Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO:Expoziţia „Din publicaţiile vremii – secolele IX-XX”, vernisată la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Ziarul Unirea de Blaj, singurul ziar românesc din fondul bibliotecii vechi a muzeului

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Din publicatiile vremii expozitie la Muzeul Unirii02 Joi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a fost vernisată expoziţia “Din publicaţiile vremii (sec.  XIX-XX)”, în cadrul căreia sunt prezentate publicaţii periodice tipărite în limba română,  maghiară şi germană. Revistele şi ziarele expuse acoperă o arie tematică largă, plecând de la publicaţii oficiale ale autorităţilor de stat, presă, publicaţii culturale, literare, istorice şi ştiinţifice, toate regăsindu-se în fondul vechi al bibliotecii muzeului, în fapt primul nucleu de carte al instituţiei albaiuliene. Printre ziarele expuse se află doar unul românesc şi anume Ziarul Unirea, care apărea la Blaj. Acesta este singurul periodic în limba română, aflat în fondul bibliotecii vechi.

Din publicatiile vremii expozitie la Muzeul Unirii24Expoziţia „Din publicaţiile vremii secolele IX-XX” a fost prezentată de  Florin Bogdan,  bibliotecar al Bibliotecii Muzeului Unirii din Alba Iulia, care a precizat că  ideea acestei expoziţii  „a pornit de la o digitalizare a unui inventar a periodicelor din bibliotecă”.

„Anul acesta am început să informatizăm inventarul bibliotecii vechi a muzeului. Pe lângă cărţile vechi care constituie nucleul bibliotecii muzeului – tratate de medicină, tratate de istorie, foarte multe de teologie, există şi o valoroasă colecţie de periodice româneşti şi străine. În demersul nostru ne-am oprit doar asupra periodicelor româneşti şi cu extensie asupra periodicelor apărute în limba maghiară şi în limba germană în Transilvania.

Din punct de vedere tematic, din cele aproximativ 281 de titluri am încercat să facem o selecţie pentru a avea un curs tematic logic al expoziţiei. De aceea am mers pe ideea de a prezenta periodice administrative, ziare, în special cele care au apărut pe plan local, la Alba Iulia, Blaj, Aiud, publicaţia aparţinând diferitor instituţii de învăţământ, publicaţii cultural-literare cărora le-a fost dedicată o bună parte a expoziţiei. Expoziţia mai cuprinde de asemenea o parte tehnică şi o parte de specialitate”, a precizat Florin Bogdan.

Potrivit acestuia, în fondul bibliotecii vechi a muzeului există un singur periodic românesc, şi anume ziarul Unirea apărut la Blaj. În cadrul expoziţiei vernisate joi se regăseşte un volum în care apar legate numerele ziarului Unirea aparţinând anilor 1939-1940.

Deosebit de interesante erau reclamele care apăreau în acest ziar, în primul rând reclame ale obiectelor bisericeşti – clopote, veşminte, icoane dar şi reclame mai actuale, de închirieri de localuri sau croitorii.

În cadrul expoziţiei, la nivel administrativ au fost expuse Monitoarele Oficiale ale Comitatului Alba de Jos, ale judeţului Alba de Jos, intrând apoi în componeţa ţinutului Mureş – Turda. De asemenea, lor li s-au adăugat şi câteva Buletine Oficiale ale municipiului Alba Iulia, databile către mijlocul secolului  20, iar probabil cel mai important este Gazeta Oficială, apărută la Sibiu.

Între periodicele maghiare, sunt expuse numerele din anul 1882 ale celei mai importante publicaţii apărută la Alba Iulia, „Közművelődes”, un ziar cultural al cărui redactor, între anii 1878 – 1916, a fost Adalbert Cserni, primul director al Muzeului Naţional al Unirii.
Din publicatiile vremii expozitie la Muzeul Unirii10
În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ, şcolile, printre cele expuse se află „Manualul Liceului de Fete din Alba Iulia”, şi „Manualul lui Mihai Viteazul”, precum şi cele două reviste  de o importanţă majoră pentru judeţul Alba, „Amicul Şcoalei”, continuat apoi cu „Şcoala Albei”, care iniţial au apărut la Aiud şi apoi la Alba Iulia, dar şi multe altele.

Expoziţia poate fi vizitată între 29 mai – 29 iunie 2014.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii.

[nggallery id=1835]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Carina Zbutea, de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, premiul special la faza națională a olimpiadei de religie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Carina Zbutea, de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, premiul special la faza națională a olimpiadei de religie Carina Zbutea, elevă la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia, a obținut premiul special la olimpiada de religie, etapa națională. Citește și: FOTO | Luca Darius, de la Seminarul Teologic din Alba Iulia, performanță deosebită la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea