Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO:Prezentare de modă de acum 2000 de ani, cu patricieni romani, sclavi, daci şi domniţe, în Cetatea Alba Carolina. Garda Romană şi Lupii Apoulonului au făcut din nou spectacol

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Garda Romana si Lupii Apoulonului059E Feeric Fashion Days în acest weekend la Alba Iulia, iar aşa cum de fiecare dată războinicii din trupele de daci şi romani, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului au încercat să fie în ton cu tema evenimentelor ce se desfăşoară în oraş, vineri seara aceştia au prezentat şi ei, într-o paradă, ţinutele pe care le îmbracă la spectacolele lor. Patricieni romani, daci, sclavi şi domniţe au defilat pe platoul de la Poarta a IV-a, spre încântarea albaiulienilor şi turiştilor. Nu a lipsit din show-ul acestora nici demonstraţiile de luptă sau cele de dresaj cu uliul Gusti, iar doi dintre spectatori au testat pe viu cum e să fii legionar roman.

Dacă la festivalul Feeric Fashion Days spectatorii vor avea ocazia să vadă ultimele tendinţe în modă  ale unor designeri celebri, vineri seara, albaiulienii şi turiştii aflaţi pe pietonala Mihai Viteazul au putut vedea cum era moda “veche”. Mai exact ce costumaţii aveau strămoşii noştri, dacii şi romanii. Istoricul Tudor Roşu, în personajul împărtului Adrian şi Liviu Zgârciu, guvernatorul Daciei, au făcut o trecere în revistă a vestimentaţiilor: începând de la rochiile purtate de patricienele romane sau de sclave, ori de femeile dace, sau ţinuta guvernatorului Daciei şi până la costumele romanilor.

Garda Romana si Lupii Apoulonului011

Patricienele romane purtau stola, un fel de rochie de mătase cu mâneci plisate sau brodate, şi palla, un fel de pelerină elegantă, care putea fi aranjată prin drapare, obţinându-se un voal ce putea acoperi capul. Fiind sezonul cald, domniţa romană de faţă a renunţat la voal. Era o rochie simplă, însă în acelaşi timp foarte elegantă, cu un design special. Avea benzi, tot de mătase, puse în formă de X pe spate, şi erau legate pe şolduri pentru a le subţia talia. Un alt element extrem de important apărut în perioada romană pe care îl purtau femeile era sutienul.

Dacă domniţele romane purtau rochii elegante de mătase, femeile dace îmbrăcau rochii simple, dintr-un material uşor, din in. Patru scalve, care poartă nume de pace, Nona, Decima, Morta şi Morta secunda, au defilat prin faţa spectatorilor, cu rochii de culoare albă şi roşie. Aceste stola sunt făcute din două părţi legate între ele în dreptul  umerilor. Avea de asemenea şi bijuterii, dar simple, pentru că statutul lor erau acela de sclave şi trebuiau să-i servească pe aristocraţi.

Garda Romana si Lupii Apoulonului018Dăciţele, două femei şi o fetiţă – pui de dac, membre din trupa Lupii Apoulonului au ieşit în faţă şi şi-au prezentat veşmintele publicului. Acestea au rochii din pânză, în culori vii, părul împletit, iar capul acoperit cu un material tot din pânză.

Împăratul Adrian şi guvernatorul Daciei, reprezentaţi de Tudor Roşu şi Liviu Zgârciu, aveau veşminte de rang aristocrat. În timp ce soldaţii romani aveau tunică acoperită cu armură, demnitarii romani purtau togă.

Garda Romana si Lupii Apoulonului066Toga era un veşmânt reprezentativ al romanilor şi era realizată dintr-o bucată de stofă de lână groasă, tăiată în formă de elipsă, care putea ajunge până la 6 metri. Toga se aşeza peste umărul stâng, cu o parte atărnând în faţă. Toga împăratului avea culoarea roşie, a generalilor era din purpură, cu broderii aurite. Erau şi sclavi specializaţi în a aşeza cutele acestei togi ca să stea cât mai bine. Era o adevărată artă în moda veche romană. Demnitarii romani aveau o ţinută statică, un semn de aristocraţie, de nobleţe.

 Soldaţii romani purtau „lorica” armura de metal luată peste o tunică de pânză de culoare roşie,  iar pentru apărare aveau scutul dreptunghiular şi sabia dreapă „gladiusul”. Pe cap purtau coifuri din metal numite „galea”.

Legat de încăltămintea romană, bărbaţii de rând purtau ghete din piele brună, în timp ce senatorii purtau culoarea neagră, iar patricienii, roşie. Cea mai practică încălţăminte rămâne, însă, sandaua.

Garda Romana si Lupii Apoulonului032De partea cealaltă, luptătorii daci purtau pantaloni şi cămăşi din pânză fină iar în picioare aveau opinci. Tarabostele, căpetenia dacilor de la Apoulon, purta peste cămaşă şi o lorică din solzi de metal. Avea apărători de braţe din piele şi o brăţară de aur. Dacii luptau chiar şi la bustul gol, doar în pantaloni de pânză, cu un coif  pe cap şi o armă importantă, un cosor cu care smulgeau scuturile romane.

Nu au lipsit din cadrul spectacolului de vineri nici demonstraţiile de luptă sau de dresaj cu uliul Gusti, membru Garda Romana si Lupii Apoulonului121al trupei de daci, dar nici demonstraţiile arcacşilor. Cei mici au putut da chiar ei comenzile soldaţilor romani, iar unul dintre ei s-a luptat „pe bune” cu unul dintre războinicii daci. În acest weekend, doi spectatori, unul din Alba Iulia, ce a primit nume latinesc Lucreţius, şi altul din Polonia – numit Arielanus, au testat pe viu cum e să fii legionar roman.

Pentru cei care nu au ajuns până acum la spectacolele Legiunii a XIII-a Gemina şi Lupilor Apoulonului, reamintim că aceştia susţin lecţii de istorie vie în Cetatea Alba Carolina,  în fiecare vineri, de la ora 19.00.

[nggallery id=2042]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Se prăbușește piața imobiliară? Alba, pe locul 4… de la coadă la numărul imobilelor tranzacţionate în septembrie: Doar puțin peste 100 au fost locuințe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se prăbușește piața imobiliară? Alba, pe locul 4… de la coadă la numărul imobilelor tranzacţionate în septembrie: Doar puțin peste 100 au fost locuințe Alba se numără printre judeţele în care în luna septembrie s-au vândut cele mai puţine imobile din ţară, reiese dintr-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea