FOTO, VIDEO| Ziua Armatei, sărbătorită la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. O văduvă de 89 de ani, a unui veteran de război, a venit din Brăila special pentru acest eveniment
O văduvă a unui veteran de război din Brăila a participat, marți, la manifestările solemne și religioase organizate de Ziua Armatei, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, unde sunt înmormântați soldați și militari căzuți în al Doilea Război Mondial.
Doamna Georgeta Bălan are 89 de ani, este din Brăila, și a venit la Alba Iulia special pentru a participa la manifestările de aici organizate de Ziua Armatei României și a depus o coroană cu flori la Monumentul Eroilor ridicat în cinstea ostașilor jertfiți pe câmpul de luptă.
Manifestările organizate la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia au început cu intonarea Imnului Național, pe care tanti Georgeta Bălan, aflată în primul rând, l-a cântat cu emoție și mândrie, iar, la final, când a fost adus în discuție acest subiect, a spus: ”M-ați văzut că l-am cântat, așa-i? Cânt imnul de la cap la coadă la toate manifestările la care particip”.
Georgeta Bălan a lucrat în comerț și este membră a Asociației Naționale Cultul Eroilor și spune că participă cu drag la evenimentele la care se aduce ”slavă eroilor neamului”, iar manifestările de astăzi le-a primit cu ”dragoste și cu tot respect pentru eroii neamului și pentru Armata Română”. Ea a venit îmbrăcată în negru, purtând un fular roșu, galben și albastru.
”Vin, dragă, să știi că vin și la deschiderea și închiderea noului an școlar la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia”, a spus ea, în timp ce se uita cu simpatie la elevii îmbrăcați în uniforme care tocmai au terminat defilarea.
Și pentru ”micii generali” ai Armatei Române, elevii colegiului militar albaiulian, data de 25 octombrie reprezintă un prilej de sărbătoare.
”În sufletele noastre este şi va rămâne mereu, ziua în care ţara îşi venerează armata şi pe cei care se află în slujba ei, reprezentând o emblemă a independenţei şi a suveranităţii naţionale”, a spus Oana Vențel, elevă a Colegiului.
Ca în fiecare an, de Ziua Armatei, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, preoți civili și militari au oficiat un serviciu religios, s-a păstrat un moment de reculegere și s-au ținut alocuțiuni despre semnificația acestei zile, iar apoi s-au depus coroane cu flori la Monumentul Eroilor și la mormintele ostașilor jertfiți pe câmpul de luptă. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, formată din elevi ai Colegiului Militar din Alba Iulia, în aplauzele celor prezenți. Traficul pe strada din fața cimitirului a fost pentru puțin timp restricționat.
La manifestare au participat reprezentanți ai primăriei și consiliului județean, directori de deconcentrate, militari în activitate și rezervă, dar și simpli cetățeni, majoritatea vârstnici, care și-au făcut un obicei în a participa la astfel de evenimente.
Ziua Armatei României este sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militari români.
La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
[nggallery id=2877]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată