Foto-video: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – o manifestare tradițională care se pierde an de an în… ploaie și neputința organizatorilor
În acest sfârșit de săptămână, în centrul comunei Avram Iancu se desfășoară renumitul Târg de Fete de pe Muntele Găina – ediția 2016, manifestările programate în cele două zile pe Muntele Găina fiind abandonate de organizatori ieri după-amiază din cauza vremii nefavorabile, ce a fost anunțată de meteorologi printr-un cod portocaliu de ploi torențiale pe perioada celor două zile.
Oricum, evenimentul, la care în urma cu 30-40 de ani se strângeau cu zecile de mii moții din Apuseni și cei plecați prin țară sau străinătate ce se întorceau în număr mare, vara, să-și vadă locurile natale, în ultimii ani, din motive pe care nu vrem să le comentăm acum, adună tot mai puțini participanți.
Pe lângă manifestările planificate a avea loc pe Muntele Găina cu ocazia acestui târg, sâmbătă s-au desfășurat două manifestări importante în comuna natală a marelui erou național, demne de măreția evenimentului și a eroului moț: expunerea testamentului olograf al lui Avram Iancu la Complexul Muzeal care-i poartă numele, din satul Incești și competiția finală a Festivalului-concurs ,,Cultură pentru cultură”, care a avut loc pe terenul din centrul comunei, situat în apropierea primăriei.
Manifestările au debutat sâmbătă dimineața, în jurul orei 11, la Complexul Muzeal care cuprinde casa memorială, muzeul, biserica și biblioteca de documentare, acolo unde a fost adus și expus testamentul lui Avram Iancu, evenimentul organizat de Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” din România, Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu. Printre numeroși patrioți, la eveniment au participat mai mulți primari, iar cei care au ținut scurte discursuri au fost primarul Sandu Heler, Sorin Bumb din partea Consiliului Județean Alba, Victor Bercea – președintele Societății ,,Avram Iancu”, Dumitru Acu – președintele ASTRA, prof. univ. dr. Doru Radosav – directorul Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucian Blaga” Cluj-Napoca, locul unde este expus în permanență testamentul.
Dar ploaia anunțată de meteorologi s-a abătut chiar puțin după începerea manifestărilor care au cuprins și parada artiștilor participanți la finala ,,Cultură pentru cultură”, apoi s-a continuat aproape neîntrerupt în jur de 5 ore, îngreunând într-o bună măsură buna desfășurare a finalei concursului din centrul comunei. În acest caz, în jurul orei 16, organizatorii au decis ca aproape toate manifestările de pe Muntele Găina să se desfășoare în centrul comunei Avram Iancu, programul de aici fiind continuat până la miezul nopții cu toate activitățile planificate.
După desfășurarea probelor, juriul festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură” la care au participat câştigătorii locurilor I de la fiecare secţiune din etapele zonale a desemnat câștigătoare comuna Stremț ce s-a impus în fața celorlalte comune, locul al doilea fiind ocupat de comuna Bistra, venită mai de aproape cu un număr mare de participanți, diferite meșteșuguri și produse gastronomice.
La premiere, pe scenă au urcat membrii juriului care au premiat fiecare secțiune în parte, tulnicăresele din Avram Iancu, primari sau reprezentanți ai comunelor participante, Daniela Floroian – managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, iar din partea Consiliului Județean Alba președintele Ion Dumitrel și vicepreședintele Florin Roman au premiat pe marii câștigători.
După terminarea competiției, pe scenă au urcat pe rând și au susținut până la miezul nopții recitaluri de muzică populară și ușoară următorii: Ansamblul folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni – dirijor prof. Gheorghe Bădău; Ansamblul folcloric ,,Pomnênka” din Cehia; Ansamblul folcloric ,,Augustin Bena” Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ; Leontina Fărcaş; Cornel Borza; Nicolae Furdui Iancu; Cornelia Radocea, Gino&Band; Ro-Mania; Direcția 5. Târziu, la miezul nopții, a fost programat un foc de artificii și discotecă pentru tinerii care au rămas în centrul comunei, ploaia revenind aici după lăsarea nopții.
[nggallery id=2424]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore
Intervenție pe DC 217 pentru salvarea unei persoane blocate într-o mașină pe care a căzut un arbore Un incident rutier a avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.00, pe DC 217, unde o persoană ar fi rămas blocată într-o mașină după ce un copac a căzut peste ea. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan