa a IX-a B: Jurjiu Daria, Vesa Cristina, Anghel Raluca, Torok Corvina, Dirzu Sanis, Sera Adina și Chiorean  Roxana, au prezentat o piesă de teatru. Nu întamplător, scenariul a fost ales pe baza unei opere foarte cunoscute și îndrăgite. A fost pusă în scenă o frântură din Amintirile lui Ion Creanga.  În această lunaă l-am sarbatorit pe marele scriitor din Humulești , motiv pentru care am prezentat spectatorilor un proces în adevaratul sens al cuvantului.

,,Motivul procesului a fost unul universal și anume “boacănele copilariei”. Pe de o parte se pleda pentru nevinovația lui Nică după toate năzbâtiile pe care le-a făcut, pe de altă parte  se acuza inculpatul ( adica Nică), pentru  că ar putea da un exemplu rău celorlalți copii, dar mai ales că ar fi o pată neagră pentru literatură. In urma deliberarilor, s-a constatat că Nică este copilul universal, cu tot ceea ce presupune această perioadă fară seaman a vieții noastre și că este nevinovat. Astfel, personajul și-a redobândit locul binemeritat în literatură”, a ținut să precizeze șefa CDI. (C.P.)

[nggallery id=6925]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea