Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Un centru de colectare a laptelui ecologic de pe Valea Sebeșului, cu 37 de producători certificați, unul dintre furnizorii companiei Napolact

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un centru de colectare a laptelui ecologic, din localitatea Loman comuna Săsciori, în care se colectează doar de la producători certificați, este unul dintre furnizorii companiei Napolact.

Administratorul centrului, Corneliu Olar, a spus, duminică, la vizita ministrului Agriculturii, Petre Daea, că ”acum se colectează 500-600 de litri pe zi, dar vara erau perioade în care se aduceau chiar și 2.000 de litri pe zi. Acum, vacile sunt duse la pășunat la munte, la vreo 20 de kilometri de aici și nu au posibilitatea oamenii să-l aducă de acolo la centru.

De aici ducem laptele crud, ecologic, ca materie primă la Napolact la Cluj, care îl prelucrează. Eu ofer producătorului, vara, cel puțin 1,5 lei/litru, în funcție de cantitatea predată și îi stimulăm pe cei care dau o cantitate mai mare. La Răchita sunt unii producători care aduc la centru 3.000 de litri, iar pe aceștia, firesc, trebuie să îi stimulăm. Avem în zonă 37 de producători certificați ecologic și trebuie să știți că facem zilnic analize la lapte.

Luăm laptele ecologic numai din județul Alba, de la producători foarte buni, corecți, avem mulți producători la Șugag și Loman. Centrul de aici a fost înființat la 1 aprilie 2016 și până acum nu am avut probleme cu laptele, nu s-a întâmplat să fie adăugată apă sau antibiotic. De la deschiderea centrului, în comuna Săsciori a crescut efectivul de animale, acum sunt peste 2.200 de bovine. Ne dorim să preluăm laptele de la gospodării, dar e dificil, casele sunt izolate, iarna drumul e greu și nu reușim să ajungem”.

Dr. Vasile Dan ne-a spus că au pornit cu colectarea de la 13 crescători de animale, iar acum sunt 37.

”La Loman sunt aproape 1.400 de vaci, iar în comună sunt 2.200 de vaci rasa Bălțata Românească, la care se adaugă 25.000 de oi. Din toamnă, s-a început demersul de extindere a centrului de colectare, pentru a ajunge la 5.000 de litri pe zi. Am depus 28 de proiecte pentru a accesa fonduri europene – sprijinul cuplat. Laptele colectat are 3,8 la sută procentaj de grăsime”.

[nggallery id=4578]

YouTube video


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea